Nem fedi titok a láthatatlan ember titkos írásait

Immár 45 éve, hogy megfejtették Gárdonyi Géza – vagy ahogy egykor emlegették, a láthatatlan ember – titkos írásait. 1969 nyarának végén irodalomtörténeti szenzációként jelentették be, hogy Gilicze Gábor és Gyürk Ottó egymástól függetlenül jöttek rá a Gárdonyi által kifejlesztett jelrendszer megoldására.

Mindez egy egri sajtótájékoztatón hangzott el, ahol Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, a Dobó István Vármúzeum osztályvezetője idézte fel a jeles eseményt. Ahogy a Turizmus Online-nak elmondta, 1969 nyarán a Magyar Televízióban vetélkedőt tartottak, ahol kérdésként hangzott el, hogy sikerült-e már megfejteni Gárdonyi Gáza titkos írásait. Ettől kedve több levelet is kapott dr. Korompai János, a vármúzeum akkori munkatársa, aki a Gárdonyi hagyaték kezelője volt. Azt kérték tőle, nyújtson segítséget ahhoz, hogy mielőbb feltárják az iratok tartalmát. A Füles rejtvényújság egy alkalommal közölte is a titkos írásos szövegegységeket. Ezt követően nem sokkal értesülhetett a közvélemény arról az irodalomtörténeti szenzációról, hogy sikerült megfejteni az Egri Csillagok írójának szövegét.

A szenzációból per kerekedett

Ez kétségtelenül szakmai szenzációnak számított, mégis vihart kavart és egy peres ügy kerekedett arról, hogy ki az írások igazi megfejtője. Nos, a bíróság úgy döntött, hogy Gilicze Gábort és Gyürk Ottót együtt tekintik a megfejtőknek. Az 1970-es évek elején a Szépirodalmi Kiadó könyvet is megjelentetett Gárdonyi Géza titkos naplójáról, és részleteket közölt a megfejtett írásokból. Szalainé Király Júlia azt is hozzátette, hogy ezt követően évekig nem foglalkoztak ezzel a témával, sőt Gárdonyi életművével sem. Mindössze az egri dr. Nagy Sándor irodalomtörténész folytatott rendszeres kutatásokat, és publikációi is jelentek meg a láthatatlan ember munkásságáról. Ezzel az író nevét sikerült életben tartania a magyar irodalomtörténetben.

Tavaly a Gárdonyi Emlékév kapcsán a Helikon Könyvkiadó vezetője, Kovács Attila Zoltán vetette fel, hogy új szempontok alapján szerkesztve kellene ismét kiadni Gárdonyi Gáza titkos írásos szövegeit, hogy azokat népszerű, tudományos formában ismerhesse meg a nagyközönség. Ezt több kötetre szóló sorozatnak tervezik, és közülük az első az idei Ünnepi Könyvhétre meg is jelent. A kötetet Kovács Attila Zoltán, Gilicze Gábor, Szamák Ágnes és Szalainé Király Júlia szerkesztette.

Gárdonyi rajzaival díszítették

Az előszóban Gárdonyi egri otthonáról, a városban töltött éveiről, a Természet kalendáriuma című alkotásának keletkezéséről olvashatnak. Emellett a könyv A természet kalendáriumának titkos szövegét és annak fordítását is tartalmazza. A melléklete pedig azért különleges, mert szó esik a titkos betűjelekről, és az olvasó kézbe kapja a megfejtés kódjait is. Egyben értesül a betűjelek kötési módjairól, a szótípusok, valamint a rövidítések írásmódjáról. Ezek mellett néhány fotó is látható a titkos naplóról, illusztrációként pedig Gárdonyi rajzai díszítik a kötetet.

Szalainé Király Júlia arra is kitért, hogy a titkos írások egy-egy részlete a latin abc-ből származik, amelyeket Gárdonyi egésszé fűzött össze. Ezeket kizárólag a saját használatára tervezte, és az egyéni logikát, illetve rendszert követte. Mivel az író következetes volt ebben, ezért sikerült az utókor képviselőinek megfejteniük a titkos feljegyzéseit.

A Mesterkönyvek következnek

Ezek pedig hatalmas írói hagyatékot jelentenek Gárdonyi Géza munkásságában. Így a feldolgozásuk folytatásként a következő években újabb köteteket jelentet meg a Helikon. A Mesterkönyvekben a Mesterfüzetek fordításainak magyarázatait rendezi kötetekbe a már említett szerkesztői csapat.

Egyébként a titkos írásokból többet is megtekinthetnek az érdeklődők az egri vár közelében nemrég felújított Gárdonyi Géza Emlékházban, melyről ide kattintva olvashat bővebben.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?