Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, mintegy 1500 tétellel pályázva, Magyarországot pedig 25 főzde képviselte. A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Immár 23. alkalommal rendezték meg a párlatkészítők legtekintélyesebb közép-európai szakmai bajnokságát, a Destillatát, amelyre az idén 14 ország 162 főzdéje nevezett, 1500 tétellel. A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.

A magyar főzdék kiválóan szerepeltek a párlatok európai bajnokságának is nevezett rendezvényen: összesen 163 érmet (6 Év Párlata, 7 arany, 62 ezüst, 88 bronz) szereztek a különböző versenykategóriákban. Ennek köszönhetően a 3. legtöbb díjat a magyar nevezők nyerték.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a magyar indulóknak külön díjátadót is beépítettek a programba, az aranyérmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át.

„Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben megmutathatjuk a Destillátán, mennyire tradicionális Magyarországon a pálinkafőzés és milyen kiváló minőségű italokat tudunk előállítani mi, magyarok. Bízunk benne, hogy a díj segítségünkre lesz abban, hogy a magyar pálinkákat továbbra is magas minőségű italként pozícionáljuk, úgy itthon, mint nemzetközi szinten” – mondta Győrffy Balázs.

Az Év Magyar Párlatai

A versenyen évről-évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

Az Agárdi Pálinkafőzde Európa legjobbja

A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), mégis a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.

„Nagyon örülünk annak, hogy a nemzetközi párlatverseny összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, így a 4 nagyarany mellett az Év Párlatfőzdéje címet is elnyertük, 2009. után immár másodszor. Az osztrák-magyar történelem sokrétűségét jelzi, hogy nemzeti ünnepünk előestéjén magyar pálinkafőzde vehette át a legmagasabb elismerést az osztrák szervezőktől Eisenstadtban, az Esterházy kastély Haydn termében” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa, az Év Főzőmestere.

Mi alapján döntenek a bírák?

A Destillata kóstoló bírái mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj- és fajtaismeret, érzékszervi képzés) biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, az összbenyomás. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik.

Vértes Tibor, az Év Főzőmestere

1966-ban született, Móron. A Kecskeméti Kertészeti Főiskola elvégzése után a Móri Állami Gazdaságnál kezdte pályáját gyümölcstermesztő területvezetőként. A nyolcvanas évek végén Németországban dolgozott és tanult. Ezt követően Ausztriában – többek között a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamaránál – folytatta pályáját, ahol 12 évig dolgozott szaktanácsadóként. 2001-ben barátjával, Szabó Lászlóval megalapították az Agárdi Pálinkafőzde Kft.-t, ahol a főzde 2002-es indulása óta ügyvezetőként és szakmai irányítóként tevékenykedik. A pálinka minősége és fogyasztási kultúrája iránti elkötelezettségéért a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítették. Ő az első pálinkafőző mester Magyarországon, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

Az Év Párlatai, nagyarany érmet nyert magyar párlatok

Agárdi Pálinkafőzde: Sörpárlat, 2014
Agárdi Pálinkafőzde: Maláta Whisky, 2010
Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Alma Pálinka, 2012
Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka, 2010
Gyenesei Pálinkárium: Fekete bodza, 2012
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: Fekete Ribiszke Pálinka, 2014
Aranyérmet nyert magyar párlatok
Gyenesei Pálinkárium (Kaposvár): Bodza, 2012
Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Nanguozui 2014
Martin Steel Capital Kft. (Kunszentmárton): Laopiziu 2014
Etyeki Czimeres Pálinka (Etyek): Szilva
Rácz és Rácz Pálinka Manufaktura Kft. (Dunakiliti): Birskörte Pálinka
Spirits - 68 Kft. (Szár): Nobilis érlelt Szilva Pálinka 2013
Márton és Lányai (Györköny): Gurulós Málna Pálinka

