hirdetés
hirdetés

Adventi, karácsonyi rendezvények országszerte

Csillagszórós december

A Kulturális Turizmus Éve kampány rávilágított, milyen gazdag a programkínálat az országban, kis és nagy települések egymással versengve szerveznek turistákat vonzó rendezvényeket. Azoknak az utazásszervezőknek, akik összegyűjtötték az év folyamán megjelent kulturális mellékleteket lapunkban, nem lehet gondjuk jövőre a programjuk összeállításával. Decemberben az egymást érő ünnepi eseményekből különösen nehéz a választás.
hirdetés

A Dél-alföldi régióban, Szegeden nagyszabású „Karácsonyi Ünnepi Heteket” (nov. 27.–dec. 24.) rendeznek. A Széchenyi téren vásár, kézműves foglalkozások, forralt bor és finom falatok várják a látogatókat. A Dóm téren december 23-ig magyar kézművesek árulják termékeiket, műsort ad a Bálaszínház, szalmabálákból labirintus készül, és hatalmas máglyát gyújtanak. Az adventi koszorú kilenc méter átmérőjű lesz. A Dugonics téren forralt bor és gasztronómiai finomságok várják érdeklődőket. Gyulán a II. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon (dec. 11–13). minden a mézről szól majd, lesz mézesvetélkedő, mézeskalács íz- és szépségverseny, valamint fáklyás felvonulás, hangulatos gálaműsor és Luca-napi meglepetés is színesíti a programot. Ekkor zajlik az I. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékverseny is. (www.pusztaregion.hu)

Észak-Alföldön autentikus, vidéki programokra invitálják a turistákat. Baktalórántházán december 12-én rendezik meg a hagyományos a Disznótoros Vigasságokat. A Baktai-erdőben lévő turisztikai centrumban a disznóvágás után ízletes disznótoros ebéd következik. A színpadon operett- és könnyűzenei válogatással szórakoztatják a közönséget. A fafaragó- és Luca széke-készítő verseny mellett a fazekasok is bemutatják termékeiket. Nyíracsádon december 13-án a helyi néphagyományon alapuló betlehemes találkozót kilencedik alkalommal tartják. A rendezvény templomi körmenettel kezdődik, majd a szabadtéri jászolnál misztériumjátékot adnak elő. A betlehemes csoportok előadása a művelődési házban lesz, ahol népi ételkóstolóval, forralt borral várják a vendéget. (www.eszakalfold.hu)

Észak-Magyarország, de talán az egész ország legkülönlegesebb szilveszteri programja a december 30-án az Aggteleki-cseppkőbarlang hangversenytermében megrendezésre kerülő óévbúcsúztató operettgála, ahol Strauss, Kálmán Imre, Huszka Jenő és Lehár Ferenc műveit adja elő a Váci Szimfonikus Zenekar, vezényel Pfeiffer Gyula. Ugyancsak különleges rendezvényen vehet részt az, aki december 29-én ellátogat az egri Hotel Eger Konferenciatermébe. Az Egri Bormíves Céh szervezésében a IX. Egri Borszalon alkalmából az érdeklődők kóstolón ízlelhetik meg a több mint 100-fajta bort, amelyet az egri borászok állítanak majd ki. (www.eszakmagyarorszag.hu) Közép-Dunántúlon, Veszprém belvárosában minden hétvégén az „Illatos Advent” című rendezvény (nov. 28.–dec. 24) várja a kicsiket és a nagyokat: Lesz betlehemi jászol, állatsimogató, forralt bor és meleg tea, finom harapnivaló, az aulában pedig ajándékkészítő játszóház. Ugyanezen időszakban Székesfehérváron, a Városház tér ünnepi színpadán óvodás és iskolás zenés színjátékok, karácsonyi műsorok sora zajlik. Advent vasárnapjain ünnepélyesen gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. A belvárosban ünnepi kézműves- és ajándékvásár várja a látogatókat. Dunaújvárosban december 12 és 23. között „Adventi Randevú”- ra várnak mindenkit. Ez időszak alatt hozzávetőlegesen 60 színpadi program közül válogathat a közönség: a gyermekeket mindennap változatos játszóházi program várja. A Dózsa György téren felállítják a betlehemi jászolt. A színpadon jégszoborfaragók, a színpad előtt tűzzsonglőrök színesítik a programot. (www.kd-regio.hu)

Ünnepelnek a városok Dél-Dunántúlon is: „Kaposvári Advent – Karácsonyi Ünnepi Hetek” címmel nov. 29.–dec. 22. között forralt bor, kürtőskalács, koncertek, gyermekprogramok között válogathatunk a város felújított díszterén. A Kossuth téren egymást érik a Pajtaszínház előadásai; a Mikulás-napi futásba, a Luca-olimpiába, a népszokások versenyébe bekapcsolódhat a nézősereg, de nézelődhet a Betlehem-kiállításon, és vásárolhatnak a karácsonyi vásáron is. Igazán felemelő környezetben fogadja látogatóit a „Pécsi Advent EKF” (dec. 6–22.). Megnyílnak a Bazilika millenniumi bronzkapui, a Bazilika megtelik a kultúra jeles képviselőivel, akik európai és hazai kultúránk szebbnél szebb darabjait kínálják. A téren kézművesek árulják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtőskalács illata. (www.deldunantul. hu)

