Séfváltás a tatai Platán Bisztró élén

Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.

Az új konyhafőnök olyan rangos helyen dolgozott korábban séfként, mint a budapesti Olimpia Vendéglő. Az Ádám Csaba által alapított és nevével, szaktudásával, profizmusával fémjelzett topgasztróhelyen vezette jó ideig a konyhát, majd később, amikor Tatán új séfet kerestek a megüresedő pozícióra, ekkor Pesti Istvánnak Ádám Csaba ajánlotta Donátot - és nem is kellett ennél jobb ajánlólevél.

Hogyan tovább?

Donát a diningguide.hu kérdésére válaszolva elmondta, szerencsére Pesti Istvánnak köszönhetően az átgondolt és bevált koncepciót elődje, Gergely is vitte tovább, és ezen ő sem szeretne változtatni. Irányítása alatt zajlik mostantól minden, szabad kezet kapott, mindemellett István 100 százalékos támogatását is élvezi.

A séfváltás részletei kapcsán Varga Vivien elárulta, már jóval korábban jelezte Gergely, hogy családjával Pestre költözne, ezért volt bőven idejük az utódja kiválasztására. Amikor Ádám Csaba ajánlotta Donátot, az is mellette szólt, hogy ismerték korábbról, hiszen volt Pesti István mellett stázsolni a konyhán. Gergely különben annyira profin adta át a feledatkörét, hogy év végén már együtt főztek nem egy alkalommal, így "testközelből" megismerte a Bisztrón zajló munkát. Ráadásul a Gergely mellett dolgozó két sous-chef továbbra is velük van - ez is nagy segítség a zökkenőmentes és zavartalan váltási folyamathoz.

Természetesen egy új chéf mindig új koncepciót is hoz - most sem lesz ez másképp. Donát is szeretné bemutatni a vendégeknek saját stílusát, és azt a tapasztalatot kamatoztatni, ami tíz év munkája során felhalmozódott benne. A bisztrókonyha stílust mindenképp továbbviszi, de szabad kezet kapva, a ház klasszikus fogásait megőrizve, olyan újdonságokat is bevezet majd, mint ami például már szerepel is a friss étlapon: vegán fogást is kínálnak ezentúl vendégeiknek.

Olimpia vs. Platán Bisztró?

Könnyebbség, hogy korábbi munkahelye, az Olimpia is fúziós konyhát vitt, akárcsak a Platán. Nemzetközi konyha jellemzi, főként helyi alapanyagokból összeállítva. A különbség az, hogy míg az Olimpiában naponta változó táblás ebédszervízt vittek, este pedig hétfogásos degusztációs menüt kínáltak, addig a Platán Bisztró egy á la carte étterem, ezért más módon kell elkészíteni az ételeket. 

Amit különösen szeret az új séf, mint elmondta a diningguide-nak, hogy sokkal közelebb vannak a beszállítóikhoz, sok minden helyben van, és szerencsére  nagyon jó minőségben. Elmondta, hogy amikor Budapesten dolgozott, ilyen minőségű árut csak külföldről tudtak beszerezni. 

Lesz további változás?

Vivien pedig még végezetül hozzátette, nemcsak a Platán Bisztró életében történt náluk változás, hanem Gourmet éttermükben is: itt négy asztallal bővítik a vendégteret - hiszen a két Michelin-csillagnak is köszönhetően egyre magasabb számban érkezik hozzájuk foglalás, megnőtt Pesti istván konyhája iránt a hazai és a nemzetközi érdeklődés.

Valamint idén még egy nagy durranással készülnek, de ez maradjon a jövő zenéje, kiscit később árulják el.

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.