Nem hagyjuk veszni az orosz piacot

Húszmillió forinttal megtoldották az oroszországi magyar turisztikai reklámkampány költségvetését. Moszkva után decemberben Szentpétervár környékét célozzák majd a magyar reklámok.

Kiemelt magyar megjelenést valósít meg a szentpétervári INWETEX szakmai utazás kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. az orosz beutaztatásban érdekelt utazási vállalkozásokkal és szakmai szervezetekkel együttműködésben október 8. és 10. között. Az orosz nyelvű célpiac, beleértve a baltikumi orosz ajkú népességet és a négy FÁK-tagállam új, feltörekvő piacait, változatlanul fontos a magyar turizmus számára. Az INWETEX kiállítás kiváló fórumot biztosít az orosz utazási szakma döntéshozóival való találkozásra, ezért az MT Zrt. a legmagasabb vezetői szinten képviselteti magát: az eseményen részt vesz és tárgyalásokat folytat dr. Faragó Péter a társaság vezérigazgatója és Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes is. 

Az orosz beutazó forgalom élénkítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a Hévíz TDM Egyesülettel, az önkormányzattal, hévízi szállodákkal, valamint az orosz piacban érdekelt utazási irodákkal együttműködésben forgalomélénkítő kampányt indított Moszkvában, melynek 28 millió forintos keretösszegét újabb, 20 millió forinttal egészítik ki a folytatás érdekében. A promóció második, december elején induló szakaszának fókuszában Szentpétervár és az Északnyugati szövetségi körzet áll. Ezek a kampányok folyamatos jelenlétet biztosítanak hazánk turisztikai kínálata számára az orosz piacon, egészen az idei év végéig.

A szentpétervári INWETEX kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. mellett a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., a Hunguest Hotels Zrt., az 1000 Út Utazási Iroda, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, továbbá a Robinson Tours is megjelent. A szakmai rendezvényen részt vett az orosz turisztikai marketingszervezet vezérigazgató-helyettese Szergej Jevgenyijevics Kornyejev és a szentpétervári turizmusipari szövetség elnöke Jekatyerina Valerijevna Sádszkaja is.

A magas rangú orosz döntéshozók megbeszélést folytattak dr. Faragó Péterrel és Glázer Tamással a Magyarországra irányuló orosz beutazó turizmus élénkítésének lehetőségeiről. A magyar delegációhoz csatlakozott Nagy-Rébék Ferenc szentpétervári főkonzul is.

A kiállításon jelen van számos, hazánk számára kiemelten fontos orosz kiutaztató iroda is, köztük a Rossita Travel Agency, az ART Travel és a Petrotour. Oroszország jelenleg hazánk harmadik legfontosabb turisztikai küldőpiaca, a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiájában a legnagyobb potenciált rejtő, stratégiai jelentőségű piacok között szerepel. A társaság kiemelt feladatának tartja továbbra is az orosz utazási piacon zajló folyamatok figyelését, az orosz turisták utazási szokásainak vizsgálatát és a releváns információk megosztását az orosz beutazó forgalomban érdekelt szakmai partnerekkel, városokkal. A szakmai vásárok, road-show-k és workshop-ok alkalmával az orosz turisták figyelmének középpontjában lévő gyógyturisztikai célpontok bemutatása mellett arra is felhívja a figyelmet a Magyar Turizmus Zrt., hogy hazánk nem csak a gyógyulást keresők és nem csak az idősebb korosztály számára lehet vonzó úti cél: több Michelin-csillagos étterem, kulturális események bőséges választéka és élénk éjszakai élet várja a fővárosba látogató fiatalabb utazókat is. 2015 szeptembere óta Oroszországban is a schengeni térség országaira kiterjedő Vízuminformációs Rendszer használatával adhatók be az orosz utazók magyar vízumkérelmei. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium a közeljövőben bővíti az oroszországi vízumközpontok számát, ami azért is fontos, mert az érdeklődés hazánk iránt töretlen, és Magyarország a kedvező ár/érték arányú szolgáltatásainak köszönhetően továbbra is kedvelt desztináció.

A Magyar Turizmus Zrt. oroszországi marketingtevékenysége során az üzletemberek közötti kommunikáció mellett online közösségi aktivitásait is erősíti. Emellett az oroszországi magyar képviseletek (Balassi Intézet, Kereskedelmi Képviselet) is összehangolják tevékenységüket a negatív hatások minimalizálása érdekében. Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission - ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint Oroszország továbbra is az európai desztinációk egyik legfontosabb küldőpiaca marad.

A turisztikai kereslet újbóli növekedésére legkorábban az idei év végétől lehet számítani, egy nagyon alacsony bázisról. 2015 és 2020 között, a közép-kelet-európai régióba irányuló orosz kiutazások számának évente átlagosan 4,3%-os növekedése várható. Ezzel a Magyarországot is magába foglaló régió részesedése 2020-ban (38,5%) a legnagyobb lesz Európában. Háttér-információ A nemzeti marketingszervezet az általános napi szakmai tevékenység mellett, 2015 hátralévő részében is különös hangsúlyt fektet az orosz utazásszervezők oktatására, elsősorban webináriumok keretében. A rendkívül népszerű és hatékony online oktatási forma célja, hogy az orosz utaztatók naprakész információt kapjanak a magyarországi turisztikai kínálatról és a hazánkba történő beutazás előnyeiről, módjairól.

A személyes szakmai kapcsolatépítést szolgálják azok a road show-k és szakmai előadások, amelyeket a Magyar Turizmus Zrt. magyar utazásszervezőkkel és szállodákkal bonyolít le Moszkvában és Jekatyerinburgban, továbbá Szentpéterváron idén. A most zajló szentpétervári INWETEX után a jekatyerinburgi EXPOTRAVEL kiállításon is megjelenést tervez az MT Zrt.

Fontos szerepe van a nemzetközi szakmai szervezetekkel megvalósított közös akcióknak is: Minszkben V4 szakmai prezentációt tartanak, Asztanában és Almatiban pedig közös road show-t szerveznek a V4 országok turisztikai szervezetei. Az orosz állampolgárok egyre nagyobb számban engedhetik meg magunknak, hogy költsenek az egészségük megőrzésére, így a vonatkozó nemzetközi trendekkel összhangban nő a lakosság egészségtudatossága, aminek következtében felértékelődött az a turisztikai termék – az egészségturizmus – amelyben Magyarország is versenyképes kínálattal rendelkezik.

Fontos szempont az is, hogy hazánk kiváló ár-érték arányú szolgáltatásokat kínál versenytársaihoz képest, ami szintén rendkívül vonzó az orosz vendégek számára. Az elmúlt években az orosz turisztikai piacon végzett aktív marketingtevékenységnek köszönhetően ma Budapest divatos közép-európai desztináció, Hévíz pedig rendkívül keresett gyógyturisztikai célponttá vált az orosz utazók körében is.

Hévíz esetében 10 évvel ezelőtt indult el egy mintaértékű, tudatos, egy irányba mutató szakmai összefogás, amelynek eredményeként a Magyar Turizmus Zrt., a Hévíz TDM Egyesület és a helyi vállalkozók segítségével az orosz piac igényeinek megfelelő turisztikai terméket sikerült fejleszteni, mellyel állandóan jelen vagyunk az orosz piacon, Jekatyerinburgtól Kalinyingrádon át Moszkváig. Oroszország mellett az MT Zrt. 2013-tól kiemelten foglalkozik a négy FÁK-tagállam – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán és Fehéroroszország – új, feltörekvő piacaival is.


Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.
Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.