Törökország: két világrész határán

A török riviérán egymást érik a jobbnál-jobb szállodák. A kiváló szolgáltatások és az all inclusive-ellátás mellett a környékbeli látnivalók sora is hozzájárul a török sikertörténethez.

A főszezon kezdete előtt szervezett tanulmányutat a Kartago Tours  a török riviérára. Az út során 45 négy- és ötcsillagos szállodával ismerkedhettek meg a meghívottak.

Az antalyai repülőtérről indultunk a török tengerpart felfedezésére. A fővárosi és vidéki kollégákon kívül négy határon túli iroda munkatársa is helyet kapott a több mint 20 fős csapatban. Mindez Bajzáth Bea úticél-felelős szerint azt mutatja, hogy a viszonteladók köre bővül.

Valusek Viktória, aki már négy éve a Kartago Tours telepített idegenvezetője itt, elmondta, hogy Törökország az egyetlen olyan ország, amely két földrészen fekszik, egy kicsit Európa, és egy kicsit Ázsia.

Két kultúra ölelésében

A török emberek úgy tartják, hogy minden vendég király, és úgy is viselkednek a turistákkal. A két világrész - Európa és Ázsia - határán, két nagy kultúra: a bizánci ortodox kereszténység és a (világi) iszlám ölelésében fekvő Törökországban egyaránt megtaláljuk az évezredet történelmi emlékeit és a mai kor legmodernebb szálláshelyeit.

Ritka, hogy valahol a világban a történelmi múlt és a high-tech jelen ilyen harmonikusan tudjon együtt élni, ez talán Törökország turisztikai sikerének titka. Bár a muszlimok számára a vallás elvileg tiltja az alkoholfogyasztást, a helyiek szerint, ha az asztal alatt isszák a helyi töményszeszt, vagyis a rakit, akkor Allah szeme nem látja őket. Hogy ez régen sem volt másként, az tekintse meg a Szulejmán című filmsorozat idevégó részeit!

Tudni illik!

A Kartago Tours által kínált szállodák általában all inclusive-ellátást kínálnak, azonban nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen csak a hallban ingyenes a wifi, a szobákban fizetni kell érte. A szállodában számtalan programot szerveznek, mindenki megtalálja a magának valót. Animátorok tartanak foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hotelektől dolmussal, ezekkel a kisbuszokkal bárhová el lehet jutni, a közeli városokban, olcsón utazhatunk, és szinte bármikor megáll az intésünkre. Ha taxival akarunk menni, akkor jó ha összefogunk, és többen béreljük az autót, és előre alkudjuk ki a viteldíjat, mert a taxi nem olcsó mulatság. 

A kétmilliós Antalyában az idegenforgalmi szezonban kétmillióval vannak többen, és ez kihat a közlekedésre is, Viktória azt tanácsolja: legyünk óvatosak, mert Törökországban mindig az autósnak van előnye és igaza a gyalogossal szemben.

A bazárokban a törökök rugalmasak, elfogadják a lírán kívül a dollárt és az eurót is. A legfőbb tanács, hogy kötelező alkudni, a táskákat, pólókat, ékszereket akár fele áron is megvehetjük, mint amit eleinte mondanak.

Mango Club - magyar animátorokkal

A Kartago Tours Mango Club programja keretében 2 szállodában is várja magyar nyelvű animátor a vendégeket. Ez a két szálloda a sidei Paradise Side Beach és a kemeri Marti Myra.

Belekben megnéztük a híres delfin showt, majd ellátogattunk a karavánszerájba, Side-ben a bazárban és a Dickmann textiláruházban vásárfiát vehettünk.

Manavgatban megnéztük a híres vízesést, majd a térség legnagyobb dzsámiját, vagyis azt a mecsetet, amely még ma is működik. Külön utazásokat szerveznek Kappadókiába, Pamukkalébe, raftingolni, a Troy delfinshowra és hajókirándulásokra, amelyeknél sűrűn iktatnak be bazárlátogatásokat.

A csoport tagjai a szállodáknál azt tapasztalták, hogy bár még a szezon el sem kezdődött, alig volt üres szoba. A legtöbb hotelben a gyermekkedvezmények mellett csúszdákkal és játékszobákkal, programokkal szórakoztatják a kicsiket.

Kedvenc hotelek

Vegyük hát sorra a 45 meglátogatott szállodákból azokat, amelyeket a legjobbnak ítéltek a viszonteladók! A Club Calimera Serra Palace közvetlen tengerparti gyermekbarát szállodakomplexum, gyerekparadicsommal, csúszdákkal, a mini klub és az öt medence mellett külön varázslatos mesevilágot hoztak létre a tervezők.

A gránátalma-város

Side Törökország Antalya tartományában fekszik, Manavgat körzetében, a török riviéra kedvelt úti célja. A város neve ősi nyelven "gránátalmát" jelent, ez a szimbólum megtalálható a Sidében vert pénzen. A város nem túl nagy, viszont annál gazdagabb ókori emlékekben, és látványosságokban, ilyen például a várost övező fal is.

A Side kapujában lévő háromcsillagos Side Miami Beach is a kedvencek közé tartozott, ez inkább a fiatal turistáknak felel meg, mert közel a város, és a tenger is csupán kétpercnyi séta után már elérhető.

