Egerben megújult a Minorita templom

Évente sok ezer hazai és külföldi turista látogat el ebbe a hevesi megyeszékhely központjának képét meghatározó templomba. A több mint ötmilliárd forintért megvalósult belvárosi rekonstrukció részeként teljesen új köntöst és esti kivilágítást is kapott az épület.

Az építőköveket a környékről hozták

A templom története tele van érdekességekkel, miután a ferencesek már a XIII. században letelepedtek Egerben és egészen 1596-ig, a török megszállásig folyamatosan jelen voltak a város életében. Később, 1687. december 8-án, - a török kiűzése utáni első napon - Gróf Antonio Caraffa ( 1642-1693) császári hadvezér a ferences rendiek korábbi, időközben mecsetté alakított templomát, a mellette lévő kertekkel és házakkal együtt a minoritáknak adományozta. Ez a kis templom, amely az Eger patak akkori fahídja mellett állt, az áradások miatt erősen megrongálódott. Így 1712-ben lebontották. Öt évvel később pedig ennek a helyén új templomot emeltek Páduai Szent Antal tiszteletére. Ám az újabb áradások ezt is annyira tönkretették, hogy használhatatlanná vált.

A minoriták emiatt az Eger pataktól távolabb, illetve a korábbiaknál lényegesen nagyobb épület létrehozását határozták el. Voit Pál (1909-1988) ) az egykori neves művészettörténész kutatásai szerint a templom terveit a híres barokk kori prágai építész Kilian Ignaz Dientzenhofer (1689-1751) készítette. Nem véletlenül jutott erre a megállapításra, mert az épület szerkezete a cseh fővárosban található Szent Katalin, illetve a bécsi Mária Treu templomhoz hasonlít. Mivel az új templom létrehozásához a város környékén nem találtak megfelelő anyagot, ezért a kivitelezéshez szükséges köveket az Egerhez közeli községekből: Tardosról, Noszvajról, Mezőkövesdről és Bogácsról hozták.

Toronyóra és harangjáték

Az alapkőbe helyezett okirat szerint - amelyet Barkóczy Ferenc egri püspök helyezett el - az építkezést Falk János egri kőművesmester kezdte el 1758-ban. Falk azonban egy esztendővel később elhunyt és a munka vezetését a szintén egri Nietschmann János vette át. A két tornyú templom 1767-re készült el és ekkor kezdték meg a külső, illetve a belső díszítését, valamint a berendezését. Végül 1773-ban a szentelték fel. Ezt követően tölgyfából faragták a templom különleges, művészi kivitelű padsorait. Több mint fél évszázaddal később, 1827-ben tűzvész miatt súlyosan megrongálódott az épület.

A templom homlokzata a Dobó tér felé északi irányban fordul. A két sarkán, egy-egy 57 méter magas, erősen kiugró, párkányokkal tagolt torony emelkedik, melyek tetejét kovácsoltvas keresztek díszítenek. A homlokzata a két torony között ívesen kidomborodik, ezzel Magyarország egyetlen ilyen formájú barokk templomaként tartják számon. A főbejáratához lépcsősor vezet, amelyet kétoldalt hatalmas korinthoszi oszloppárok szegélyeznek és a magasan levő főpárkányig nyúlnak.

Ha belépünk a templomba, az előtér falán az épület történetéről olvashatunk magyarul és más európai nyelveken is. Mind a két toronyban óra működik, s ezek negyedóránként gongütéssel jelzik az időt. Emellett harangjáték is szól naponta többször, zenés dallamokat élvezhetnek a járókelők.

Szent Flórián dézsával oltotta a tüzet

A templom bal oldalán láthatjuk azt a híres oltárképet, amely Szent Flóriánt, a tűzoltók, a kovácsok, a pékek, a sörfőzők és a kéményseprők védőszentjét, római katonai öltözékben ábrázolja. Jobbjával dézsából zúdít vizet az alatta lángban álló egri Minorita templom melletti rendházra. Ez az oltár a már említett tűzvész után készült, tekintettel arra, hogy az a rendházban tört ki. Mivel az oltár a rendház falához volt a legközelebb, emiatt teljesen elpusztult. A minoriták viszont a XVIII. században a régi helyén újra építették.

Az is érdekességnek számít, hogy a templom főoltárának képét, - amely Pádaui Szent Antal látomásait ábrázolja -, korának jeles festőművésze Kracker János Lukács (1717-1779) készítette, aki az egyik egri temetőben alussza örök álmát. Ez pazar barokk épület tehát megújulva várja az érdeklődőket a páratlan művészeti értékeivel. Nemcsak az egri, de az európai barokk építészet egyik legszebb alkotása.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?