A magyar szent család nyomában

Székesfehérvár, Bodajk, Zirc, Bakonybél, Veszprém és Balatonalmádi - ezek alkotják a Vallásturisztikai Iroda által kínált Magyar Szent Család tematikus út főbb állomásait.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vallási turizmus napjainkban reneszánszát éli, de az eredeti indítékhoz képest sokféle, módosult, modern korunk lelkiségéhez igazodó elágazás figyelhető meg. A testi-lelki megújulást keresők – belső zarándokutat is járók – a meditáció jegyében elsősorban a gyaloglással elérhető célpontokat választják. A sokasodó magyarországi vagy hazánkon átmenő zarándokutakról az érdeklődő minden információt megkaphat a zarándokpont.hu honlapon. Megalakult a VATUSZ, a Vallási Turizmus Szövetsége is, a zarándoklatok és a zarándokok érdekvédelmi szervezete.

A szakrális műemlékek a történelem és a kultúra hordozói is

Újabb jelenség a szakrális terek – templomok, monostorok – felújítása, majd tematikus útba kapcsolása. Értékmentés ez, olyan történelmi, műemléki és művészettörténeti értékekre hívja fel a figyelmet, amelyek korábban ilyen összefüggő formában nem szerepeltek a turisztikai kínálatok között. Ebbe a profilba illő, új tematikus utat járhattunk be az újonnan alakult Vallásturisztikai Iroda meghívására. A Vallásturisztikai Iroda által most bemutatott "Magyar Szent Család tematikus út" is új értelmezésben teremt ismert műemlékekből turisztikai vonzerőt. A nonprofit társulás alapítói a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. Az út látnivalói Szent István király, Boldog Gizella, valamint fiuk, Szent Imre emlékéhez kapcsolódnak. Főbb állomásai Székesfehérvár, Bodajk, Zirc, Bakonybél, Veszprém és Balatonalmádi. A "Magyar Szent Család tematikus út" lelkiségéhez hozzátartozik, hogy az Árpád-házi leszármazottak minden más királyi háznál több szentet adtak a kereszténységnek. De ez az út megmutatja azt is, milyen viharos pusztítást szenvedett el az ország ezer év alatt. Kézenfekvő, hogy most, amikor sikerült felújítani ennek a korai középkori királyi területnek a pusztítás után is igen értékes szakrális műemlékeit, tematikus úttá alakítva összefüggő kínálatként mutassák be az érdeklődő nagyközönségnek.

Kulturális útravaló több napra, új megvilágításban

Székesfehérvár, a királyok városa különleges, többrétegű jelentőséggel bír: itt volt a középkori Magyarország szakrális, királyi és közigazgatási központja. I. István magánbazilikájában 43 királyunkat koronázták meg, és 14 király választotta nyughelyéül e helyet. Fehérváron őrizték a koronázási ékszereket, az ország levéltárát, itt tartották a középkori országgyűléseket, itt hirdették ki az Aranybullát. A csupán alaprajzában fennmaradt bazilika régi fényére alig néhány vizuális hatást keltő kincs emlékeztet. Szent István szarkofágját Aba-Novák Vilmos modern, látványos faliképei (secco) veszik körbe. A mi „torinói leplünk” III. Béla király és felesége vörös márványszarkofágjának alaplapja, melyen tisztán kivehetők a két királyi halott testének körvonalai.

Veszprém, a királynék városa szintén bővelkedik részben fennmaradt vagy erősen átalakított, ezeréves műemlékekben. Ilyen a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi templom, a Szent Mihály Bazilika, a Gizella- és Szent György kápolna, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ. Az államalapító királyi pár és leszármazottainak köszönhető a Bakony sűrűjében megbújó monostorok – a Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpont, a Romkert, a Zirci Arborétum, valamint a Szent Mauríciusz Monostor és Szent Kút – alapítása. A sokak által nem ismert Bodajkot illeti meg a "legrégibb magyar búcsújáró hely" címe. Már a 9. században vallásos tisztelet vette körül Bodajk szent kútját, és Szent István kezdeményezésére kápolnát is építettek a Kálvária-hegy tövében, a Szűzanya tiszteletére. Többször is elzarándokolt ide Szent István és Szent Imre. Megjelent Bodajkon Szent Gellért, sőt Szent László király is. A bodajki kegykép a passaui Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyképének másolata.

A török hódoltság, a pusztító háborúk cunamiként söpörték el e terület egykor Európával vetekedő építészetét, műkincseit. Elsüllyedt Atlantiszunk megmaradt emlékeit tovább pusztította az egyházzal ellenséges ideológia. Így helyezték át 1956-ban a budai várból Balatonalmádiba, a Szent Imre templom melletti Szent Jobb kápolnába Szent István jobbjának egy fragmentumát. A kápolnát díszítő, Szent Istvánt ábrázoló, kivételesen szép aranymozaik Róth Miksa művészetét dicséri.

Időben érkezett a RECULTIVATUR projekt

A Vallásturisztikai Iroda Nonprofit Kft. létrejöttében nagy szerepet játszott a RECULTIVATUR projekt. A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. az Európai Területi Együttműködési Programok Dél-kelet Európai Transznacionális Program keretében nyert el támogatást. A projekt célja, hogy a dél-kelet-európai térség vallási-kulturális értékeit hasznosító fejlesztési koncepciókat integrálja. Alakul a Dél-kelet Európa Vallásturisztika Általános Fejlesztési Modellje, amelyet a négy országban (Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban) létrehozandó Helyi Vallásturisztikai Fejlesztési Ügynökségek formálják.

A Vallásturisztikai Iroda indulásához szükséges finanszírozást a Közép-Pannon Zrt. biztosítja. A Nonprofit Kft. a kínálati – egyházak, önkormányzatok, turisztikai szervezetek és kiegészítő szolgáltatást nyújtók –, illetve a keresleti oldal – turisták, lelki gyakorlatok résztvevői – számára egyaránt nyújt szolgáltatásokat. Hozzájuk kötődik a Magyar Szent Család tematikus útkidolgozása, menedzselése. A legoptimálisabb pillanatot választották a tematikus út léthozására: szépek a felújított műemlékek, melyeket több helyen korszerű látogatóközponttal és turisták, zarándokok fogadására alkalmas szolgáltatásokkal egészítettek ki. Az élményszerűség érdekében azonban további fejlesztések szükségesek, többek között korszerű, multimédiás bemutatások, további interaktív bemutatóterek, zarándokszállások létrehozása. Az ehhez szükséges anyagi eszközök a 2014-20. évi uniós támogatási időszakot érintő fejlesztési pályázatoktól remélhetők. A Magyar Turizmus Zrt. szakmailag támogatja a Vallásturisztikai Irodát a pályázatok előkészítésében és menedzselésében.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.