A Tisza-tó nemcsak a jégsportok szerelmeseit várja: Tiszaújvárosban, a Városháztéren „Mikulástól Karácsonyig” címmel (nov. 29.–dec. 20.) gazdag programsorozaton (Mikulás-nap, szabadtéri programok, helyi művészeti csoportok fellépése) vehet részt az odalátogató. Az ünnepi hangulatról a pavilonokban rendezett karácsonyi kirakodóvásár s az itt felállított betlehemi jászol is gondoskodik. Idén is zenés koncerttel érkezik a Mikulás. (www.tujvmkvk.hu)

Nyugat-Dunántúl fővárosában nov. 27.–dec. 31. között a „XI. Győri Téli Fesztivál” zajlik. Az Adventi Vásár a kiegészítő és kapcsolódó kulturális és zenei programokkal, a színpadi betlehemes és hagyományőrző műsorokkal minden látogatónak különleges programot és vásárlási lehetőséget biztosít. December 11–13-án a II. Nemzetközi Betlehemes Találkozó és Fesztivál színesíti a programot. December 30-án a Richter Teremben a Bolero Fúvósegyüttes rendezi meg Győr Szilveszteri Koncertjét. Tűzijátékkal, zenével és utcabállal búcsúztatják az óévet a Dunakapu téren, a Széchenyi és a Városház téren. (www.gyor.hu) Kőszegen „Advent a Natúrparkban” címmel (nov. 20.–dec. 20) a hagyományos kőszegi kézműveskarácsony megrendezésére kerül sor. Kifejezetten helyi, natúr termékeket – karácsonyi dekorációkat, adventi koszorúkat, mézeskalácsot, bort, fazekas munkákat, míves textíliákat, csuhé- és szalmabábukat – lehet vásárolni itt. (www.koszeg. hu)

A Budapest és Közép-Duna-vidék régióban idén először kerül sor a „Budapesti Téli Fesztiválra” (nov. 1.–jan. 31.) a Kulturális Munkacsoport tagjai összefogásának eredményeként. A legnagyobb rendezvény a Budapesti Karácsonyi Vásár (nov. 20.–dec. 29.), amelyet a kontinens legrangosabb, legjobb karácsonyi eseményei között tartanak számon. A Vörösmarty téren hagyományos népi ajándékokkal, díszekkel, zsűrizett kézműves termékekkel találkozhatunk, és vásárlás közben megkóstolhatjuk a tradicionális magyar étkeket. A színpadon vidám, hagyományőrző vagy komolyzenei előadások zajlanak. A gyerekeket bábszínház és fűtött kézművesjátszóház szórakoztatja. A Gerbeaud-ház zenés fényjátékkal nyitja ki egy-egy ablakát december 1–24. között. Az ünnepi díszkivilágítás, az óriási karácsonyfa, az adventi koszorú mindenkit elvarázsol. A Magyar Tudományos Akadémia épülete ad otthont a Kárászy Szilvia által létrehozott jótékonysági estnek, amelyen különleges harangjátékkal teszik teljessé az ünnepi hangulatot (www.budapestinfo.hu). A Gödöllői Királyi Kastély ünnepi díszbe öltözve két hétvégén (december 5–6. és 12–13.) színes család programokkal és iparművészek vásárral várja a látogatókat. A gyermekeknek szóló programok mellett karácsonyi díszeket és ajándékokat lehet készíteni. A felnőttek számára nagy élmény lehet egy karácsonyi koncert vagy egy díszes opera-előadás megtekintése a Barokk Színházban. (www.kiralyikastely.hu)

A Balaton régió városai és kisebb települései (Vörsben építik fel az ország legnagyobb Betlehemét) is fényes adventi programokkal teremtik meg az ünnepi hangulatot. Keszthely belvárosi díszkivilágítással, a sétálóutcában felállított Betlehemmel és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi előadásokkal vár mindenkit. A programok november 29. és december 20. között zajlanak. (www.balatonszinhaz.hu). Siófokon, a Fő téren hangulatos karácsonyi vásár (nov. 28.–dec. 23.) fogadja az ünnepre készülőket, minden hétvégén kulturális programokkal színesítve (www.siofokportal. com). Zalakaroson kizárólag helyi, zalai borból készült forralt borral, sült gesztenyével és az elmaradhatatlan kirakodóvásárral várják az érdeklődőket december 27–30. között. (www.zalakaros.hu)

Sportolunk, majd ha fagy

A Nordica Síarénában, Eplényben a december 15-én kezdődő síszezonra várhatóan már működni fog Magyarország első és egyetlen négyüléses felvonója. A Síaréna több mint 35 korszerű hóágyúval rendelkezik, amelyek az 5 pályából álló, 4,2 km hosszú pályarendszert behálózva már mínusz 3 foktól képesek havat gyártani. Az új beülős liftnek 2400 fő/óra a kapacitása, az eddigi felvonókkal együtt ténylegesen már 3800 főt fognak tudni óránként feljuttatni a síterep tetejére. Érdemes a www.tiszatoinfo. hu honlapot figyelni, hogy indulnak-e Tiszafüredről a Tisza-tavi jégtúrák. Ezen a túrán kb. 15 kilométert tehetünk meg vezetőkkel a befagyott tavon. A kellően vastag jégen korcsolyázni és jégvitorlázni is lehet, igaz, csak a kijelölt területeken. A jeges sportok után melegítésnek jöhetnek Nagykörű híres cseresznyepálinkái vagy a tó környéki termálfürdők és -szállodák.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk