hirdetés
hirdetés

Péntektől átszövi Kassát a magyar kultúra

Rákóczi expressz - a kassai magyar kultúra és magyar-szlovák együttműködés hete címmel kezdődik kulturális programokból és szakmai rendezvényekből összeállított rendezvénysorozat Kassán pénteken - közölte Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja kedden.

hirdetés

A pénteken induló kassai rendezvénysorozatot a már két éve működő Pozsonyi kulturális hét mintájára, hagyományteremtő céllal szervezte meg a rendezvény ötletgazdája, Magyarország kassai főkonzulátusa, a kelet-szlovákiai várossal, illetve Kassa megye önkormányzatával és más szervezetekkel együttműködve.

"Szlovákia olyan ország, ahol a főváros nagyon messze van a keleti országrészektől, ezért szükségesnek láttuk, hogy valami hasonlót tartsunk itt a keleti országrész központjában, Kassán is" - mondta a rendezvényről az MTI-nek Szesztay Ádám. Hozzátette: a Kassa - Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat idején a kelet-szlovákiai városban nagyon látványos megjelenése volt a magyar kultúrának és most ennek a lendületét szeretnék továbbvinni.

1956-os forradalom és magyar-szlovák együttműködés

A kassai magyar kulturális hét műsorát a konzulátus saját szervezésű programjaival úgy fűzte egy sorozatba, hogy közben ráirányítsák a figyelmet az 1956-os forradalom évfordulójára és a magyar-szlovák együttműködésre is.

A programok között egyebek mellett szerepel a Rákóczi Ferenc újratemetéséről való megemlékezés október 24-én a Rodostói ház udvarán, valamint a Boldogkőváralján október 29-ére tervezett szakmai tanácskozás is, amelynek témája a Kassa, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben lévő romvárak üzemeltetői közti együttműködés lesz.

A magyar hétbe a Kelet-szlovákiai Múzeum is bekapcsolódik a Rákóczi-emlékházban lévő, megújult tárlatával, amelyen korabeli, a látogatók elé eddig nem tárt tárgyak is láthatók. Október 24-én a kassai Jumbo nagyszínházban egész napos programot tartanak, amelynek főszereplői magyar és szlovák néptáncosok lesznek, akik napközben egymás munkájával ismerkednek, este pedig Esszencia címmel néptánc-antológiával várják az érdeklődőket.

A kassai magyar hét október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján kezdődik és október 29-én, Rákóczi Ferenc 1906-ban történt kassai újratemetésének évfordulóján ér véget.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk