Szárnyal az airBaltic - felértékelődnek az északi úti célok

A Lett Nagykövetség épülete adott otthont május 28-án, kedden annak a szakmai eseménynek, amelyet a Budapest Airport a Lett Köztársaság magyarországi Nagykövetsége és az airBaltic légitársaság közösen szervezett. Vendégeik hazai utazási irodák képviselői voltak, akiknek Lettország legújabb kínálatát, valamint az airBaltic legfrissebb számait, szolgáltatásait mutatták be.

Elsőként Agnese Kalnina, a Lett Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete köszöntötte a meghívott vendégeket, majd a Budapest Airport részéről beutazással, kiutazással, járatindulásokkal és úti célokkal kapcsolatos aktuális beszámoló hangzott el. Többek közt 8 milliós számot elérő utazó közönségről, 134 úti célra 41 légitársasággal való együttműködést hallhattunk – valamint a nap témájával kapcsolatosan azt is megtudtuk, hogy az észtekhez 28 százalékkal többen utaztak tavaly, mint az azt megelőző évben, a lett fővárosba, Rigába pedig közel 50 százalékos (48%) volt magasabb az utazók aránya 2023-ban, mint az azt megelőző évben.

Agnese Kalnina / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert
Agnese Kalnina / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Lett adatok, aktualitások

A lett légitársaság, az airBaltic képviseletében Wiener Krisztina elmondta, 2023-ban a légitársaság összességében mintegy 38 százalékos növekedést produkált, idén pedig, a jelenlegi számok ismeretében, tovább folytatódik majd a növekedési tendencia. 47 géppel rendelkeznek a lettek, közülük 8-at tavaly állítottak forgalomba, és feltett szándékuk, hogy 2030-ra gépeik száma eléri majd a százat. Amely egyébként mind, egytől-egyig Airbus 220-300-as típus, és nem véletlenül választották az airBalticot két éve a világ 2. legfiatalabb flottájával rendelkezőjének a légitársaságok közül – hiszen 3,5 év a flotta gépeinek átlagéletkora.

Wiener Krisztina / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert
Wiener Krisztina / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A desztinációk kapcsán hallhattuk, hogy természetesen a főváros, Riga a fő bázis, de a további klasszikus bázisok mellett idén egy új bázis is bekapcsolódott: ez pedig Gran Canaria.

Az idei nyári újdonságokról szólva a szakértő kiemelte a balkáni országokat – e régióba szezonális járatok indulnak, heti 2-3 járatsűrűséggel, és várják majd, hogy milyen utasszámokat produkál a Balkán-régió felfedezése az airBaltic utasainak.

Szintén az idei nyár újdonságaként szerepelt, hogy a gépek fedélzetén mostantól olyan nyári menüt szolgálnak fela az utasoknak, amely 45 százalékban lett helyi termelők alapanyagaiból készül.

 A Lettországot és légitársaságát bemutató program előadói - középen a nagykövettel / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert
A Lettországot és légitársaságát bemutató program előadói - középen a nagykövettel / Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Riga, Jürmala, Valmiera, Liepája

A két légügyi téma után a szakmai vendégek „leszálltak” a földre: három lett megye, illetve a főváros képviseletében helyi turisztikai képviselők mutatták be desztinációjukat.

Elsőként Rigáról hallhattunk rövid történelmi áttekintést, nem véletlenül. Ugyanis Riga szépsége és egyedisége épp abban rejlik, ahogy a városban keveredik a múlt a jelennel. És nem mellesleg annyi zöld felülettel, parkkal, kerttel rendelkezik a főváros, amely szintén kikerülhetetlen, ha a turista erre jár: 125 zöld felület található a házak között, amely akár nyáron is élvezhető. Riga ugyanis még rendelkezik azzal a ma már

Európában egyre kevesebb helyen felfedezhető jó tulajdonsággal, hogy egy év ott valóban négy évszakból áll – a tél korántsem elviselhetetlenül fagyos, megmaradt a tavasz és az ősz, és nem köszönt be egyik napról a másikra a rekkenő, perzselő hőséggel elviselhetetlen hőmérséklettel gazdag nyár – mint a felmelegedésnek köszönhetően oly’ sok helyen a délebbi területeken.

Riga után Jürmala turisztikai követe mutatta be a fővárostól mintegy húszpercnyi autótávolságra fekvő tengerparti üdülőhelyet. Ahol igencsak bőséges a szálláshely kínálat: 40 hotelben mintegy 4 ezer ágy a kapacitás. Jürmala különben Lettország 2. legnagyobb városa, hangzott még el, 24 km hosszú tengerparttal rendelkezik és 33 százalékban az élő természet uralja. Faépületei, nyaralói az UNESCO által védettek, gyönyörű műemlékek.

Valmiera követe a fővárostól 100 km-re fekvő megyét mutatta be, ami az észt határ közelében fekszik. A megye központja a Gauja folyó partján található Valmiera, igazi Hanza-város - annak minden szépségével -, azonban sok részét lerombolták a második világháború idején. A 13. században épült vár a város egyik leghíresebb nevezetessége. A várban múzeum is működik, amely a város történetét mutatja be.

A Balti-tenger gyöngyszemének hívják Liepáját, a Kurzeme régió fővárosát. 2027-ben ez a város lesz Európa Kultúrális Fővárosa. Kur és lív halászok alapították a várost, fontos kereskedelmi és katonai központ volt. A Szent Háromság-székesegyház Liepája legnagyobb temploma impozáns méreteivel, a Jurmalas Park pedig gyönyörű tengerparti kilátással rendelkező szabadidőközpont. 10 km hosszan rendelkezik fehér homokos tengerparttal, több mint 70 étterme helyi specialitásokat is kínál, hangzott még el.

 

 

 


Kolbászos standok az UNESCO listáján?

Kolbászos standok az UNESCO listáján? 

A bécsi kávéházi kultúra után most a lacikonyhák is felkerülhetnek a világörökség listára.
Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést

Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést 

A spanyol város Európa egyik legnépszerűbb úti célja, de népszerűsége miatt a lakhatás megfizethetetlenné kezd válni a lakosok számára.
Szingapúr, te drága!

Szingapúr, te drága! 

Tény, hogy Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt.
Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!

Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!  

Az Österreich Werbung bemutatja: Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!
Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra

Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra 

Az Österreich Werbung most lehetőséget kínál nekik egy közösségi média nélküli pihenésre.
Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete

Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete 

A népszerű olasz desztináció, Capri jelenleg nem elérhető a turisták számára szállodai foglalás nélkül.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Tűzvész tombol Görögországban

Tűzvész tombol Görögországban 

A hatóságok úgy vélik, hogy a tüzet gyújtogatás, valamint meleg, száraz időjárási körülmények okozták.
Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et  

Narancssárga porfestékkel fújták le a Stonehenge-et egy klímavédelmi szervezet aktivistái.
K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust

K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust 

Az ötletet az adta, hogy az elmúlt években igencsak megnőtt az ország és kultúrája iránti rajongás.