hirdetés
hirdetés

Boszorkányos utazás Lengyelországban

A Lengyel Idegenforgalmi Képviselet jóvoltából a minap olyan túrán vehettünk részt, amelynek során az ország egyik kevésbé ismert, de rendkívüli iramban fejlődő térségét, a Szent Kereszt régiót szemlélhettük meg. Saját szemünkkel láttuk, milyen gyorsan érnek be a fejlesztések, amelyek tökéletes összhangban vannak a térség természeti és történelmi örökségével. Közben az is kiderült, hogy a lengyelek korántsem olyan konzervatívak, amilyennek gondoljuk őket.

hirdetés

A Lengyelország délkeleti részén elhelyezkedő Szent Kereszt régió bámulatos természeti kincsekkel, illetve történelmi, vallási emlékekkel rendelkezik, de a jövője is példaértékű. A térség komoly uniós forrásokhoz jutott az elmúlt évek során, amelyeket főképp a turizmus fejlesztésébe fektetett. A fejlődés szemmel látható, igaz, néha kellemetlen mellékhatások kísérik. Az útépítések például igen gyakoriak, ezek miatt kissé lassabb a haladás, de legalább kényelmesen szemügyre lehet venni a tájat…

SANDOMIERS, A „KIS RÓMA”

Túránkat egy apró gyöngyszem, Sandomierz látogatásával kezdtük. Mivel a városka annak idején hét dombra épült, Kis Rómának is nevezik, és ugyanúgy megvan a romantikája, mint az olasz fővárosnak. A dombok lábánál futó Visztula (amelyet a vendéglátóinknak köszönhetően hajóval szemlélhettünk meg), a város felett ékeskedő Katedrális vagy a Szent Mihálytemplom különös hangulatot kölcsönöz a településnek. De ne ragadjunk le a felszínen, a Sandomierz alatt kúszó föld alatti városnak szintén varázsaltos a miliője, amit mi is megtapasztaltunk, amikor sok száz métert tettük meg a „fentiek” lába alatt. Amilyen pici a városka, annyi megpróbáltatás érte a mögöttünk hagyott századok alatt, hol a tatárok, hol a svédek, hol a németek hagytak itt fájdalmas mementókat az utókornak. Sandomierz erejét és az innovációk hatékonyságát mi se mutatja jobban, mint hogy ezekből a támadásokból szinte semmi sem érzékelhető manapság. A föld alatti várost eredetileg a helyi kereskedők építették értékeik védelmére, aztán a tatárok támadásai idején a helybeliek ide menekültek előlük. Később ez a rendszer lett a tatárok veszte, amikor a járatokba csalták és vízzel árasztották el őket a lengyelek.

MAGYAR EMLÉKEK

A második napon a Solec Zdrój gyógyüdülőhelyet látogattuk meg, ahol számtalan turisztikai fejlesztés valósult meg az utóbbi időben, jelentős részben uniós források felhasználásával. A régió páratlan termálvízállományát kihasználva rengeteg wellness- és spakomplexum nyílt – a minket egy kellemes fürdőzésre vendégül látó Maliowy Raj Hotel Medical spa például érkezésünk előtt alig egy héttel nyitott meg. Délutáni állomáshelyünkön, Busko Zdrój gyógyüdülőhelyen a szintén jó minőségű vízre komplett iparág épült, szinte minden a termálvízről szól, nem véletlen, hogy a szívkórház is itt kapott helyett. Emiatt és a városka hangulata miatt is egy kicsit Balatonfüred-érzésünk volt, már csak a magyar tenger hiányzott. A jótékony hatású vizet palackozzák is, közel kétmillió üveget adnak el évente.

