hirdetés
hirdetés

Amit a fenntartható repülőgép-üzemanyagról tudni kell

Repülőjegyek vásárlásakor egyre többször találkozhatunk a SAF kifejezéssel, de kielégítő magyarázat nem mindig fűződik hozzá.

hirdetés

Pedig fontos témáról van szó, hiszen a SAF, magyarul a fenntartható repülőgép-üzemanyag sok problémára megoldást jelenthet. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb információkat erről a típusú üzemanyagról.

depositphotos.com
depositphotos.com

Mi is az a SAF?

A SAF a Sustainable Aviation Fuel, azaz a fenntartható repülőgép-üzemanyag rövidítése. Lényegében olyan nem kőolaj alapú, környezetbarát, jóval kisebb károsanyag-kibocsátású üzemanyagról van szó, aminek az előállítása sem hagy akkora ökológiai lábnyomot, mint a hagyományos üzemanyagoké.

Az is fontos szempont, hogy a termeléséhez nem zsákmányolják ki az embereket, hanem kifejezetten jó gazdasági és társadalmi hatással van a benne résztvevő közösségekre.

A SAF nyersanyagforrása rengeteg minden lehet, például étolaj, otthoni hulladékok (csomagolóanyagok, papírok, textíliák), mezőgazdasági és erdészeti hulladékok (fahulladék), nedves hulladékok (például trágya vagy szennyvíziszap) energianövények (amiket azért termesztenek, hogy biomasszaként használják fel).

Ezáltal nem annyira földrajzi helyhez kötött, mint a fosszilis üzemanyagok.Előnyei A legtöbb SAF-ot úgy fejlesztik, hogy vegyíthető a hagyományos üzemanyagokkal. Ezért ráadásul nem szükséges semmilyen módosítás a repülőgépeken, illetve a reptereken, hogy használni lehessen.

Környezetvédelmi szempontból a legnagyobb előnye, hogy jóval kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár vele repülni attól függően, hogy miből és milyen technológiával állították elő.

Egyes esetekben a SAF használata a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest akár 80%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járhat (beleértve az előállítást és a felhasználást is).

Ezen kívül a SAF-gyártáshoz felhasználható energianövények termesztése hatékony módja a mezőgazdasággal foglalkozó közösségek támogatásának. Ez esetben fontos feltétel ugyanakkor, hogy az ilyen növények termesztése ne okozzon kárt a környezetnek, például ne kelljen fákat kivágni miattuk.

Ráadásul a repülőgépek teljesítményét is növeli. A kevesebb aromás komponenst tartalmazó SAF tisztábban ég a repülőgép-hajtóművekben, ami lehetővé teszi, hogy a repülők még nagyobb teljesítménnyel működjenek, mint a hagyományos üzemanyaggal.

Elolvasom a teljes cikket >>

(forrás: wecotravel.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk