hirdetés
hirdetés

Bővítette egzotikus kínálatát az IBUSZ

Beárnyékolta az idei, egyébként is lassan induló szezont a Boeing gépek földre kényszerülése miatti kapacitásvadászat. A Thomas Cook csőd hatása a nemzetközi turizmusra pedig egyelőre felmérhetetlen, bár a megbízhatóság kétségtelenül felértékelődik - hangzott el az IBUSZ új desztinációkat is beharangozó 2019-2020-as katalógusának bemutatóján.

hirdetés

Nem az idegenforgalom éve volt az idei, holott a 2018-as rekordszámokat hozó év után tavasszal még optimistán láttuk az idei év kilátásait, az utasok is kezdtek korai döntéshozóvá válni, ezért 18 százalékkal bővítettük a lekötött kapacitásainkat - mondta Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikáért felelős vezérigazgató helyettese a cég új 2019-2020-as katalógusának bemutatóján. Az optimizmust gyorsan felváltotta az aggodalom, amit a Boeing Max 8-asok kiesése jelentett, mivel a cég heti 18 gépet bérelt a Smart Wingstől, amely azonban közölte, hogy a kapacitás egy részét nem tudja biztosítani az elővigyázatosságból földre kényszerült gépek miatt.

Ekkor már 10 ezer utasunk volt befoglalva, de végül sikerült megoldani a helyzetet: egyrészt a Smart Wings óriási erőfeszítések árán tudott olyan gépeket bérelni, amelyek 21 férőhely híján biztosította a kapacitások nagy részét, másrészt a gépet albérlő utazási irodák példaértékű összefogásával ezen utazásokat is sikerült menedzselni - tette hozzá Komora Zoltán.

Nehéz, de eredményes szezon után

Ennek ellenére felemás szezont zárt a társaság: az árbevétel ugyan 11 százalékkal nőtt - a viszoneladói hálózatban 20 százalékkal bővült az érték -, azonban a lassan beinduló, és augusztus 20. után ismét nyögvenyelőssé váló, és akciózásra kényszerítő utószezon, valamint a forint árfolyamának gyengülése miatt rekordot nem döntöttek. A kitűzött tervszámokat azért hozzuk majd - jelentette ki Komora Zoltán, hozzátéve, hogy a társaság árbevétele várhatóan eléri a 21 milliárd forintot, amiből 13 milliárd a turisztikai ágazatból, 6 milliárd a repülőjegy értékesítésből, a fennmaradó rész pedig a pénzváltás és a vámüzletág eredményéből adódik. A turisztikai üzletág teljes forgalmának egyébként 35 százaléka származik a viszonteladóktól, 65 százaléka pedig a saját, 41 elemű irodahálózatából származik.

A kihívásokkal teli hónapok után sikeres őszi-téli szezonban reménykedik a társaság, mivel kedvezőek az előfoglalási adatok, intenzív kereslet mutatkozik az egzotikus és a hajóutak iránt is. A téli előfoglalások 56 százaléka egyébként vidékről érkezik az IBUSZ útjaira.

Van egy réteg, amely beleunt az egyéni utazásszervezésbe, rájött arra, hogy utazási irodai csomagban olcsóbban hozzájut bizonyos desztinációkhoz, és értékeli a kényelmi szolgáltatásokat, a magyar nyelvű asszisztenciát is - hangsúlyozta Komora Zoltán, és szerinte a teljes turisztikai szakma felelőssége ezen igények maximális kiszolgálása. Megjegyezte azt is, hogy tiszteletre méltó Neckermann erőfeszítése, hogy valamennyi, már befizetett utasuk kikapcsolódását az elvárt színvonalon biztosítsák.

A Thomas Cook csődjének hatása azonban egyelőre nem felmérhető sem a nemzetközi utazási szokások változásában, sem pedig a téren, hogy a bevett partnerszolgáltatók, szállodák közül ki marad talpon - mondta Komora Zoltán. Annyi biztos, hogy a háttérben intenzív tárgyalások zajlanak az ágazatban a felszabadult kapacitások minél jobb áron való lekötése érdekében – a külföldi partnerektől mindenesetre csőstől jönnek az ajánlatok, amire korábban nem volt példa.

Kapacitásbővítéssel indulnak neki a szezonnak

2020-tól heti 25 charterjáratot kötöttünk le a Smart Wingsnél, a felszabadult bolgár, görög, és spanyol kapacitásokat - jelentette be a vezérigazgató-helyettes. A hajóutaknál újdonság, hogy a teljes Costa árualap magyar nyelvű idegenvezetéssel elérhető az IBUSZ-nál. Emellett elkészült egy integrált hajós utazáskereső felület is a cég honlapján - ami a Travelgate rendszeren keresztül is elérhető -, amely 6 hajótársaság ajánlatait tartalmazza összehasonlítható módon. Ezt bizonyos feltételek mellett a viszonteladók saját oldalaira is be lehet építeni.

