Sztárépítészek újítják meg Belgrádot

A szerb főváros lendületes megújulásáról közölt cikket a minap a The New York Times. A külföldi sztárépítészek bevonásával folyó beruházásoknak és felújításoknak köszönhetően Belgrád a Balkán egyik legfontosabb városává válhat hamarosan. A Balkánon Belgrád már most az elsőszámú célpont a közel-keleti és kínai befektetők számára. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Belgrád újrapozicionálásának egyik leglelkesebb híve és támogatója Jovan Jelovac, építész-designer-újságíró, aki az áttörést az általa életre keltett Belgrád Design Hét javára írja. A minden év júniusában megrendezett szakmai eseményen kiállítások, prezentációk és várostervek bemutatása zajllik Belgráddal a középpontban.

Az 1999-ben még a NATO légiereje által bombázott szerb főváros újra életre kapott és egyre vonzóbb úticél a Balkánra látogató turisták számára. A New York Times beszámolója szerint a Duna és a Száva folyók találkozásánál fekvő Belgrád nagy változások előtt áll és a térség egyik leglátogatottabb városa lehet pár éven belül.

Különcként a keleti blokkban

A korábbi kommunista fővárosok a rendszerváltás után látványos, sokszor giccses arculatváltáson estek át (erre legjobb példa a kilencvenes évek Moszkvája), Belgrádban ez a folyamat elmaradt, ami több okkal is magyarázható. Az ország Tito 1980-ban bekövetkező haláláig egyedülálló politikai beállítottsággal működött a keleti tömbön belül. Tito támogatta a modern építészetet, így felépült az Avala-tévétorony (amit a NATO-bombázások után újjáépítettek) és a jugoszláv szövetségi palota is. A Tito-korszak után következett 1992-ben Jugoszlávia kaotikus széthullása és a délszláv háború. Ebben a káoszban rengeteg ember hagyta el korábbi otthonát és telepedett le máshol, ami által Belgrád lakosságának egy része is kicserélődött, ami a kultúrák keveredésének kedvezett. A sokszínűség korábban is jellemző volt Belgrádban (akkor még Nándorfehérvár), amely a történelmi Magyarország legfontosabb délvidéki védőbástyájaként szolgált.

Belgrád Design Hét

A korábban említett Belgrád Design Hét jelentőségét mutatja, hogy neves európai építészek és tervezők vettek részt a legutóbbi, nyolcadik alkalommal megtartott fesztiválon. A helyszínt a nagyszabású átalakításon átesett Belgrádi Kortárs Művészetek Múzeuma biztosította. Christophe Pillett francia tervező a város látképének tervezésén dolgozik, a brit Paul Belford és Sebastien Noel társaságában. Daan Roosegaard építészmérnök pedig felajánlotta szolgálatait Belgrád úthálózatának fejlesztésére.

Belgrád városának főtervezője Dejan Vasovic kiemelte, hogy várható egy új Duna-híd felhúzása, amit egyelőre ‘Kínai-hídnak’ neveznek a pénzügyi források alapján (170 millió eurós kölcsön). Azt is érdemes tudni, hogy a tavalyi év végén már átadtak egy új Száva-hidat, (Ada-híd) amely a  világ leghosszabb egypilonos kábelhídja. Látványos tervvel állt elő Sou Fujimoto japán tervező, ami egy utak és hidak sokaságából álló betonkomplexum lesz a Száva partján.

Belgrád az elsőszámú célpont

A nagyszabású fejlesztésekből persze pénz nélkül nem sok minden lesz, ám a belgrádi városvezetés rendelkezésére állnak a források a külföldi befektetőknek köszönhetően. Belgrád az elsőszámú célpontja a közel-keleti, kínai, valamint orosz üzletemberek számára is. A kinaiak nem csupán az épp épülő Duna-híd projektben érdekeltek, de további beruházásokat is terveznek, így valószínűleg az sem véletlen, hogy Belgrádban épült fel Európa egyik legnagyobb Confucius központja.

Az Egyesült Arab Emirségek többszáz milliió dollárt invesztált a mezőgazdaságba és bankszektorba a térségben, valamint újraélesztette a szerb légitársaságot Air Serbia néven. A beruházások itt még nem érnek véget: chipeket előállító gyár repülőgépek számára, valamint egy cargo központ felépítése is tervben van. A volt Védelmi Minisztérium épületét is felvásárolták, amelyból egy luxushotel válhat a közeljövőben. Oroszország nemrégiben nyitott egy nem kormányszervezeti irodaközpontot, Azerbajdzsán pedig a Tasmajdan park-projekt legnagyobb szponzora volt. Érdekesség, hogy 1829-ben ebben a parkban hirdették ki Szerbia függetlenségét a Török Hódoltság alól.

A pillanatnak élve

A New York Times kiemeli Belgrád design negyedét, ahol fiatal tervezőknek fenntartott létesítmény épült helyi márkákat és szerb termékeket árusító üzletekkel. A kezdeményezés egyik elindítója Boris Ivanovic vállalkozóból átalakult design szakember, aki vagyonát luxusyacht-tervezéssel szerezte (Art of Kinetik). A VodaVoda ásványvíz üvegeinek tervezője Branko Lukcinak nemrégiben szerzett hírnevet stílusos munkáinak köszönhetően. Nenad és Nebojsa Kostic a tervezői a város épülő boutique hoteljeinek, amelynek megvalósításához 40 millió dollár áll a rendelkezésükre.

Rengeteg új étterem és szórakozóhely is várja a belgrádi látogatókat a pezsgő éjszakai életről hires Savamala kerületben. A New York Times korábbi Budapestről készült beszámolójában szinén kiemelte a hetedik kerület nyüzsgő bárjait és szórakozóhelyeit “Magic Seventh” címmel.

Érdemes ellátogatnunk a 2009-ben átadott, a korábbi Jugoszlávia első nagyáruházának épületében nyílt Supermarketbe, ahol 1400 négyzetméteren találhatunk design-, wellness-, divat- és gasztronómiai üzleteket nosztalgikus hangulattal fűszerezve. A régi belgrádi kikötő helyén privatizáció keretében tervbe van véve a Luka Beograd negyed kialakítása,  a munkálatak azonban egyelőre nem folyatódnak. Szintén kihagyhatatlan látnivaló a Szent Száva templom és a Szerb Nemzeti Könyvtár is. Egyedi jelleget ad Belgrádnak a bombázás sújtotta épületek látványa sokkolva és kíváncsivá téve a turistákat, ellentétben a helyi lakossággal, akik próbálják elfelejteni a történteket. A korszerű épületek és építkezések és a romos házak kettőssége talán még külünlegesebbé teszi a szerb fővárost és lakóit. Nenad Kodic szavaival élve " Aki már élt háborús övezetben, értékel minden egyes apró örömöt. Nálunk az emberek a pillanatnak élnek."


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.