Ezüstérmet nyert magyar párlatok

Agárdi Pálinkafőzde: Cigánymeggy Pálinka 2013
Agárdi Pálinkafőzde: Kajszibarack Pálinka 2014
Agárdi Pálinkafőzde: Tokaji Seprőpárlat 2011
Agárdi Pálinkafőzde: Bokodi Cabernet Franc 2014
Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Szomolyai Cseresznye Pálinka 2011
Agárdi Pálinkafőzde: Körte Pálinka 2013
Agárdi Pálinkafőzde: Fekete Cseresznye Pálinka 2014
Agárdi Pálinkafőzde: Muskotályos Szőlő Pálinka
1Csepp Pálinka: Cseresznye
1Csepp Pálinka: Piros Veltelini Szőlő
1Csepp Pálinka: Fekete Ribiszke
1Csepp Pálinka: Birs
1Csepp Pálinka: Szőlő Irsai Oliver
Hunnium: Körte Pálinka
Hunnium: Szilva Pálinka
Gyenesei Pálinkárium: Ribizli Likőr 2014
Gyenesei Pálinkárium: Gyümölcs Cuvée 2012
Kunság-Szesz: Meggy Pálinka 2014
Kunság-Szesz: Alma Pálinka 2014
Kunság-Szesz: Irsai Oliver Pálinka 2014
Harrer Chocolat: Mogyoró krémlikőr
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Illatos Szőlő Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Alma-Vilmos Gyümölcs 2009
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vadbodza Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Málna Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kóser Szilva Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vadcseresznye Pálinka 2012
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Cabernet Franc Törköly Pálinka 2011
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Cigánymeggy Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Vilmoskörte Pálinka 2012
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kajszibarack Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Erdei Meggy Pálinka 2011
Spirits - 68 Kft.: Nobilis Fekete ribizli Pálinka 2012
Spirits - 68 Kft.: Nobilis Málna Pálinka 2014
Spirits - 68 Kft.: Nobilis Birs Pálinka 2013
Etyeki Czimeres Pálinka: Szamóca
Etyeki Czimeres Pálinka: Szürkebarát Szőlő
Etyeki Czimeres Pálinka: Alma Mutsu
Etyeki Czimeres Pálinka: Fürtös Meggy Pálinka
Etyeki Czimeres Pálinka: Irsai Oliver Szőlő Pálinka
Etyeki Czimeres Pálinka: Sárgabarack Pálinka
Etyeki Czimeres Pálinka: Áfonya Pálinka
Krasnyánszki Krisztián: Kökénypálinka 2014
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft : Vadcseresznye Pálinka
Schiszler Palinka: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2012
Schiszler Pálinka: Madárberkenye 2013
Schiszler Pálinka: Törköly 2011
Schiszler Pálinka: érlelt Szilva 2013
Tavaszi Sándor magánfőző: Irsai Olivér 2013
Tavaszi Sándor magánfőző: Ottonel Muskotály 2012
Sreiner Andrea magánfőző: Vadcseresznye 2014
Sreiner Andrea magánfőző: Ananász 2014
Molnár János: Meggylikőr 2012
Molnár János: Eper-málnalikőr 2012
Tokaji Likőrmanufaktúra: Glam Meggy Likőr, L142581
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: érlelt Szilva 2013
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Irsai Oliver Szőlő 2014
Tuzséri Pálinka: Vadcseresznye Pálinka
Kovács Zoltán: Málna Pálinka
Márton és Lányai: Kajszibarack Pálinka, L011
Rézangyal Kft.: Kóser Alma Pálinka 2014