Az új szezonban 150 útvonalat ajánlunk, 500 indulással, a körutazások pedig majdnem 100 százalékban indulnak, és lesznek garantált indulások is - közölte Kovács Péter. A legtöbb desztinációnál elérhetőek a szállások csillagszámától függő előfoglalási kedvezmények.

Egzotikus újdonságok a következő szezontól

Újdonság, hogy kiscsoportos körutazást szerveznek Dél-Afrikába, amelynél Fokváros, Johannesburg, Pretoria, Durban és a Pilanerberg nemzeti park felkeresése mellett több fakultatív kirándulási lehetőség is elérhető, köztük egy egynapos út Lesothoba.

Vietnámba 3 külön körutazási lehetőséget is kínálnak. Ezek között vannak átfedések, mindhárom útnál felkeresik Hanoit, Saigont és Huét is. Az egyik újdonság, hogy Danang-i pihenésre is be lehet fizetni. Az egyik út pedig inkább a kalandvágyóbb, és a helyi gasztronómia iránt érdeklődőbb utazóknak szóló gasztrotúra.

Az új ajánlatok közül hangsúlyos bemutatót kapott Bali, megjegyezve, hogy a szilveszteri csoportos utak már kezdenek betelni foglalásokkal. A szigeten négy desztinációra is szerveznek utakat az esős évszakban, és három, négy és ötcsillagos hotelekbe is vannak csoportos lekötéseik, sőt, bár a szigeten nem jellemző az all inclusive ellátás, kínálatukban két szállodában is elérhető.

Szintén nagyobb hangsúlyt kapott a bemutatón Omán, ahol a Hawana Salalah üdülőkomplexumba – amely 7 kilométer hosszú tengerpartjával, épített marináival, túlnyomórészt luxusszállodáival, apartmanjaival, valamint éttermeivel és szórakozóhelyeivel teljesen kiszolgálja a nyarlók igényeit –szervezett üdülés mellett lehetőség van Salalah városában, egy városi hotelben is szobát foglalni. Az ománi utakat elsősorban pároknak ajánlják. A szultánság hoteleiben meghatározott időszakokban szolgálnak fel alkoholt. Mind Balin, mind Ománban nagyobb lekötésekkel dolgozik a társaság.

Malajziába Langkawi szigetére szerveznek újra nyaralásokat. A szigetet az idegenforgalom érdekeire tekintettel az alapvetően muszlim többségű ország egyszerűen adó- és vámmentessé tette, így az iszlám alkoholra vonatkozó szabályai nem kötik a turistákat. Három csillagtól az ötcsillagos luxusig bezárólag tudják kiszolgálni az igényeket.

Panama is régi-új desztinációja az IBUSZ-nak, és a természeti értékek mellett egyik legfőbb értéke a kompromisszumkészebb utasok felé, hogy mivel még nem épült ki teljesen a turisztikai infrastruktúra, még nem jellemző a tömegturizmus sem. Ugyanakkor 4 csillagos resortokban, illetve igény szerint luxus apartmanokban tudják elhelyezni az érdeklődőket.

A családosok egyik legkedveltebb úticélja az IBUSZ-nál Dominika, de a bulizósabb fiatal utazók, illetve a külföldi esküvőre készülők igényeire is készülnek ajánlatok. A szállodák dinamikus árazása miatt inkább irányárak szerepelnek a katalógusban.

Mexikóban Cancúnba szervez utakat a társaság, de nem csak a katalógusban szereplő szállodákra kérhető ajánlat.

Mauritiuson hasonló a helyzet: mivel a legnagyobb helyi beutaztatóval sikerült megállapodnia a cégnek, ezért a csoportos indulások, előre lekötött helyek mellett gyedi kéréseket is tudnak teljesíteni. A sziget változatos természeti környezetet és szórakozási, sportolási lehetőségeket kínál, és igény szerint szimbolikus, vagy hivatalos esküvők is megszervezhetőek. Emellett anyakönyvi kivonat bemutatásával pénzbeni kedvezményeket is kínálnak a nászutasoknak egyes szállodák.

Továbbra is népszerű a szilveszteri szícíliai pihenés is mellett az Emirátusok gyöngyszemei fantázianevű körutazás is, kis létszámú csoportokkal, garantált indulással és magyar idegenvezetővel.

A városlátogatásokat hagyományosan inkább az ünnepek köré szervezi a cég, és ezek továbbra is népszerűek. Az adventi utaknál Bécs és Pozsony az újdonság, a szilveszterieknél pedig Szarajevó repülővel. A tavaszi városlátogatások célpontjai még bővülhetnek, ahogyan egyes fapados légitársaságok közzéteszik az új menetrendjeiket - tették hozzá. Emellett, ha szezon közben merül fel új igény, igyekszenek azt is megoldani, ahogyan például a Debrecenből induló legújabb, londoni városlátogató útnál is tették.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk