Az MTÜ „Magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett

A MUISZ vacsorák rendezvénysorozat múlt heti helyszíne Gödöllő volt. A vacsora előadásaiból megtudtuk többek között, hogy az MTÜ „magyar házak” létrehozását tervezi a bezárt külföldi képviseletek helyett, a gödöllői kastély pedig hosszított nyitvatartással és változatlan árakkal várja az utazási irodákat 2018-ban is.

A MUISZ jóvoltából a vacsora előtt ellátogattunk az Erzsébet Királyné Szállodába Gödöllőre. A szállodában 62 szoba, 8 superior és 1 nászutas lakosztály található.

A szálloda újítása, hogy fokozatosan átálnak a kulcskártyás rendszerre, ez egyelőre a régi szárnyban nem érhető még el. A szálloda tervei között szerepel a fürdőszobák teljes felújítása.

Ami a vendégkört illetti, szeretnének erősödni a leisure szekcióban.

Ezután ellátogattunk a Lázár Lovasparkba, ahol Darázs Györgytől megtudtuk, hogy a tavaly 15 éves lovasparkban, nemrég készült el a Szent-György kápolna, az EU-s szabványoknak megfelelően felújították a játszóteret és hamarosan elkészül a fedett lovarda rész is. A park területén termálvizet találtak ezért a jövőbeni tervek között van egy fürdő és strand kialakítása is.

Utunkat ezután a régió legnagyobb barokk kastélyában, a Gödöllői Királyi Kastélyban folytattuk. Köztudottan Erzsébet királyné kedvenc pihenőhelyéül szolgáló kastélyban 2003-ban nyitott meg a kőszínház, mely az ország I. barokk kőszínháza volt. Európában ezen kívül még 3 ilyen színház működik, melyek eredeti állapotunkban láthatók, a kastélyban lévő rekonstrukció.

A MUISZ vacsora szinhelyéül is szolgáló kastély ügyvezető igazgatója, Ujváry Tamás elmondta, hogy a májusban indult próba nyitva tartás bevált, így ezentúl a gödöllői kastély hétfőtől szerdáig már 9-kor nyit, csütörtökön pedig csak 20 órakor zár.

Az igazgató azt is elmondta, hogy új back officet nyitottak, az akadálymentesebb ügyintézés érdekében illetve bejelentette megállapodását a MUISZ-szel, melynek értelmében 2018-ban nem lesz áremelés az utazási irodák számára, ezenkívül a 2018-as programokat már júniusban nyilvánosságra hozzák. Új programként kínálják majd a palacsintakészítés és -fogyasztás történelmi bemutatásával, kóstoltatással, mellyel a külföldi vendégeket próbálják megnyerni. 

Ujváry Tamás beszámolt arról is, hogy tavaly rekordévet könyvelhettek el, összesen 300 ezer ember fordult meg a kastély programjain, rendezvényein, de 2017-re még jobb számok vannak kilátásban, mivel az első negyedévben már 12 %-os volt a növekedése az előző év ugyanezen időszakához képest.

"Paradigmaváltás a turizmus irányításában"

Az este következő előadója Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese volt, aki elmondta, hogy a KSH adatai alapján 2016 rekordévnek számított a vendégéjszakák számában. Magyarország biztonságos desztinációnak számít, amely az ország egyik legfőbb turista vonzó ereje. Elmondta, hogy a vidékfejlesztési program keretén belül a turizmust is szeretnék fejleszteni, hogy Budapesten kívül más települések is fontos szereplői legyenek az ország turizmusának.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte a megújuló országimázst, hiszen 2017 a „sportturizmus” éve illetve egyre nagyobb szerepe lesz majd a digitális kommunikációnak a turizmusmarketingben. A V4-es országok összefogására is felhívta a figyelmet, egy közös turisztikai marketingterv készítésére, a rendelkezésre álló források egyesítésére.

Arról is beszámolt, hogy május végétől a turizmusdiplomácia hivatalosan is átkerül a külügyi-külgazdasági tárcához. Jövőbeni tervek között szerepel az úgynevezett „magyar házak” létrehozása a legfontosabb beutazó országokban. Ezek a kitelepülések, a magyar márka kitelepülései lennének, ahol a magyar kultúrából kapnának bepillantást a vendégek és nem minősülne hivatalnak.

"Múltunk jelen időben"

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa előadásában elmondta, hogy ma Magyarországon 6000 kastély van, ennek csupán 5%-a alkalmas bemutatásra. A tervek között szerepel a kastélyok folyamatos fejlesztése és a nyitva tartások fokozatos megnövelése. A keszthelyi kastélyban már július-augusztusban szerdánként 21:00-23:00 között is várják programokkal a látogatókat. A fejlesztések keretén belül újítják fel a kastélyokhoz tartozó emlékparkokat illetve próbajelleggel a piknikkosár program is elindult.

Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal magyarországi képviselőjeként tartott bemutatót az országról, elmondta, hogy a tragikus Azur Ablak összeomlásának ellenére, a turisták száma egyáltalán nem esett vissza.

A nemrégiben bevezetett környezetvédelmi adó pedig szükségessé vált a nagyszámú, évi 2 millió, turista látogatása miatt. Ez 0,5 eurót jelent naponta, de maximum 5 eurót. Máltát már a filmkészítők is felfedezték, számos produkciót (Trója, Trónok harca) forgatták már ott. Ennek apropóján kifejlesztettek egy applikációt a turistáknak, a program segítségével be lehet mérni éppen hol járunk és az megmutatja éppen melyik filmet forgatták azon a helyszínen. Az utóbbi időben fellendült a farmturizmus is az országban, kisebb felújított parasztházakban és kúriákban szállnak meg az utazók. Szeretnék fellendíteni a máltai esküvős utazásokat is, ezért tavaly a házasságkötést is könnyítették a külföldiek számára.

Hallhattunk még egy előadást Ungár Tamástól, a Magyar Aranykulcs elnökétől, aki bemutatta az 1983 óta működő szervezetet és mesélt a portások napi munkájáról és felelősségükről.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.