A harmadik napon a Szent Kereszt régió egyik kiemelkedő pontjára, a Szentkereszttemplomhoz, kolostorhoz érkeztünk. A magyar és lengyel történelem több ponton is összeér eme zarándokhelyen, a hegyet, ahol található, Lysa Górának hívják. Az egyik első emlék szerint 1006-ban maga Szent Imre herceg adományozta az itteni szerzeteseknek a szent kereszt egy darabját, s kérte, hogy István király monostort alapítson a hegyen. 2002 óta ezt az eseményt egy kétnyelvű márványtábla hirdeti, 2007-ben pedig Imre herceg mellszobra is helyet kapott a bencés monostor előtt. Kápolnában látható a Szent Kereszt relikviája, s a falakat Szent István, Imre herceg és a pápa képei díszítik.

MINDENHOL BOSZORKÁNYOK

A régióban vannak olyan települések, amelyek nem feltétlenül rendelkeznek természeti adottságokkal, mégis vonzzák a turistákat – hála a kulturális körítésnek. Huta Szklanában például egy komplett középkori várost húztak fel, hogy elénk tárják a több száz évvel ezelőtti életformát, korhű népviseletbe öltözött „mesteremberek” mutatták meg nekünk, hogy is zajlott a kovácsok, szövőnők vagy éppen a gyógyfüvesek élete akkortájt. Természetesen a boszorkányokból is láthattunk párat, ami még akkor is szokványos esemény lenne, ha nem aznap rendezték volna a Boszorkányszombat című estet a szomszédságban.

De akkor rendezték, és ekkor még a szokásosnál is jobban felpezsdül a közeli nagyváros, a kétszázezer lakosú Kielce élete. A középkori falu és némi pihenő után a bámulatos Kadzielnia Amfiteátrumba érkeztünk, hogy megtekintsük a Sabat Czarownic, azaz Boszorkányszombat elnevezésű egész estés gálát. A fesztiválon – amelyet több millióan néznek élőben az állami tévécsatornán – minden évben a lengyel poppiac legnagyobb nevei teszik tiszteletüket, idén egy igazi nemzetközi sztár, az osztrák Conchita Wurst volt a díszvendég (mellette az eurovíziós dalfesztivál 1995-ös első helyezettje, a lengyel Justyna Steczkowska is részt vett). Az eseményen számos helyi sztár és komikus lépett fel, bár a szöveggel nem sokat tudtunk kezdeni, a hangulat átjött. Főleg akkor, amikor az est sztárja lépett a színpadra. Az eurovíziós dalverseny 2014- es győztesének fellépése előtt sok viharfelhő gyülekezett, a finoman szólva is megosztó Conchitát sokan nem látták volna szívesen a mélyen katolikus Lengyelországban, de az esti produkción ez nem volt érezhető, egész Kielce ámult Wurst énektudásán.

RENDKÍVÜLI DA VINCI-KIÁLLÍTÁS CHECINYBEN

Az alaposan az éjszakába nyúló estet afféle „tudományos” nappal pihentük ki. Az idegenvezetőnk által felügyelt, Checinyben található Regionális Tudományos Centrumot látva egyből felébredtünk, hisz akár 5D (!)- ben nézhettük végig a világ kialakulását. Itt megtapasztaltuk, milyen a modern világ, a szintén helyi Regionális Egyetemi Tudásközpontban pedig azt láthattuk, több száz évvel ezelőtt Leonardo da Vinci hogyan képzelte el a technikát vagy éppen azt, hogyan nézne ki retusálás nélkül az olasz művész néhány festménye. A Leonardo da Vinci világa című kiállítást Európában csak Milánóban és itt, Chęcinyben lehet megnézni, egészen szeptember 13-ig.

A négynapos túra kevés volt, hogy ne vágyjunk vissza, arra azonban épp elég, hogy nagyjából lássuk, mitől is vonzó ez a régió. A szinte mindenhol tetten érhető történelem együtt lélegzik a fejlődő Lengyelországgal. Miközben ámulunk a bámulatos természeti adottságokon vagy a templomok, kolostorok, katedrálisok áhítatos magasztosságán, lépten-nyomon fejlesztésekbe, felújításokba futunk bele, ami azt bizonyítja, a „jelen” Szent Kereszt régiója a jövőben is tartogat majd érdekességeket.

Biró Péter
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai