hirdetés
hirdetés

Moszkvában kínálják a világhírű magyar kacsamájat

Magyarország kiemelt vendége a szerdán megnyílt Arany Ősz - 2013 oroszországi élelmiszeripari kiállításnak, amelyre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével érkezett a tárca küldöttsége Moszkvába.

hirdetés

Az Oroszországban 15. alkalommal megrendezett, legfontosabb mezőgazdasági eseményt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő nyitotta meg, aki Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter társaságában elsőként a magyar standot látogatta meg. Az orosz miniszterelnök megkóstolta a Kovács Lázár mesterszakács készítette flambírozott libamájat, a hozzá kínált cseresznye pálinkát és tokaji bort.

Dmitrij Medvegyev dicsérte a magyar konyhaművészetet. Azt mondta, hogy annak hagyományai Oroszországban is jelen vannak, és azokat meg kell megőrizni - idézte az orosz kormányfő szavait Fazekas Sándor.

Annak, hogy a miniszterelnök ilyen gesztust tett és megtisztelte a magyar kiállítási részt, azért is van nagy jelentősége, mivel Oroszország szeptemberben a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége volt - hangsúlyozta a magyar vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek.

"Ez egy hatalmas és rendkívül elegáns kiállítás, amelyen óriási a választék. Az egyes orosz régiók rendkívül gazdag választékkal, világszínvonalú termékekkel jelentek meg kiváló csomagolásban és nekünk velük is versenyezni kell az orosz piacon. A magyar minőségi kézműves élelmiszerek kilátásai azonban kifejezetten jók, hiszen nagyon jó ízekkel, komoly választékkal tudunk megjelenni" - értékelte Fazekas Sándor a kiállításon látottakat. Az Oroszországi Kiállítási Központban 50 orosz régió és 24 külföldi ország, több mint 2,5 ezer cég képviseli magát.

Az idén Hollandia a hivatalos partnere az Arany Ősz kiállításnak a holland-orosz évad keretében. A résztvevők arra törekedtek, hogy a látványos standokon necsak élelmiszeripari termékeiket, hanem kulturális hagyományaikat is bemutassák a az érdeklődőknek. Dagesztán és Ingusföld egzotikus kaukázusi táncokkal vonzotta a közönséget, de minden kiállító jellegzetes élelmiszereiből is kóstolót ad. Amíg az ingusföldieknél a lóhús és a juhsajt, a magyar standon bor, kolbász, pörkölt és kürtős kalács a kínálat és időről-időre nagyobb sorok alakultak ki a pultnál.

Magyarország ezúttal a szekszárdi borvidék legjobbjait is elhozta Moszkvába. Fazekas Sándor elmondta, hogy emellett a magyar húsipar, a sajtkészítők és a különböző élelmiszeripari, takarmányozási technológiákat forgalmazó cégek és a tenyészállatokkal vetőmagokkal foglalkozó vállalkozások is jelen vannak. A Hevesgéptől a szekszárdi bort termelőkön keresztül a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-ig. Az alapanyagoktól a késztermékekig megbízható minőségben a világszínvonalnak a legjavát tudjuk kínálni és komoly az érdeklődés is a szakma részéről a kiállításon - tette hozzá a magyar vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán tárgyal orosz partnerével Nyikolaj Fjodorovval és részt vesz a szekszárdi borok külön bemutatóján is. A minisztert a kiállításra elkísérte Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, valamint Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Simon Attila István Jogi és Igazgatási helyettes államtitkár is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai