30 kastély és vár válik korszerű és izgalmas történelmi kiállítótérré

A Nemzeti Kastélypogram és a Nemzeti Várprogram fejlesztéseinek eredményeként hamarosan országszerte 18 kastély és 12 vár kínál tartalmas időtöltést a látogatók számára, az egyes helyszíneken korszerű, európai színvonalú eszközökkel válik szórakoztatóvá nagymúltú épületeink történetének megismerése.

A 2016-ban indult Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram (NKVP) keretében országszerte 30 kiemelt műemlék állagmegóvása, helyreállítása, turisztikai célú hasznosítása történik meg összesen mintegy 60 milliárd forint értékben, amelynek kétharmada uniós támogatás, a fennmaradó része hazai költségvetési forrás. A magyar történelem eme fellegvárai nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, a fejlesztések által telis-tele lesznek turistacsalogató, korszerű funkciókkal, amelyek újszerű és vendégmarasztaló módon szolgálják ki a mai látogatói igényeket.

Egyszerre hiteles és élménydús

Minden helyszínre egyedi, az adott hely történelmére reflektáló, egymástól jól megkülönböztethető tematikájú kiállításokat terveztek, amelyek multimédiás és interaktív eszközökkel elevenítik meg az ódon falak között egykor élt birtokos családok és legendás személyiségek életét, teszik átélhetővé, élményszerűvé a múlt emlékeit a ma embere számára. Ezeket hosszas kutatómunkával tárták fel szakemberek a rekonstrukció és a tartalom hiteles megalapozására. A kiállításokhoz kapcsolódóan gyermekprogramokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek a korábban kihasználatlan termekben.

A megújulást követően kávézók, éttermek és múzeumshopok is hozzájárulnak a látogatók minél teljesebb körű kiszolgálásához. Megszépülnek a hatalmas kastélyparkok is, hogy a kikapcsolódás és a feltöltődés helyszíneiként szolgálhassák a helyieket és az oda látogatókat. A korhűen helyreállított műemlékekkel mindemellett különleges rendezvényhelyszínként is lehet majd számolni. A sok esetben évtizedek óta pusztuló értékek megóvása mellett az NKVP hangsúlyozott célja, hogy a fejlesztések eredményeként a magyar kastélyok és várak a hazai és a nemzetközi piacon jól értékesíthető turisztikai termékcsomaggá váljanak.

Idén 10 újabb műemlék nyílik meg

Ugyan a járványhelyzet némileg lassította a felújítási munkálatokat, tavaly megkezdődtek a történelmi épületek átadásai. A nagyközönség már birtokba vehette a megújult tatai Esterházy-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, a sümegi Püspöki Palotát, a szögligeti Szádvárat, a füzérradványi Károly-kastélyt, a bajnai Sándor–Metternich-kastélyt, valamint a hozzájuk kapcsoló kerteket, parkokat. A fejlesztéseket koordináló NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. év eleji tájékoztatása szerint 2022-ben további tíz műemlék nyitja meg kapuit, köztük a majki Kamalduli Remeteség, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, Somló vára Dobán, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a dégi Festetics-kastély. Több ütemben és nem csak NKVP-forrásból zajlik két kiemelkedő műemlékegyüttes, a fertődi és a keszthelyi kastély turisztikai vonzerejének fejlesztése, hogy méltó módon tudják bemutatni az Esterházy- és a Festetics-örökséget.

Minősítő rendszert is kapnak az új attrakciók

A megújult kínálat hazai és nemzetközi népszerűsítése érdekében a NÖF együttműködik a Magyar Turisztikai Ügyönséggel, ennek keretében elkészült egy kastélyokat és várakat bemutató kiadvány, és zajlik a létesítmények egységes turisztikai minősítési rendszerének kidolgozása.

A múlt mementói nemcsak gazdagítják Magyarország turisztikai attrakcióinak kínálatát, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a turisták hosszabb időt töltsenek egy-egy térségben és ezáltal erősítsék a helyi gazdaságot.


Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?