Szállodai, éttermi fejlesztések, hitelfelvétel, legújabb konyhatechnológiák

Szakmai programunk következő állomása, az októberi Vendég ß Hotel Business Klub helyszínéül a klasszikusan elegáns Hemingway étterem szolgált a budai Feneketlen-tó partján egy kellemes, későnyarat időző napsütéses hétfő délelőtt, október 21-én.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fóti Tamás executive chef és csapata gondoskodott az exkluzív üzleti vendéglátásról. A prezentációk ezúttal annál is több szakmai vendéget vonzottak, mint ahányan előzőleg jelentkeztek, illetve amekkora kapacitása volt a teremnek, magyarán többen voltunk, mint ahány a tervezett létszám volt, de ez legyen a legkisebb baj egy ilyen típusú rendezvényen... A sokakat vonzó előadások témái: szállodai, éttermi befektetések és fejlesztések, hitelfelvételhez tanácsok a pénzügyi szakértőtől, étteremnyitás, tárgydesign, valamint a legújabb konyhatechnológiák a mosogatás témakörében.

Első előadónk,Nagyné Vas Éva szállodai pénzügyi igazgató, a QUAESTOR csoport képviseletében ismertette a szállodafejlesztés legfontosabb motivációit, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozás fenntartásához. A keresleti piac feltérképezése, továbbá valamilyen szolgáltatás hiánya adhat jó kiindulópontot egy befektető számára. A folyamatos versenyhelyzet szintén rendkívül ösztönző, ami együtt jár a színvonal javításával is. A legújabb tendenciák szerint érdemes egy jól megtervezett brand kialakítása, valamint a franchise-rendszer működtetése. Szó volt még a hitelszerződések kockázatairól, a kamat megállapításának módjáról, ami a “legsúlyosabb teher számunkra”, valamint az is kiderült, hogy egy jó üzleti terv kialakítása rengeteg kellemetlenségtől kimélheti meg a jövendő szállodást.

Dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ alelnöke folytatta a szálloda és vendéglátás témáját, fókuszálva új szállodák nyitására Magyarországon. Első és legfontosabb szempont, mondta az alelnök, a hosszútávú stratégiai terv kialakítása. Ha ezzel rendelkezünk, a következő lépés a tökéletes helyszín feltérképezése, ahol felépíthetjük álmaink szállodáját. A megfelelő szakemberek illetve munkaerő kiválasztása is nagy mértékben hozzájárul a vállalkozás sikeréhez. Szó volt még a brand jelentőségéről, valamint a tematikus szállodák sikeréről, ahol van mondanivaló, történet.
Épp ehhez, - agyis hogy mindig legyen egy háznak története, szorija - kapcsolódott következő előadónk, Ipacs Géza (Apacs Stúdió) perezentációja, aki számtalan sikeres hazai étterem és bisztró (Spíler, ÉS, 21, Pierrot, Anyukám mondta, Baltazár, Klassz, KNRDY stb.) grafikai arculátanak tervezője. Hangsúlyozta, hogy egy-egy éttermet érdemes márkaként kezelni, amely arculatának képviselnie kell saját filozófiánkat, azaz a tulajdonos személyiségét. Vállakozásunk sikerének kulcsa sokszor a részleteken múlik, amelybe beletarozik az étterem kreatív elnevezése, amely valamilyen üzenetet kell hordozzon, valamint a professzionális személyzet alkalmazása – természetesen szigorú működési portokollnak megfelelve.

Neményi András, ügyvezető, a Coninvest Kft. tulajdonosa a cseppmentes mosogatás előnyeit mutatta be először prezentációjában, majd a gyakorlatban is. Konyhatechnológiákkal foglalkozó vállakozásuk közel húsz éves működése során több, mint ötszáz komplett kivitelezési projektet valósított meg. A Coninvest 2003 óta működik együtt a német Meiko céggel, amely a legkorszerűbb konyhatechnológiák egyik európai vezető képviselője. Mechanikus mosogatással rengeteg energia spórolható meg, ez a gyakorlatban is kiderült. A tiszta, gyors és törésmentes mosogatás a Meiko Gix készülék segítségével történhet.

Az érdekes, nagyszámú szakmai közönséget vonzó előadások után a Rauch Hungária Kft-vel közösen meghirdetett “Mutasd a reggelid, megmondom ki vagy!” többfordulós játék eredményhirdetése és a díjazottak kitüntetése történt. A legjobb szállodai reggeli díját a Corinthia Hotel Budapest kapta. A legjobb szállodai koktélbár az alsópáhoki Kolping Hotelben található, a legjobb minibárral pedig a budapesti Zara Continental Hotel rendelkezik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.