Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek

A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.- olvasható a magyar Chaine Egyesület közleményében.

A gasztronómiai jövő generációját segítik

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú sommelier és szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A magyar Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak, melyet a maga részéről az ifjú szakács és sommelier tehetségek részére hazai verseny évenkénti megrendezésével is támogat. Ezzel a gasztronómia jövő generációjának nemzetközi szinten való szereplését is segíti.

A Sommelier Világbajnokság rendezése eredményeink elismerése is egyben

A magyar Chaine Egyesület a Világszervezet által megszerzett jogok alapján tarthatta meg 2015-ben az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián. A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.

A Világszervezet előkészületei

2017. március 23-24-én Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese és Klaus Tritschler, a Világszervezet Igazgató Tanácsának tagja, az Ifjúsági Sommelier Bizottság tagja, a német Chaine Egyesület elnöke, az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság helyszínének kiválasztása, a technikai feltételek, valamint a verseny lebonyolításával kapcsolatos szervezési teendők egyeztetése céljából Budapesten tárgyaltak.

5 kontinens 16 országa versenyzik

Az idei világbajnokságon 5 kontinens 16 országából érkező 31 év alatti ifjú sommelier versenyez, közülük többen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már tapasztalatot. A verseny nem nyilvános, azonban a szeptember 30-i döntőn - a szervező bizottság tagjai mellett - a Világszervezet által meghívott vendégek, a versenyzők hozzátartozói és kísérői, továbbá a sajtó regisztrált képviselői vehetnek részt.

4 Master Sommelier a verseny zsűrijében

A kétnapos verseny időpontja: 2017. szeptember 29-30. A Világszervezet a verseny zsűrijébe 4 fő Master Sommelier-t kért fel: Bryan Julyan és Bryan Dawes Nagy-Britania, Ronn Wiegand USA, Frank Kammer Németország. Megjegyezzük, hogy egy időben 4, komoly hírnévvel rendelkező Master Sommelier még nem járt Magyarországon, és nem vezetett Sommelier Világversenyt.

A zsűri kíváncsi a magyar borokra és borvidékekre

Kérésüknek eleget téve 2017. szeptember 28-án egész napos, kóstolókkal kiegészített kirándulást szervezünk a Világszervezet vezetőinek, a versenyzők és a zsűri tagok részére Mádra és Tokajba, a legkiválóbb magyar borok bemutatása céljából. A további borvidékek borainak, valamint párlatok megismertetésére kiváló lehetőség nyílik a 2017. szeptember 30-i ünnepélyes eredményhirdetés és az azt követő gálavacsora keretében, melyre a Corinthia szállodában kerül sor, körülbelül 220 külföldi (a Világszervezet vezetői, versenyzők és partnereik, külföldi társ-szervezetek képviselői) részvételével.

Kulturális és gasztronómiai események is kapcsolódnak a versenyhez

A világversenyhez kapcsolódó kulturális és gasztronómiai események adják az alkalmat a magyar konyhai alapanyagainak (pl. szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika, biotermékek), ételeink, kiváló boraink, pálinkáink és éttermeink, szállodáink megismertetésére is.

Az eredményhirdetésen a vikágszervezet elnökhelyettese vesz részt

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 30.-án, a Corinthia Budapest szállodában tartandó gála vacsorát megelőzően kerül sor. Ezen fontos rendezvénysorozat jelentőségét bizonyítja, hogy Marie Jones, a Világszervezet elnökhelyettese már bejelentette részvételét az ünnepélyes eredményhirdetésen.

A verseny kiemelt partnerei a Budapesti Gazdasági Egyetem, melynek hallgatói segítik a verseny lebonyolítását. A Corinthia Budapest Hotelben lesz a szállodai elhelyezés, eredményhirdetés és gálavacsora. A Continental Hotel is részt vesz a szállodai elhelyezésben, hiszen a verseny kapcsán több száz külföldi vendég elszállásolásáról van szó.  Az IMS a programok szervezésében, a logisztikában a METRO Kereskedelmi Kft., az alapanyagok, eszközök biztosításában pedig a Progast segít a szervezőknek, a versenyhez poharak, dekantálók biztosításában. A Veritas pedig a borokat, párlatokat biztosítja.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?