hirdetés

Nógrádi turistaház felújítása

A határ innenső oldalán lévő Dornyay turistaház épülete kiemelt helyet foglal el a város történelmi örökségében, egyike azon kevés építészeti emlékeiknek, amelyek több történelmi korban is jelképpé váltak.

hirdetés

Az épületben kiállító tereket és ezeket kiszolgáló helyiségek kívánnak létrehozni. A fő cél, a szlovák partnerhez hasonlóan, egy képzőművész alkotásain/örökségén alapuló izgalmas, egyedi tárlat létrehozása, és ezen keresztül az épület többek között múzeumpedagógiai célú hasznosítása.

A Dornyay turistaház - jelenleg
A Dornyay turistaház - jelenleg

További kiemelt cél, hogy a Dornyay turistaház a magyarországi szlovákság részére népművészeti kiállításokra, tárlatokra, előadásokra eseti jelleggel helyszínt biztosítson. A szlovák partnerrel közösen a határ mindkét oldalán egy-egy nógrádi kötődéssel is rendelkező kiváló festőművész munkásságán és művein alapuló kiállítás, múzeumpedagógiai célokat kielégítő épület kerül felújításra, kialakításra.

Nógrád vonzerejének növelése Gács és Dornyay kulturális-történelmi-turisztikai központok együttműködésével történne. Mindkét helyszínen leromlott állagú kulturális örökség újul meg, illetve új tartalommal töltődik meg, mellyel az adott épített vagy szellemi érték XXI. századi típusú bemutatást kap. Fontos cél, hogy a létrehozott kulturális attrakciók a fiatalabb korosztályt is megszólítsák, mindezt úgy, hogy határtalanul, vagyis a szlovák fiatalok a magyar részen létrehozott szlovák gyökerű művész életművével is meg tudjanak ismerkedni, a magyar fiatalok pedig a szlovák oldalon lezajlott magyar kötődésű művészhez kapcsolható fejlesztéseket építhessék be a tanulmányaikba.

Az átépítés tervei
Az átépítés tervei

A fejlesztéssel mindkét helyen kulturális örökség kerül megőrzésre, mely a helyben élők számára fontos épített örökség, sőt a projekt által ezek hasznosítása, a lakosság szolgálatába állítása is megtörténik. A védett épületek felújításával a jelenlegi leromlott állapot megszűnik, a helyreállítás megtörténik, mindezt tartalomfejlesztéssel, a kulturális kínálat bővítésével valósul meg.

(forrás: salgotarjan.hu / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai