Michelin-csillagos lett a Costes Downtown - interjú Gerendai Károllyal

Hatalmas az öröm a Costes Downtown csapatánál: az étterem megkapta első Michelin-csillagát, így Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet az elismeréssel, köztük, tegyük hozz,á a Gerendai Károly tulajdonos által jelzettek közül mindjárt kettő is. Hiszen a Costes Downtown mellett a korábbi díjazott Costes is megtartotta most a Michelin-csillagát. A boldog tulajdonost külföldi üzleti útja során értük utol.

Ma jelent meg a 2016-os Michelin Kalauz, amelyben az eddigi díjazottak mellé bekerült a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown, Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt: a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Tanti. Ehhez az előkelő csapathoz csatlakozott most Gerendai Károly legújabb helye, a Prestige Hotellel egy épületben található Costes Downtown, amely a Ráday utcai Costes-hez képest más hangulatú hely - más jellegű konyhát visz, mint a "bátyja".

- Gratulálunk ehhez a fantasztikus eredményhez! Hogy tudtad meg a jó hírt? - a kérdés Gerendai Károlyhoz szól, akit vezetés közben, külföldön érünk utol.

- Reggel pont egy üzleti tárgyaláson ültünk, amikor hívtak otthonról ezzel a fantasztikus hírrel. Még most is alig hiszem el.

- Tudtátok, hogy mikor jártak nálatok a Michelin-ellenőrök?

- Nem. Sőt, arról sincs halványlila fogalmunk sem, hogy tulajdonképpen hányszor voltak ott. Egy biztos, valamikor augusztusban járt nálunk valaki, ő a konyhára is bekéredzkedett. De mivel akkor még csupán 2-3 hónapja voltunk nyitva, azt gondoltuk, ez túl kevés idő ahhoz, hogy minősítsék az éttermet.

- Mit jelent számotokra ez az elismerés?

- Azt mindenképpen, hogy tudjuk, jó úton járunk. És azt, hogy ennek az előkelő címnek minden nap ezentúl is meg kell felelni, vagyis nincs mese, fel kell kötni a gatyát!

- Ma az is kiderült, hogy közben a Costes is megtartotta a Michelin-csillagát.

- Nagyon fontos számunkra, és ezt mindkét helyen pontosan tudják, hogy a két hely nem "kannibalizálhatja" egymást, azaz nem vihet el egyik a másiktól vendégeket - szerencsére erről szó sincs.

- Amikor a Ráday utcai éttermed megkapta élete első Michelin-csillagát azt mondtad, reméled, most egy ideig nem kell belé lapátolni a pénzt.

- Ez a reményem most is fennáll... Hiszen a Vigyázó Ferenc utcai hely kialakítása, beindítása során nagyon sok pénzt emésztett fel, mostantól alapvetően javulhat majd a helyzet. Egyébként épp egy hónapja állapítottuk meg: kezdenek helyére rázódni a dolgok, kezd kialakulni és rendben megy végre a vendégfogadás, a konyhai munka, a vendéglátás. Reméljük, akik a hír hallatán betérnek majd hozzánk, ugyanezt látják, tapasztalják.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.