Az adományokat a Nemzetközi Vöröskereszt gyűjti, az éttermek pedig vállalták, hogy a menüt hónap végéig az étlapon tartják. Az amatriciana az egyik legismertebb olasz szósz, eredettvédett, akár a bolognai ragu, vagy a genovai pesztó. Több változata is ismert, azonban mindegyik megegyezik abban, hogy a zsiradékot nem baconből, hanem mindenképp tokaszalonnából nyerik. Ezen kívül csak paradicsom és a parmezán pecorino az állandó összetevő, néhányan hagymát is használnak.
Mussolini a gasztrotörténelem legnagyobb szentségtörésével próbálkozott meg: rizsre akarta cserélni a spagettit az olasz konyhában. Amatrice és a környékbeli települések egyfajta kapcsot jelentenek a római konyha és a déli országrész gasztronómiája között, évente sok ezren csak azért utaztak a Rómától keletre fekvő területre, hogy a helyszínen kóstolják meg az eredeti szószt.
Forrás: Vendég & Hotel Online
Forrás: Index