hirdetés

Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét...

Kanadai kutatók vizsgálták meg az egyes kávéfogyasztási módok környezetre gyakorolt hatásait.

hirdetés

A globális kávéfogyasztás közel 30 éve folyamatosan növekszik. Az egy főre jutó napi átlagosan 2,7 csésze kávéfogyasztással a kávé ma már az egyik legnépszerűbb ital. Becslések szerint naponta mintegy kétmilliárd csésze kávét fogyasztanak világszerte.

Ez a kereslet a kávé elkészítési módjainak jelentős diverzifikációjához is vezetett, beleértve a kávékapszulák létrehozását. E kapszulák népszerűsége megosztotta a közvéleményt, mivel ez az elkészítési mód, amely egyszer használatos egyedi csomagolást használ, káros a környezetre, írja a Tobacco Magazin.

„A termékek és szolgáltatások környezeti hatásainak értékelésével foglalkozó kutatóként gyakran beszélünk a kávé karbonlábnyomáról. Úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk az otthoni kávékészítés többféle technikájának szénlábnyomát, és kiderült, hogy nem a kávékapszulák a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók” – írja a The Conversation portálon megjelent közös cikkében Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher és Pierre-Luc Dessureault, a Québec-i Egyetem kutatói.

„Ahhoz, hogy megfelelően össze lehessen hasonlítani a különböző kávékészítési módok szénlábnyomát, fontos, hogy a teljes életciklusukat figyelembe vegyük: a kávé előállításától a csomagolás és a gépek gyártásán keresztül a kávé elkészítéséig és a keletkező hulladékig” – írták a kanadai kutatók.

Depositphotos
Depositphotos

Négy kávéfőzési módszer összehasonlítása

A kutatók úgy döntöttek négy módszert vizsgáltak, amelyekkel 280 milliliter kávét lehet elkészíteni, nevezetesen:
 
    1.) hagyományos filterkávé (25 gramm kávé)
    2.) kapszulás filterkávé (14 gramm kávé)
    3.) főzött kávé (francia presszó) (17 gramm kávé)
    4.) oldódó kávé (12 gramm kávé), más néven instant kávé.

„Elemzésünk egyértelműen kimutatta, hogy a hagyományos filterkávénak van a legnagyobb szénlábnyoma, főként azért, mert nagyobb mennyiségű kávéport használnak fel az általunk meghatározott egységnyi kávémennyiség előállításához. Ez a folyamat több áramot is fogyaszt a víz felmelegítéséhez és melegen tartásához” – írták a kutatók. Ha a fogyasztók az ajánlott kávé- és vízmennyiséget használják, az instant kávé tűnik a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. De ha a fogyasztók 20 százalékos többletkávét használnak, és a szükséges vízmennyiség kétszeresét melegítik fel (ami gyakran előfordul), a kávékapszula tűnik a legjobb megoldásnak.
A kanadai kutatók úgy vélik, a kávé szénlábnyomának több mint a fele azonban a kávétermelők és -szállítók tevékenységéből származik. Nekik kell lépéseket tenniük azért, hogy a kávétermelés környezeti és társadalmi hatásait csökkentsék.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Tobacco Magazin

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk