Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével

A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.

Falusi íz-lelő napokat rendeznek június 21-22-én országszerte, a kapirgálós csirke főszereplésével.

„Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket falun!” Ezzel a szlogennel invitál a Falusi íz-lelő napokra a Vidékjáró, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet – köztük az íz-lelő napok programjait koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FAVE) – együttműködésével 2013 végéig kínál érdekes, sokszínű programokat országszerte.

Olyan tematikus napokra kerül sor, melyek együttese igyekszik komplex képet adni a vidéki életről, turisztikai lehetőségekről, s mindarról, ami a vidéken élők mindennapjait, munkáját jellemzi.

A szó legnemesebb értelmében jóízű a szókapcsolat: falusi vendégasztal! Ennek keretében kiválóan főző „falusi mesterszakácsok” helyi alapanyagból készítik el a betevő falatokat, házias ételekkel és italokkal várják az arra járó „fáradt vándorokat”. A falusi turizmus keretében kínált idillt a falusi vendégasztal teszi még inkább azzá, hogy végre valami különlegeset, valami „igazi hazait” találjunk.

Az ízletes és minőségi ételek falusi helyszínen történő fogyasztása sok emberben nosztalgiát ébreszt. Felvillannak a gyermekkor nyaralásainak, a vidéki lakodalmaknak, vendégségeknek az emlékei, a nagyi főztjei, a vidéki emberek, szomszédok vendégszeretete, kedvessége.

Ezt a romantikát „borítékolhatjuk” a Falusi íz-lelő napokra is, melyhez máris számos falusi vendégasztal szolgáltató, falusi szállásadó csatlakozott, köztük az egerszalóki Papsajt Vendégház, a csorvási Eszter Tanya és a farádi Nefelecs Vendégház.

A vendégvárók menüsora és programkínálata videkjaro.hu weboldalon részletesen is megismerhető.

A Vidékjáró falusi vendégasztal szolgáltatókat népszerűsítő programjának „főszereplője” a kapirgálós tyúk lesz. A programhoz csatlakozó vendégasztal szolgáltató házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók június 21-22-én olyan ételeket kínálnak a vendégeknek, amely a portájukon kapirgáló csirkéből helyi receptúrák és hagyományok alapján készül. Természetesen más házi készítésű ínyencséget is kóstolhatnak mindazok, akik az ország sok-sok vidéki településére ellátogatnak, s bepillantanak a Falusi íz-lelő napok vendéglátóihoz.

Felejthetetlennek ígérkező két nap vár a vendégekre, turistákra és vendéglátóikra is. Nem egyforma, logózott edényeket vagy mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várhatunk, hanem sok-sok kedves szót, anekdotát és azt, hogy megnézhessük: hogyan termesztik például a zöldséget vagy a krumplit, érik-e már a szabadföldi paradicsom, melyik tehén tejét kínálják, és mit is esznek a kapirgálós tyúkok.


Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.