Sokan szavaztak a nagycsaládosoknak szóló Paradise Side Beach ötcsillagos szállodakomplexumra, amely közvetlen tengerparti, sok légkondicionált kis apartmanból, stúdióból áll, amelyet akár 5-6 személyre is kibérelhetnek. Side központja könnyen elérhető dolmussal és 10 percre van innen a Titreyengöl-tó.

Szulejmán trükkje

Alanya híres arról, hogy itt található Szulejmán szultán volt rezidenciája, a monda szerint a szultán szorult helyzetében kecskék szarvára kötött égő gyertyákat, és ezzel sikerrel megtévesztette az ellenséget a várvédők számáról.

A város a Taurus-hegység hatalmas vonulatai előtt fekszik, banán- és citromültetvényekkel körülvéve. Ismertetőjele a mélyen a tengerbe nyúló sziklaszirt, amelynek tetején egy erődítmény van. Szállodáik közül kiemelkedő az egy szállodalánchoz tartozó, egy kertben lévő közvetlen homokos tengerparti 3 szálloda, a Pegasos Royal, a Resort, és a Club török esttel várt minket. Az épületek az incekumi öbölben vannak, és dolmusszal Alanya hamar elérhető.

Minden harmadik vendég visszatér ide

Alanya legrégebbi és első szállodája a Maritim Club Alantur, amely annyira szerethető hotel, hogy vendégeik 75 százaléka visszatér ide. Közvetlen homokos tengerpartja nagyon kedvelt, zenés esteket rendeznek, három teniszpálya, mini golf, billiárd, és szépségszalon kényezteti a vendégeket. Hatalmas területen játszhatnak a gyerekek, és a csendre vágyókat külön medence és napozóágyak várják. A szálloda kiváló konyhája messze földön híres.

Kemer, az egykor kis halászfalu, mára a környék nyüzsgő idegenforgalmi központja, jelentős kikötővel. A Majesti Mirage öt teniszpályájával, és a Marti Myra asztmatikusaknak jó levegőjével, magyar animátorával és csodás kertjével emelkedik ki a választható helyek közül a nyaralók számára.

Nem hagyhattuk ki a tavaly a listára felvett beleki szállodákat sem. Ha nem csak pihenni, de látni is szeretnénk valamit, Belek az egyik legmegfelelőbb hely, innen a környék legtöbb látnivalója könnyen megközelíthető. Közel van Perge városa, és a híres amfiteátrum Aspendosban. Az antik Side városát is meglátogathatjuk, illetve a csodálatos manavgati vízesést. Antalya is könnyen elérhető, illetve több római- és görög-kori várost is érdemes felkeresni, mint például Olympust és Termessost.

Kedveltek itt a luxusellátású Papillon hotelek, a Belvil, az Ayscha és a Zeugma, amelyek egy hatalmas golfterület mellett fekszenek, a tájékoztatás szerint nyáron Belvilben 500 gyermek nyaral, az épületeket folyamatosan újítják, nagy kerttel, állatkerttel, mozgássérültek számára is kényelmesen elérhető a part. Mindez Belek központjától három kilométerre van, a repülőtérről 35 km-re.

Aki ezt a varázslatos országot meglátogatja, visszahúzza majd a szíve. Nemcsak a tenger vonzza majd, hanem ennek a népnek a kedvessége, számunkra eleinte furcsának tűnő ráérőssége is. A röpke egy hét alatt átvettük ezt a mentalitást, lassan magunk mögött hagytuk a nyüzsgő hazai tempót, és élveztük a sehová sem sietők, a semmi sem sürgős érzését.

Nyugodtan léptünk ki Budapesten a repülőből. Vajon meddig tart ez a nyugalom? Felidézzük majd ezeket a csodás napokat az irodában betérőknek. Elmondjuk, hogy Törökország gyönyörű, és az ottaniak olyan rugalmasak, hogy például a Papillon Resortban a számtalan program között a mi javaslatunkra, hamarosan úszást oktatnak majd. Ez pedig a mi ott nyaraló gyerekeinknek is jó lesz.


Code-share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között

Code-share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között 

Ennek értelmében utasaiknak nagyobb rugalmasságot biztosítanak a két ország közötti utazás esetén.
Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál

Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál 

Tovább bővül a flotta és az útvonalhálózat.
Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé 

A hagyományos autók már nem kelendőek.
Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések

Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések 

...és a nagyszabású építkezések folytatódnak tovább.
Luxusdivatmárka a fedélzeten

Luxusdivatmárka a fedélzeten 

A készletet a China Airlines környezeti fenntarthatósági filozófiája jellemzi.
Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában

Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában 

Az idei nyári szezonban az airBaltic hat új célállomásra indít járatot Rigából, ezzel már több mint 70 útvonalat kínálnak a lett fővárosból.
Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje?

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje? 

Ha igen, akkor május 11-én, szombaton módja lesz rá, hogy alaposan megtekintse.
Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson

Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson 

A Tour de Hongrie miatt május 10-11-én számíthatunk korlátozásokra és lezárásokra.
Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval?

Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval? 

A partnerség alapja a két globális óriás kiválóság és győzelem iránti közös szenvedélyét.
így újítja fel utaskabinjait az Emirates

így újítja fel utaskabinjait az Emirates 

A flotta felújítását teljes egészében a légitársaság saját központjában végzik, ahol a hét minden napján, 0-24 órában több mint 250 fős szakembergárda dolgozik.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.