Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével

A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.

Falusi íz-lelő napokat rendeznek június 21-22-én országszerte, a kapirgálós csirke főszereplésével.

„Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket falun!” Ezzel a szlogennel invitál a Falusi íz-lelő napokra a Vidékjáró, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet – köztük az íz-lelő napok programjait koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FAVE) – együttműködésével 2013 végéig kínál érdekes, sokszínű programokat országszerte.

Olyan tematikus napokra kerül sor, melyek együttese igyekszik komplex képet adni a vidéki életről, turisztikai lehetőségekről, s mindarról, ami a vidéken élők mindennapjait, munkáját jellemzi.

A szó legnemesebb értelmében jóízű a szókapcsolat: falusi vendégasztal! Ennek keretében kiválóan főző „falusi mesterszakácsok” helyi alapanyagból készítik el a betevő falatokat, házias ételekkel és italokkal várják az arra járó „fáradt vándorokat”. A falusi turizmus keretében kínált idillt a falusi vendégasztal teszi még inkább azzá, hogy végre valami különlegeset, valami „igazi hazait” találjunk.

Az ízletes és minőségi ételek falusi helyszínen történő fogyasztása sok emberben nosztalgiát ébreszt. Felvillannak a gyermekkor nyaralásainak, a vidéki lakodalmaknak, vendégségeknek az emlékei, a nagyi főztjei, a vidéki emberek, szomszédok vendégszeretete, kedvessége.

Ezt a romantikát „borítékolhatjuk” a Falusi íz-lelő napokra is, melyhez máris számos falusi vendégasztal szolgáltató, falusi szállásadó csatlakozott, köztük az egerszalóki Papsajt Vendégház, a csorvási Eszter Tanya és a farádi Nefelecs Vendégház.

A vendégvárók menüsora és programkínálata videkjaro.hu weboldalon részletesen is megismerhető.

A Vidékjáró falusi vendégasztal szolgáltatókat népszerűsítő programjának „főszereplője” a kapirgálós tyúk lesz. A programhoz csatlakozó vendégasztal szolgáltató házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók június 21-22-én olyan ételeket kínálnak a vendégeknek, amely a portájukon kapirgáló csirkéből helyi receptúrák és hagyományok alapján készül. Természetesen más házi készítésű ínyencséget is kóstolhatnak mindazok, akik az ország sok-sok vidéki településére ellátogatnak, s bepillantanak a Falusi íz-lelő napok vendéglátóihoz.

Felejthetetlennek ígérkező két nap vár a vendégekre, turistákra és vendéglátóikra is. Nem egyforma, logózott edényeket vagy mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várhatunk, hanem sok-sok kedves szót, anekdotát és azt, hogy megnézhessük: hogyan termesztik például a zöldséget vagy a krumplit, érik-e már a szabadföldi paradicsom, melyik tehén tejét kínálják, és mit is esznek a kapirgálós tyúkok.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.