hirdetés
hirdetés

Magyarországról is regisztráció nélkül Ausztriába

Június 10-től a járványügyi szempontból alacsony kockázatú ország-csoportból Ausztriába érkezők számára megszűnik az előzetes online regisztráció kötelezettsége. E kategóriába tartozik Ausztriával szomszédos valamennyi ország, így hazánk is.

hirdetés

Ezentúl az Ausztriába való beutazás feltétele a határon érvényes oltási igazolás, vagy érvényes és negatív teszt, vagy a gyógyultságot igazoló anitestvizsgálati eredmény bemutatása. A papíralapú igazolásokat fokozatosan felváltja az európai zöld útlevél, amely digitális jelként tartalmazza az előbb felsorolt igazolásokat. A tervek szerint  EU-szinten július 1-vel induló digitális "zöld útlevél" mellett párhuzamosan érvényben maradnak az analóg igazolások is, így a digitális technológiával kevésbé szimpatizálók számára a papír alapú megoldások továbbra is elérhetőek lesznek - nyilatkozta a digitális útlevél bevezetésével kapcsolatban Elisabeth Köstinger osztrák turisztikai miniszter - írja a GD Consulting.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Fontos kiegészítés: Ausztria egyelőre nem ismeri el a Szputnyik védőoltást, így a védettséget ezáltal megszerzettek számára továbbra is a negatív teszt, vagy védettségüket kimutató antitestvizsgálati laboreredmény szükséges.

Az MTI tájékoztatása alapján Ausztriában tovább enyhülnek a járványügyi óvintézkedések: az éttermek belső tereiben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbi tíz fővel ellentétben már tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. A kötelező védőtávolság felére csökken, így elegendő, ha az asztalokat a korábbi két méter helyett egy méter távolságban helyezik el egymástól. A zárórát pedig az eddigi 22 óra helyett éjfélig tolták ki.

A kulturális és sportlétesítmények esetén megmarad a szabályozás azon eleme, mely beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálja a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől, viszont befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Ez elsősorban a kisebb moziknak, színházaknak kedvez.

Csütörtöktől az üzletek, uszodák és fitness-szalonok is több vevőt, illetve vendéget fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet.
A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a hatékonyabb védelmet biztosító FFP2-es változat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk