Paleo és csíramálé, szauna szeánsz és Magyarország miniben

A test és lélek téli kényeztetése jegyében szervezte meg programajánlatát az MT. Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága, a Jövő Építők TDM, Orosháza-Gyopárosfürdő, a Tourinform Szeged és a Tourinform Békés megye.

A Tisza fővárosában, Szegeden csapatunk forralt bort kortyolgatott, és ízlelgette a város jelképes épületeihez fűződő történeteket. Az ország talán leghangulatosabb, kiemelkedő szépségű szecessziós műemléke, a Reök-palota, tavaszi virágdíszeivel dacolt a téllel is. Összművészeti, interaktív központ, melyben jelenleg a Velencei Biennále anyaga, és Keleti Éva foto kiállítása látható. Szombatonként garantált művészeti foglalkoztató programokkal hívogatják a látogatókat.

A városnézés során megtudtuk, hogyan került át anno a paptanár, író, tudós Dugonics András szobra egyetlen éjszaka alatt más helyre. Ilyesmi dolgok már akkoriban is megtörténtek, és a szájhagyomány ízes helyi szólásmondásban ma is idézi: „Meglépött, mint Dugonics”. Dugonicsnak köszönhetjük egyébként a matematika magyar szakkifejezéseit, a derékszeget is, mely a helyi tájnyelv hatására derékszögként épült be nyelvünkbe. De a hosszadalmas Dóm építkezés okairól, és a szegedi vár történetéről sok érdekességeket hallhattunk. Csapatunk kergetőzött kicsit az ART Hotel 100 négyzetmétert is meghaladó lakosztályában, és megkóstolta az étterem paleo ételkülönlegességeit is. A paleo hívó szó lett, főzőiskolákat és paleo vacsora esteket is rendeznek az új létesítményben.

Itt lesz a Szauna Szeánsz Oscar!

Szállásunkat biztosító Orosháza- Gyopárosfürdőn az Alföld Gyöngye szálloda alig 15 perc sétára áll az országosan elismert gyógyfürdőtől. A háromcsillagos szállodának nagy jövőt biztosíthat a közeli óriás park, melyben családokat és cégeket vendégül látó kalandparkot terveznek. A gyopárosi Gyógy- Park és Élményfürdőben a város polgármestere tájékoztatott: nőtt a város vendégforgalma, sok rendezvényük, mint a Hagyományok, Ízek versenye, Európai

Kenyérünnep már a határokon túl is ismert. Orosháza megújult főterén álló hatalmas üveg vadkörtefát szimbolizáló szobor európai ritkaság. Sok a kerékpárút, Kardoskút madármegfigyelésre, az orosházi nemzetközi lovasbázis híres lóversenyek rendezésére alkalmas. Orosháza a paintball alföldi fővárosa: összesen hét változatos pályával, 10.000 m2-en várják mindazokat, akik kipróbálnák ezt az új, izgalmas, adrenalinnal teli szórakozást. A gyopárosi fürdő azon néhány kivételes magyar gyógyfürdőhöz tartozik, mely okkal pályázhatna a gyógyhely elnevezése, hiszen több hektáros zöld terület, tórendszer öleli körül. Tíz szauna fülkéjének egyike a 25-fős finn szauna. Fedett sportuszodát is terveznek. Jövő áprilisában itt lesz a IV. Szauna Szeánsz Oscar országos döntője. A közeli Gellértegyházán a Történelmi Emlékparkban megismerkedhettünk a hagyományos reformélelmiszer, a búzacsíramálé készítésével, de nem maradtunk ki egyéb helyi földi javakból sem (méz, pálinka). A több mint 5 hektáros terület gazdái hivatásuknak tekintik a régi kézműves mesterségek, népművészetek, kulturális örökségek megőrzését. Ilyenek többek között a fazekasság, szíjgyártás, kézi szövés, vályogvetés, fafaragás, íjászat, lovas íjászat, solymászat.

Magyarország miniatűrben

A Kárpát-medence mértani középpontjában, Szarvason található az ország legújabb látványossága, a Mini Magyarország makettpark. A hazánk történelmét, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark Szarvas eddigi történetnek egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése, amely mintegy 70 millió forintos beruházással készült. A teljes készültség elérésekor közel 100 makett, hangzó, mozgó, interaktív elemek várják majd a látogatókat. A Szarvasi Arborétum jelenleg a város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciója. Ezt erősíti a Mini Magyarország: Új programlehetőség a Szarvasra, a régióba érkező turistáknak. A Körösök legendásan szép vidékén egyébként a halászlé is finom.

Az év első tíz hónapjában 4,8 százalékkal nőtt a dél-alföldi kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma, a vendégéjszakák 3,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ismertette Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatója Szegeden. A folyamatos csökkenés ellenére továbbra is Németország a legfontosabb küldőország, onnan 27 ezer vendég érkezett a térségbe. Sok turista jön a Dél-Alföldre Romániából, Szerbiából, Lengyelországból, Ausztriából és Hollandiából is. A most záruló uniós költségvetési ciklusban 173 turisztikai projekt nyert támogatást 47,29 milliárd forint értékben a Dél-Alföldön. A régióban 323 kereskedelmi szálláshely működik 30 330, ezekből 200 szálloda 10 678 férőhellyel. A vendégek elsősorban a 35 gyógyfürdőt és wellness létesítményeket keresik, a kínálatot 20 Tourinform iroda és nyolc TDM szervezet népszerűsíti. 

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?