Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével

A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.

Falusi íz-lelő napokat rendeznek június 21-22-én országszerte, a kapirgálós csirke főszereplésével.

„Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket falun!” Ezzel a szlogennel invitál a Falusi íz-lelő napokra a Vidékjáró, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet – köztük az íz-lelő napok programjait koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FAVE) – együttműködésével 2013 végéig kínál érdekes, sokszínű programokat országszerte.

Olyan tematikus napokra kerül sor, melyek együttese igyekszik komplex képet adni a vidéki életről, turisztikai lehetőségekről, s mindarról, ami a vidéken élők mindennapjait, munkáját jellemzi.

A szó legnemesebb értelmében jóízű a szókapcsolat: falusi vendégasztal! Ennek keretében kiválóan főző „falusi mesterszakácsok” helyi alapanyagból készítik el a betevő falatokat, házias ételekkel és italokkal várják az arra járó „fáradt vándorokat”. A falusi turizmus keretében kínált idillt a falusi vendégasztal teszi még inkább azzá, hogy végre valami különlegeset, valami „igazi hazait” találjunk.

Az ízletes és minőségi ételek falusi helyszínen történő fogyasztása sok emberben nosztalgiát ébreszt. Felvillannak a gyermekkor nyaralásainak, a vidéki lakodalmaknak, vendégségeknek az emlékei, a nagyi főztjei, a vidéki emberek, szomszédok vendégszeretete, kedvessége.

Ezt a romantikát „borítékolhatjuk” a Falusi íz-lelő napokra is, melyhez máris számos falusi vendégasztal szolgáltató, falusi szállásadó csatlakozott, köztük az egerszalóki Papsajt Vendégház, a csorvási Eszter Tanya és a farádi Nefelecs Vendégház.

A vendégvárók menüsora és programkínálata videkjaro.hu weboldalon részletesen is megismerhető.

A Vidékjáró falusi vendégasztal szolgáltatókat népszerűsítő programjának „főszereplője” a kapirgálós tyúk lesz. A programhoz csatlakozó vendégasztal szolgáltató házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók június 21-22-én olyan ételeket kínálnak a vendégeknek, amely a portájukon kapirgáló csirkéből helyi receptúrák és hagyományok alapján készül. Természetesen más házi készítésű ínyencséget is kóstolhatnak mindazok, akik az ország sok-sok vidéki településére ellátogatnak, s bepillantanak a Falusi íz-lelő napok vendéglátóihoz.

Felejthetetlennek ígérkező két nap vár a vendégekre, turistákra és vendéglátóikra is. Nem egyforma, logózott edényeket vagy mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várhatunk, hanem sok-sok kedves szót, anekdotát és azt, hogy megnézhessük: hogyan termesztik például a zöldséget vagy a krumplit, érik-e már a szabadföldi paradicsom, melyik tehén tejét kínálják, és mit is esznek a kapirgálós tyúkok.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.