Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével

A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.

Falusi íz-lelő napokat rendeznek június 21-22-én országszerte, a kapirgálós csirke főszereplésével.

„Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket falun!” Ezzel a szlogennel invitál a Falusi íz-lelő napokra a Vidékjáró, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet – köztük az íz-lelő napok programjait koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FAVE) – együttműködésével 2013 végéig kínál érdekes, sokszínű programokat országszerte.

Olyan tematikus napokra kerül sor, melyek együttese igyekszik komplex képet adni a vidéki életről, turisztikai lehetőségekről, s mindarról, ami a vidéken élők mindennapjait, munkáját jellemzi.

A szó legnemesebb értelmében jóízű a szókapcsolat: falusi vendégasztal! Ennek keretében kiválóan főző „falusi mesterszakácsok” helyi alapanyagból készítik el a betevő falatokat, házias ételekkel és italokkal várják az arra járó „fáradt vándorokat”. A falusi turizmus keretében kínált idillt a falusi vendégasztal teszi még inkább azzá, hogy végre valami különlegeset, valami „igazi hazait” találjunk.

Az ízletes és minőségi ételek falusi helyszínen történő fogyasztása sok emberben nosztalgiát ébreszt. Felvillannak a gyermekkor nyaralásainak, a vidéki lakodalmaknak, vendégségeknek az emlékei, a nagyi főztjei, a vidéki emberek, szomszédok vendégszeretete, kedvessége.

Ezt a romantikát „borítékolhatjuk” a Falusi íz-lelő napokra is, melyhez máris számos falusi vendégasztal szolgáltató, falusi szállásadó csatlakozott, köztük az egerszalóki Papsajt Vendégház, a csorvási Eszter Tanya és a farádi Nefelecs Vendégház.

A vendégvárók menüsora és programkínálata videkjaro.hu weboldalon részletesen is megismerhető.

A Vidékjáró falusi vendégasztal szolgáltatókat népszerűsítő programjának „főszereplője” a kapirgálós tyúk lesz. A programhoz csatlakozó vendégasztal szolgáltató házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók június 21-22-én olyan ételeket kínálnak a vendégeknek, amely a portájukon kapirgáló csirkéből helyi receptúrák és hagyományok alapján készül. Természetesen más házi készítésű ínyencséget is kóstolhatnak mindazok, akik az ország sok-sok vidéki településére ellátogatnak, s bepillantanak a Falusi íz-lelő napok vendéglátóihoz.

Felejthetetlennek ígérkező két nap vár a vendégekre, turistákra és vendéglátóikra is. Nem egyforma, logózott edényeket vagy mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várhatunk, hanem sok-sok kedves szót, anekdotát és azt, hogy megnézhessük: hogyan termesztik például a zöldséget vagy a krumplit, érik-e már a szabadföldi paradicsom, melyik tehén tejét kínálják, és mit is esznek a kapirgálós tyúkok.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.