hirdetés
hirdetés

Mégsem dübörgött annyira az augusztus?

A KSH adatai alapján 2020. augusztusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 71%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,1%-kal mérséklődött. Az összes vendégéjszaka 81%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 33%-kal volt kevesebb. A belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött előző hónaphoz viszonyított dinamikus növekedése augusztusban is folytatódott.

hirdetés

Az NTAK legfrissebb adatai némiképp szebb képet festenek az augusztusról mint a KSH számai. Az NTAK-statisztikák alapján 2020 augusztusában jelentősen meghaladták a tavaly augusztusi belföldi vendégszámot az ideiek. Idén augusztusban 1,5 millió volt a hazai vendég, ezzel a belföldi vendégek száma a nyolcadik hónapban 300 ezerrel haladta meg a tavaly augusztusi számot. Ezzel szemben a KSH 2,1 százalékos csökkenésről, és mindössze 916 ezer vendégről beszél. Az eltérés egyik lehetséges oka az lehet, hogy az NTAK-ban szerepelnek a magán- és egyéb szálláshelyek adatai is, és a koronavírus-járvány éppen ezekben a szálláshelytípusokban hozott jelentős bővülést a nyáron.

pixabay.com
pixabay.com

A KSH adatai a következők:

2020. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek száma 73, a vendégéjszakáké 71%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 204 ezer vendég 607 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg. A szállodákban töltött éjszakák száma negyedére esett vissza. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben és a panziókban 54-58%-os, a közösségi szálláshelyeken 84%-os volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 85%-os csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 2,1%-kal csökkent. A vendégszám 916 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziók után a szállodákban és a kempingekben is megfordult az előző hónapok trendje: több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a növekedés mértéke 2,8%-os volt. A panziókban 13, a kempingekben 15%-kal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év augusztusi forgalom fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 33%-kal (47 milliárd forintra) esett vissza.

2020. augusztusban:
  • 2784 kereskedelmi szálláshely, köztük 892 szálloda és 1057 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 51%-kal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 69, a belföldiek 35%-kal kevesebb (3,3, illetve 7,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51%-kal csökkent, és 183 milliárd forintot tett ki. 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai