Leégett a Hisztéria fagyit kínáló vendégváróhely

A Balaton-felvidéken, egy festői domboldalon magányosan fekvő épületbe csapott a villám a péntek éjszakai viharban.

A következőt írta Szentkirályi-Szász Krisztina, a MagyarProvence Levendulabirtok tulajdonosa másnap ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra: "Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy az éjjel villamcsapás következtében leégett a birtokközpont, így beláthatatlan ideig nem tudunk kinyitni. Remélem, jövőre újrapróbálhatjuk."

 

Ülünk a ház teraszán a romok felett, és Krisztina beszámolójából megtudjuk, miután a házban éjjel 3-kor egy óriási csattanásra ébredtek (mint később kiderült, a villám a kéménybe csapott be), és mind úgy érezték, mintha egy bomba csapódott volna a házba, hívták rögtön a tűzoltókat, miközben már pattogzott le a tetőről is mindenhonnan a cserép, füstölt a tető.  

A tűzoltóság embere meg elképedve hallotta, hogy ők még mindannyian - Krisztina, két vendég kisgyerek, két kutya és egy cica - a házban tartózkodnak, miközben érzik, egyre melegszik fölöttük a tető. Szóltak nekik a hatóság emberei, hogy azonnal menjenek ki a házból, és éppen jókor, mert akkor robbant be felülről az épület, zuhant le a kémény, és terjedni kezdett a tűz mindenfelé.

Laptop, levendulaojjal, pórázzal

A záporozó üvegszilánkokon, potyogó cserepeken keresztül hagyták el futva az épületet. A  birtok tulajdonosnőjének még volt annyi lélekjelenléte, hogy magához vette a frissen szüretelt, két hatalmas butéliában tárolt levenedulaolajat, a laptopját meg a kutyák pórázát, hogy megkösse őket, nehogy világgá menjenek. Attól kezdve a folyamatosan, és nagyon gyorsan a helyszínre érkező tűzoltóké volt a főszerep, akik elképesztően profin végezték a dolgukat, és fékezték meg hajnalra a tüzet.

Másnap

Szombatra virradóra, mire vissztérhettek oda, ami a házukból megmaradt, látták, a ház alsó részében lévő Hisztéria fagylaltot árusító részben már olvadófélben volt a teljes árukészlet - részben a tűzvésznek, részben annak köszönhetően, hogy nem volt áram a házban -, így aki aznap arrajárt segíteni a birtok maradékának megmentése érdekében, nagy tálban fagylaltot kapott, hátha "megment" így belőle valamennyit.

A levendula bolt oldala az épületnek sem járt jobban: ugyan ott is volt, ami épségben maradt, volt azonban, ami a tűzvész vagy a tűzoltók vízsugarának martaléka lett.

Holnap kinyitnak?

Miközben itt tartunk a beszélgetésben, vendégek érkeznek valahonnét a környékről. Nem, nem katasztrófaturisták, hanem egy fagyizni vágyó pár jön az irgalmatlan hőségben. Akik csak nehezen értik meg, most itt, ebben a pillanatban, nehéz lenne őket kiszolgálni... A pár női tagja még azt is felveti körbe sem pillantva: de holnap ugye jöhetünk ismét erre, hogy ehessünk a finom fagylaltjukból, ami itt mindig kapható?

Segítő szomszédok, rokonok. Mi lesz jövőre?

Krisztinának nagyon jól esett, hogy rohantak hajnalra a közeli szomszédok is vízzel teli vödrökkel, bár mondták nekik, az oltásra addigra már túl voltak a tűzoltók, de a gesztus kedves volt és szeretetre méltó. Ahogy az is, hogy befogadták magukhoz a gyerekeket, kutyákat, cicát, amíg szombat délutánra mindannyian visszamehettek a ház maradékába. A felső szint - ahol a lakrésze volt a háznak - teljesen leégett, alul most is próbálják menteni a menthetőt. Közben érkeznek folyamatosan a rokonok, barátok a környékről, mindenki ahol tud, segít.

A birtok tulajdonosnője pedig azt kéri, ha fagylaltot nem is tud online árulni, levendulatermékeket azonban igen, így amíg ismét kinytithatnak, az is nagy segítség és támogatást jelent nekik a bajban, ha addig online vásárolnak tőlük minél több levendulából készült szappant, olajat, párnákat, illatósítószereket.

A monoszlói MagyarProvence webshopjának elérhetősége: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.