Bronzérmet nyert magyar párlatfőzdék

Agárdi Pálinkafőzde: Barrique Szilva Pálinka 2012
Agárdi Pálinkafőzde: APPGIN 2014
Agárdi Pálinkafőzde: Piros Vilmoskörte Pálinka 2013
Agárdi Pálinkafőzde: Birs Pálinka 2013
Agárdi Pálinkafőzde: Fekete ribizli Pálinka 2010
Agárdi Pálinkafőzde: Szilva Pálinka 2014
Agárdi Pálinkafőzde: érlelt Borpárlat 2008
Agárdi Pálinkafőzde: Szeder Pálinka 2011
1Csepp Pálinka: Alma Golden
1Csepp Pálinka: Szőlő Zenit, Kései Meggy
1Csepp Pálinka: Meggy
1Csepp Pálinka: Szőlő Shiraz
Hunnium Kft.: Szőlő Pálinka
Hunnium Kft.: Birs Pálinka
Gyenesei Pálinkárium: Szőlő 2012
Gyenesei Pálinkárium: Körte 2014
Gyenesei Pálinkárium: Noach Szőlő 2014
Gyenesei Pálinkárium: Sárgabarack 2014
Gyenesei Pálinkárium: Cseresznye 2014
Gyenesei Pálinkárium: Zöld Dió-Alma likőr 2012
Kunságszesz: Szilva Pálinka 2015
Harrer Chocolat Kft.: Csokoládélikőr tasmán borssal
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Törköly Merlot Pálinka 2011
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Kajszibarack Pálinka 2014
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Sajmeggy Pálinka 2013
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Erdei Szeder Pálinka 2011
Gyulai Pálinka Manufaktúra: Birs Pálinka 2013
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Meggy Pálinka 2014
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Kajszibarack 2014
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Alma Pálinka 2014
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Meggylikőr 2014
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Cseresznye Pálinka 2014
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Erdei Meggy Pálinka 2013
Spirits – 68 Kft.: Nobilis érlelt Alma Pálinka 2012
Spirits – 68 Kft.: Nobilis Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2014
Etyeki Czimeres Pálinka: Meggy
Etyeki Czimeres Pálinka: Jonagold Alma
Etyeki Czimeres Pálinka: Vilmoskörte
Etyeki Czimeres Pálinka: Alma
Etyeki Czimeres Pálinka: érlelt Szőlő
Etyeki Czimeres Pálinka: Besztercei Szilva
Etyeki Czimeres Pálinka: Szilva
Etyeki Czimeres Pálinka: Szürkebarát Szőlő
Etyeki Czimeres Pálinka: Tramini Szőlő
Tokaji Likőrmanufaktúra: Fekete Ribizli Pálinka
Tokaji Likőrmanufaktúra: Bodza Pálinka
Tokaji Likőrmanufaktúra: Tokaji Sárgamuskotály Szőlőpálinka
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Lepotica Szilva 2014
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Magyar Kajszibarack 2014
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Bársony Birs 2014
Árpád és Vadász Pálinka - Kisrét Manufaktúra Kft.: Bíbor Meggy 2014
Tuzséri Pálinka: Kékfrankos Szőlő Pálinka
Tuzséri Pálinka: Irsai Szőlő Pálinka
Tuzséri Pálinka: Szabolcsi Alma Pálinka
Tuzséri Pálinka: Szilva Pálinka
Tuzséri Pálinka: Szabolcsi Alma Pálinka
Tuzséri Pálinka: Szamóca Pálinka
Tuzséri Pálinka: Cserszegi Szőlő Pálinka
Tuzséri Pálinka: Barack
Lakatos Tibor: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2014
Lakatos Tibor: Meggy Pálinka 2014
Matheus Pálinkaház: Vilmoskörte Pálinka
Matheus Pálinkaház: Tokaji furmint Likőr
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Birs Pálinka
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Fürtös Meggy Pálinka
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Ottonel Szőlő Muskotály Pálinka
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Vilmoskörte Pálinka
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Cigánymeggy Pálinka
Rácz és Rácz PálinkaManufaktura: Szomolyai Fekete Cseresznye Pálinka
Schiszler Pálinka: Nyári Alma 2013
Schiszler Pálinka: Vilmoskörte 2013
Martin Steel Capital Kft.: Nanguozui 2014
Martin Steel Capital Kft.: Qingpizui 2014
Martin Steel Capital Kft.: Chixiazui 2014
Márton és Lányai: Vilmoskörte Pálinka, L120
Márton és Lányai: Szilva Pálinka, L146
Márton és Lányai: Irsai Oliver Pálinka, L009
Kovács Zoltán: Szamóca Pálinka
Kovács Zoltán: Vadalma-bodzavirág Pálinka
Krasnyánszki Krisztián: Sauvignon Blanc Szőlőpárlat 2014
Krasnyánszki Krisztián: Szilvapárlat 2014
Tavaszi Sándor: Fekete Ribizli 2013
Tavaszi Sándor: Cacanska Lepotica 2014
Várda-Drink: Berkenye Klasszikus
Várda-Drink: Alma Pálinka
Molnár János: Irsai Oliver Szőlő Pálinka 2013
Molnár János: Feketecseresznye Pálinka 2013
Molnár János: Citruslikőr 2012

 


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?