hirdetés

A hungarikum-mozgalom a Szigetet is elérte

A mostoha időjárás ellenére számos, a sajtót képviselő munkatárs jelent meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat sátránál a Civil Szigeten. A sajtótájékoztatón többek között elmondták azt is, hogy miért is tartották fontosnak a hungarikumok bemutatását egy fesztiválon. 

hirdetés

Játékos figyelemfelkeltés

V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy azzal a szándékkal érkeztek a Sziget Fesztiválköztársaság Civil Szigetére, hogy az oda érkező beföldi és külföldi fiatalok figyelmét - a kikapcsolódás és szórakozás mellett - ráirányítsák azokra az értékeinkre, melyekre méltán lehetünk büszkék mi, magyarok. A kezdeményezés üzenete tehát értelemszerű: a hungarikumok nemzeti örökségünk részét képezik, melyet kötelességünk óvni, megismerni és továbbadni a jövő generáció számára.

A sátorhoz látogató ifjúság játékos feladatok keretén belül ismerhetik meg kiváló minőségű ételeinket és italainkat, csodálatos természeti környezetünket, páratlanul gazdag kulturális örökségünket és egykoron élt, világszerte ismert és elismert magyarok teljesítményeit.

Az összesen 41 hungarikumot bemutató játékok nyertesei biztos, hogy nem térnek haza emlék nélkül, hiszen olyan jellegzetes ajándékokat kaphatnak jutalomként, mint például a szalmakalap. A képviselők szerint azonban a legjobb ajándék az a póló, amit direkt erre az alkalomra készítettek, aminek a hátulján az összes hungarikum megjelenik angol nyelven.

Új célok a mozgalom háza táján

A 2012-es évben az országgyűlés megalkotta a nemzeti értékeinkről és hungarikumokról szóló törvényt a hungarikum mozgalom számára, így 2013 tavaszán megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése és dokumentálása.

Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elárulta, hogy az eddigi rohamos fejlődés után a hungarikum-mozgalommal új terveket állítottak fel nemzeti értékeink népszerűsítésének érdekében. Céljuk, hogy fiatalosabbá tegyék a hungarikum-mozgalmat és annak kommunikációját. A weboldaluk és a Facebook segítségét is kihasználják, hiszen szeretnének minél több fiatalt elérni, és tudják, hogy erre ezek a felületek jelenleg a legalkalmasabbak. Továbbá a pozitív országimázst növelné, ha külföldön is minél jobban megismernék a hungarikumokat.

Nemzetközi projektek a fiatalok számára

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója azokról a fiatalokat érintő nemzetközi projektekről beszélt, amelyek a továbbiakban értékeket tudnak majd közvetíteni külföldre. A Leonardo da Vinci mobilitás keretén belül 2012 és 2014 között 25 olyan tanuló utazhatott ki Németországba, akik agrárképzésen vesznek részt. Ez a 15 erdész- és 10 lovasképzésben tanuló diák néhány hetes szakmai gyakorlatot tölthetett vállalatoknál, hivataloknál. A 2014-2020-as támogatási időszakban új pályázatot írnak ki, Erasmus+ néven. Terveik szerint a már korábban bevált erdész és lovász szakmai gyakorlaton felül Németországba kertész, illetve Dániába hentes és cukrász gyakorlatok megvalósítására is pályázhatnak a fiatalok.

A Farmgyakornoki programok keretén belül a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a NAKVI 2003 óta lehetőséget nyújt a fiatal agrárszakemberek számára az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban és Svédországban szervezendő mezőgazdasági gyakornoki programban való részvételre. 2013 őszétől pedig azon dolgoznak, hogy további országok kerülhessenek a listára, hiszen jelenleg francia, dán és angol szervezettel folytatnak tárgyalásokat.

A Czinka Panna Vidékfejlesztő Roma Fiatalok Ösztöndíjprogram tavaly 24 olyan tanulónak nyújtott lehetőséget, akik első diploma megszerzéséért oktatásban részt vevő roma fiatalok. A program elsősorban szakmai támogatást és gyakorlati tapasztalatok megszerzésének lehetőségét jelenti.

Az intézet közreműködik a Vasfüggöny Túraút-Eurovelo 13 projektben is, amelynek célja az egykori Vasfüggöny mentén egy nemzetközi kerékpárút létrehozása, valamint ökotudatos, a közösségi közlekedéshez is kapcsolódó turizmus népszerűsítése.

Gyurcsik Fanni
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai