hirdetés
hirdetés

Komoly drágulást hozott az euró Horvátországban

Az euró bevezetése egyszerre áldás és átok a horvátoknak. Egyrészt a közös európai fizetőeszköz ellenállóbb a negatív nemzetközi behatásokkal szemben, mint a kuna, így az inflációs kitettség is alacsonyabb. Másrészt viszont az árak automatikusan elkezdtek közeledni a nyugat-európai színvonalhoz, ami sok horvát számára megfizethetetlenné tette a termékeket - írja az euronews.

hirdetés

A legtöbb árus beismeri, hogy nem akar veszíteni és a bizonytalanságra, inkább emeléssel reagál. ,,Inkább kerekítettük az árakat. Van, ami lement, van ami fel. Sokan még mindig nem tudnak euróban gondolkodni" - mondta az egyik eladó, míg egy másik azzal védekezett, hogy ők nem is emeltek árat, csak átváltották, és ezt az emberek valamiért többnek érzik.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


A horvát Kereskedelmi és Kézműves Kamara elnöke szerint várható volt némi drágulás, de sokan irracionális mértékben emeltek. ,,Volt egy kormányzati ajánlás arra, hogy miként kerekítsék fel az árakat és rengetegen túl lőttek ezen" - magyarázta Dalibor Kratohvil.

Most is több száz ellenőr járja a boltokat, hogy kiderüljön, hányan éltek vissza az eurókerekítés adta lehetőséggel. Horvátországban már novemberben is 13,5%-os volt az infláció és ez januárban akár meg is duplázódhat.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk