Galgamácsa, ahol a naiv művészet a vadászattal találkozik

Ahogy emlegetik, az 1800 lakosú Galgamácsa a Galga-völgyének egyik gyöngyszeme, a nyugalom szigete. A faluban a kedvező természeti adottságokat kihasználva, valamint a népi hagyományokat megőrizve és erősítve fejlesztik az idegenforgalmat – mondta a Turizmus Online-nak Ecker Tamás polgármester.

A község első számú vezetője a képviselő testülettel együtt arra törekszik, hogy már meglevő látnivalókat újakkal egészítse ki. Az elmúlt időszakban a helyben lakók is támogatói lettek ennek a gondolatnak, és ma már egyre többen tesznek azért, hogy a falu komfortérzete tovább javuljon. Örvendetes, hogy az idősebbek mellett fiatalok is szép számmal élnek Galgamácsán. Sőt, azt szeretnék, ha minél többen otthonra találnának ebben a faluban.

Érdekes helyi látnivalók

Az ide érkező vendégek több nevezetességgel is találkozhatnak. Így például az egytornyú, neobarokk, a Szent Kereszt Felmagasztalása elnevezésű római katolikus templommal, amely a Mária Út része, jeles kegy- és búcsújáró hely. A templom előtti téren találni a fából faragott millenniumi szobrot. Ott van még a Szent István Park a fogadótérrel, a fahíddal és az államalapító királyunk szobrával, ahol tavaly először, nagy érdeklődés kísértében rendeztek szüreti felvonulást.

Galgamácsa életéhez szorosan hozzátartozik a Faluház is. Ebben az 1905-ben épített és időközben felújított egykori kisbírói lakban a napi életvitelhez használt régi tárgyakat és eszközöket mutatnak be. Emellett iparos műhelyt, valamint egy pajtában összegyűjtött jellegzetes mezőgazdasági kisgépeket, eszközöket is láthatnak a vendégek. Az úgynevezett tisztaszoba és a nyári konyha falát pedig Vankóné Dudás Juli (1919-1984), a nemzetközileg is elismert naiv képzőművész festményei, valamint ceruzarajzai díszítik. A házban az érdeklődők a színpompás galgamácsai népviselettel is megismerkedhetnek.

A néhai Fekete István író nevét viselő körzeti általános iskolával szemben pedig Pannonhalmi Zsuzsa szobrászművész alkotását, egy kerámiából készített közkutat láthatnak. A művész másik alkotásaként a művelődési ház homlokzatán kapott helyet az a kerámia-dombormű, amely az Élet fáját ábrázolja. A községháza udvarán pedig egy felújított, a XX. század elején használt helyi tűzoltókocsit állítottak ki érdekességként.

Ecker Tamás arról is beszámolt munkatársunknak, hogy térségi összefogással tavaly fejezték be a csatornahálózat kiépítését a faluban. Az úthálózat rendezett, szilárd burkolatú, de néhányat felújítanak a következő időszakban. Galgamácsát biztonságos településként emlegetik, amely előnyt jelent az oda látogató vendégeknek is. Nemrég kezdték el egy térfigyelőrendszer kiépítését, hogy ezzel is növeljék a lakók biztonságérzetét.

Parkokat építenek, fákat, virágokat ültetnek

A következő időszakban nagy hangsúlyt fektetnek a turizmus fejlesztésére. Többek között ezt szolgálja a faluközpont kialakítása, amelyet a Szent István Parkhoz, a vasútállomáshoz, az ABC-áruházhoz, a művelődési házhoz, az óvodához és az általános iskolához közel hoznak létre. Ahol csak lehet, parkosítanak, fákat, virágokat ültetnek. Céljuk, hogy minél több zöldfelület legyen Galgamácsán. Erre öt év alatt másfél millió forintot költ az önkormányzat. Mindezt közösen valósítják meg a falu lakóival, egy helyben élő kertésznő szakmai irányításával. A lakosok pedig a saját portáikat is folyamatosan csinosítják, gazdagítják.

Galgamácsán jelenleg két lovastanya működik. Az egyikben panziót is berendeztek és éttermet is működtetnek. A magántulajdonban levő tanyákon nemcsak pihenhetnek, hanem lovagolni is tanulhatnak az érdeklődők. Emellett a vidéki élet érdekességeivel is megismerkedhetnek, a gyerekek pedig háziállatokat simogathatnak. A panzió közelében korszerű vadászlőteret találni, ahol idén nyáron rendezik meg a lövész világbajnokságot, melyre sok érdeklődőt várnak. A vadászturizmus szintén hozzátartozik a falu életéhez. Ezt segíti elő a közeli erdőben található vadászház, amely nemcsak pihenőhelyként szolgál, hanem különböző rendezvényeket is tartanak ott.

A falu vezetői azt is szeretnék, ha a jövőben minél több magánszálláshelyet létesítenének a tulajdonosok. Hosszabb távon pedig a Galga-mentén kerékpárutat kívánnak építeni, melynek megvalósítására támogatásért pályáznak. Ezzel a gyalogló bakancsos turisták mellett a kerekezőknek is mozgásteret alakítanának ki. Egyébként idén június 21-én tartják a hagyományos Falunapot, melynek újdonsága lesz, hogy először rendezik meg Galgamácsán a veterán motorosok országos felfutóversenyét, ugyanakkor veterán autókat is bemutatnak a közönségnek. Ezekkel hagyományt kívánnak teremteni a következő évekre is.

Hagyományteremtő gasztronómiai fesztivál?

A tavalyit követően ebben az évben szeptember végén tartják meg újra a szüreti felvonulást. Ekkor sokan felöltik a díszes galgamácsai népviseletet, amely érdekes látványt ígér az eseményre érkezőknek. Az önkormányzat a helyi fiatalok kezdeményezésére azt is tervezi, hogy hagyományteremtéssel szerveznek majd gasztronómiai fesztivált. Mindezt főzőversennyel és kispályás focimeccsel egészítenék ki. Ezt azért is tartják fontosnak, mert a falunak vannak speciális ételkülönlegességei, mint például a rétes vagy a lecsó, melyek elkészítését szeretnék a leendő gasztronómiai programba is beépíteni. Ennek a megvalósításához a helyi idősebb korosztály tagjainak tanácsait és közreműködését kérik. Kezdeményezéseikkel arra törekszenek, hogy Galgamácsa a környező településekkel összefogva mielőbb a Galga-menti népművészet igazi központjává váljon.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?