hirdetés
hirdetés

Magyar-szlovák együttműködés hete: középpontban a kulturális turizmus

A magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hetét rendezi meg Magyarország kassai főkonzulátusa a városban október 23. és 29. között.

hirdetés

Szesztay Ádám kassai főkonzul a magyar nemzeti ünnephez és II. Rákóczi Ferenc újratemetésének évfordulójához kapcsolódó programsorozatról szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Rákóczi-expressz hét elnevezésű rendezvénnyel hagyományt akarnak teremteni, hogy a fejedelem újratemetésének nem kerek évfordulóin is bizonyítsák, Rákóczi szellemisége iránt ma is nagy az érdeklődés Magyarországon, és emléke nem elválasztja, hanem összeköti a két országot.

Hozzátette, szeretnék, ha minden évben megtarthatnák ezt a rendezvénysorozatot, amely bemutatja a magyar kultúrát és segíti a magyar-szlovák együttműködést, párbeszédet.

Középpontban a kulturális turizmus

A diplomata kifejtette: a programot az október 23-i megemlékezéssel kezdik és 29-én Omega-koncerttel zárják. A kezdeményezés középpontjában a kulturális turizmus áll, így például olyan szakmai rendezvényt szerveznek a krakkói főkonzulátussal együttműködésben, amelyen a nemzetközi Rákóczi-túraútvonal kialakítására tett lengyel javaslatot vitatják meg.

Szesztay Ádám elmondta: a rendezvény fő napja október 24-e lesz, amikor a Rákóczi képmásával díszített mozdony által vontatott vasúti szerelvénnyel Budapestről turistacsoport érkezik Kassára, megemlékeznek a fejedelem újratemetéséről az esemény 109. évfordulóján, valamint Rákóczi életéhez kapcsolódó emlékhelyeket tekintenek meg.

Arra is kitért, hogy október 24-e kiemelkedő rendezvénye lesz a főkonzulátus nem hagyományos jellegű fogadása, amelynek keretében a határrégió mindkét oldalának gasztronómiáját bemutatják és felhívják a turisták figyelmét a régió nyújtotta lehetőségekre.

A főkonzul közölte: ugyancsak 24-én történészkonferenciát rendeznek az Eperjesi Egyetemmel együttműködésben, Hogyan köti össze Rákóczi a két népet? címmel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk