hirdetés
hirdetés

Kivágták egy nottinghami ház téglafalából Banksy alkotását

Rádaásul az egyik leghíresebb művét, A hullahoppozó kislányt.

hirdetés

Kivágták a falból és elszállították szerdán azt a Banksy-képet, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett, adja hírül az euronews.com tudósítása.

A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol. A gyűjtő a művet még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse's Hall Múzeumban.

Fotó: Twitter/KateGavaghan
Fotó: Twitter/KateGavaghan

John Brandler galériatulajdonos egy hatszámjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, mert szeretné megóvni a híres graffitiművész alkotásait. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól tönkremenne a mű, a műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban.

A kép eltávolításának híre hamar terjedt a közösségi oldalakon, és sokan megosztották kedves emlékeiket, vagy csak sajnálkozásukat fejezték ki a festmény eltávolítása miatt:

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de semmilyen javaslat nem vált be, így végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, hogy mi legyen a téglafal sorsa.

Az önkormányzat kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, és a hivatal úgy tudja, hogy a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette. A helyhatóság nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik.

A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta "eladományozni" a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.  

Akadnak olyanok, akik a vitatják, hogy kizárólag a háztulajdonosé lenne Banksy alkotása. Egy fiatal nő szerint bár a téglák a ház részei, az utcaművészet a közösségé. "Mindannyiunké volt, és többé már nincs!" - fogalmaz Claire Knee.

A névtelenséget kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk