hirdetés
hirdetés

Ötéves rekord a balatoni hajózásban

Az elmúlt évek legjobb szezonját zárják a Balatonon.

hirdetés

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) rendkívül pozitív adatokkal zárta a főszezont, a kempingek kivételével a cég minden üzletága kiválóan teljesített. Mint dr. Halmos Gábor elmondta, nem csak a múlt évinél volt sikeresebb a működésük, az utóbbi öt év legjobb eredményét produkálták.

A huszonkét kikötővel rendelkező balatoni önkormányzat tulajdonában lévő Bahart vezérigazgatója a cég hagyományos főszezonzáró fórumán tájékoztatta a polgármestereket, újságírókat és más meghívottakat a már ismert mutatókról.

A társaság menetrend szerint közlekedő hajói 15 százalékkal jobban teljesítettek, mint tavaly, a sétahajóknál pedig 32,3 százalékos volt a forgalomnövekedés. A személyszállítás együttesen 19,1 százalékkal, mintegy százezer utassal produkált nagyobb forgalmat eddig a múlt évinél. Ezzel az elmúlt öt év legjobb eredményét valósították meg, miközben még javulhat is az eredmény, mivel csak október 5-én zárul le a őszi szezon. Az utasforgalomét közelíti a belőle származó bevétel emelkedése is, ami 16,5 százalékkal haladja meg a múlt évit, miközben nem emeltek árakat és családi kedvezményt vezettek be.

Nőtt a kompforgalom is

A társaság működésében jelentős súllyal szereplő kompforgalomnál az utasok száma nyolc százalékkal, az elszállított járműveké 6,5 százalékkal, a kerékpároké 16 százalékkal emelkedett, miközben a kompok árbevétele 10,3 százalékkal nőtt. Jó szezont teljesítettek a kis befogadóképességű gyorshajók is. A már korábban meglévő Calypso és a múlt év őszén vásárolt Hunor és Magor összesen 15 ezer főt szállított.

A vitorláskikötőknél 1,6 százalékkal nőtt a hajóhely értékesítés, miközben az árbevétel 3,5 százalékkal emelkedett. Kempingeknél kis mértékben csökkent a vendégek és vendégéjszakák száma, de a cég új irányítással működő siófoki hotele javított a tavalyi eredményen.

Halmos Gábor elmondta, hogy a társaság összesített bevételei várhatóan felülmúlják a tavalyi kiváló szezonét. Közben csökkentették a ráfordításokat is, pedig az idei szezonban érzik meg igazán a mederhasználati díj nagy terhét.

Környezetbarát motor, új vízibusz

A fejlesztések között a 123 éves Helka új, környezetbarát motorjának beépítését és egy vízépítő flotta megvásárlását említette, aminek köszönhetően a jövőben mentesülnek a bérleti díj fizetése alól.

A vezérigazgató bejelentette, hogy csütörtökön előszerződést írtak alá a Beatrix nevű vízibusz megvásárlására. Ha a Duna és a Sió vízállása lehetővé teszi, rövidesen Siófokra úsztatják a Fonyód motoroshoz hasonló járművet. Teljes belsőrészcsere után jövő májusban szeretnék forgalomba állítani.

A képen látható Fonyód motoroshoz hasonló lesz a Beatrix is a felújítás után (Fotó: Győrffy Árpád)
A képen látható Fonyód motoroshoz hasonló lesz a Beatrix is a felújítás után (Fotó: Győrffy Árpád)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai