Ezen a héten nyílik meg az Egyesült Királyság első rovarétterme

A rovarevés egészséges, fenntartható s mi több, az ilyen ételek állítólag még finomak is – állítja cikkében a The Daily Meal. Bár az ízeltlábúakkal történő táplálkozásé lehet a jövő, a mondott állatokból készült élelmiszerek még mindig inkább réspiaci termékeknek számítanak. Wales-ben mindenesetre még ezen a héten megnyitja kapuit az Egyesült Királyság első, kifejezetten rovarokra specializálódott étterme.

A The Telegraph szerint a Grub Kitchen a Délnyugat-Wales-i Pembrokeshire-ban kezdi meg a működését. Andy Holcroft, a főszakács szavainak értelmében a cél az, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, hogy mit esznek. Az étterem védjegyének számító pirított lisztkukacos, tücskös és szöcskés szendviccsel mindez nem tűnik megvalósíthatatlan törekvésnek.

A Grub Kitchen európai forrásokból szerzi be az ehető rovarokat, de Holcroft reményei szerint hamarosan a saját gazdaságát is útnak indíthatja, amivel a resti egyszersmind „locavore” (helyi termelésre támaszkodó) vendéglátó egységgé válik majd. Az étterem a fenntartható táplálkozásra fókuszál, repertoárja pedig többek között a falafel, a thai curry, a fagylalt és a sütemények rovarból készített változataiból tevődik össze.


Jóllehet, a vevők egy része minden bizonnyal idegenkedik a hasonló termékektől, ám Holcroft se gondolja, hogy egy lisztféregből előállított hamburger látványára majd mindenki tapsikolni fog örömében. „Nem várhatom el, hogy mindenki kedvelje őket, mint ahogy azt sem, hogy mindenki odalegyen a halért, a gombáért vagy a sertéshúsért” – mondta.

A fiatalabb vendégeket tekintve mindamellett optimista a vállalkozó. „A gyerekek szeretik az ehető rovarokat" – fogalmazott Holcroft. – „[Egyelőre még] nincs meg bennük a félelemnek az a bizonyos tényezője.”

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online/The Daily Meal


Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.
Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben

Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben 

Tavaszi B2B workshop roadshow Bukarestben és Kolozsvárott.
Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén

Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén 

A gyönyörű Taorminában – ahol a Fehér Lótusz című amerikai filmsorozat második évada játszódik – minden olyan volt, mint vélhetően a forgatás idején.
A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat

A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat 

Április közepétől hivatalosan megtiltották az izraeli útlevéllel rendelkezők beutazását „válaszul az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett folyamatos atrocitásokra és népirtásra”, közölte a kormány.
Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara

Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara 

Mindössze három óra autópályán, és máris egy másik világ várja az utazót.
Horvátország könnyít a határátlépésen

Horvátország könnyít a határátlépésen 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Zagorje – Horvátország zöld szíve

Zagorje – Horvátország zöld szíve 

Természeti szépségek, történelmi látnivalók és gasztronómiai élvezetek karnyújtásnyira.
Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország

Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország 

Eddig soha nem látott eredményekkel indították az idei turisztikai szezont.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.