Kóstolj, lazulj, és nem mellesleg itt a Balaton!

Vakkóstolás gasztrobloggerekkel, újságírókkal a zánkai Fészekben.

Rendhagyó, ám mostantól hagyományteremtő célzattal útnak indított programra invitálta a hazai, borhoz értő gasztrobloggereket Magyarország vezető borászata, a Hilltop Neszmély vezetősége és borászai. Pont olyan vakkótolásra szólt a meghívó, amelyet a neszmélyiek saját maguknak is tartanak többször is egy évben saját és más pincészetek borait együtt kóstolva.

Két felhősebb, esősebb időszak közti ablakban, verőfényes napsütéses Balaton köszöntötte a meghívott az újságírókat Keresztury Éva „Fészek” nevű hangulatos, kis, családi jellegű szállodájához tartozó zánkai, part menti éttermében, ahol a kóstolót 2018. október 1-én tartották.

A meghívottakat a vendéglátók nevében Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza köszöntötte, aki többek közt elmondta, egy az egyben megosztják saját kóstolási módjukat. Persze nem derülhet ki idő előtt, hogy melyik a saját boruk a hat kóstolt tétel közül, annyit azért elárult, hogy mindhárom fajta bor esetében ott szerepel közöttük.

A kóstolt fajták: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay. A különleges vakkóstoló programot Kamocsay Ákos vezette, és a jelenlévő vendéglátók megállapították, a meghívott gasztrobloggerek nagyon profin illatoltak, kóstoltak, köptek, visszakóstoltak, így állítva fel a maguk rangsorát.

Kóstolt tételek:

Irsai Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Irsai Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML 1250 Ft

Irsai Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L 1190 Ft

Irsai Frittmann Irsai Olivér 2017 1499 Ft

Irsai Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L 1729 Ft

Irsai Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L 1420 Ft

Irsai Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017 1235 Ft

Cuvée Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Cuvée Kamocsay Prémium Ihlet 1490 Ft

Cuvée Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75 2970 Ft

Cuvée Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75 1910 Ft

Cuvée Orsolya Abrakadabra Cuvée 2520 Ft

Cuvée Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton 2890 Ft

Chardonnay Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 2280 Ft

Chardonnay Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L 2550 Ft

Chardonnay Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L 1640 Ft

Chardonnay Kamocsay Prémium Chardonnay 1490 Ft

Chardonnay Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml 1250 Ft

Chardonnay Pátzay Prémium Chardonnay 2017 3490 Ft

A végeredmény a következő lett: az Irsai esetében az Év Borászának, Szőke Mátyás 2017-es tétele vitte el a pálmát, a Hilltop Irsaija lett a második. A kóstolt fehér házasítások közül a legtöbb szavazatot a neszmélyiek 2015-ben készült Ihlet Cuvée tétele kapta, második helyen Gilvesy Bohém Cuvée-je végzett. A chardonnay-k esetében az ötödiknek kóstolt és a VinAgora legjobb magyar fajtabor címét elhozó 2016-os Kamocsay Prémium Chardonnay került a dobogó tetejére, második pedig a 2017-es Nyakas Budai Chardonnay lett.

Ami még igazán érdekes volt a programban, hogy a vakon kóstolt tételek értékelése során nemcsak az derült ki, ki „lapul” a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a résztvevők megismerhették a kóstolt borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit, vagyis ár-érték arányban – ami az egyik legfőbb meghatározó a fogyasztó számára a vásárlása során – kimagaslóan jó eredménnyel rendelkeznek a neszmélyiek.

„Nekünk különösen tanulságos volt ez a kóstolás, összegezte az eredményt a vendéglátók nevében Keresztury Éva, a program főszervezője. Hiszen, folytatta, nem saját magunk, a borral folyton foglalkozó szakemberként (és a saját boraink iránt kissé elfogultként) kóstoltunk, hanem az igazi fogyasztó tapasztalatát, döntését kísérhettük figyelemmel, ezért sokkal objektívebb így a kóstolás, mint nálunk, „házon belül”.

A Fészek éttermének séfje, Plangár Sándor és csapata által készített házias ízekben gazdag ebéd zárta a hangulatos, különleges, és a közeljövőben megismételésre váró, jó borokkal bélelt programot.

Előétel: Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral

Leves: Fácán erőleves, fácános betéttel és fürjtojással

Főétel: Kacsacomb lilakáposztával, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral

Desszertek: Túrós rétes borsodóval, Gesztenyepüré

 

 


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?