Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból (tényleg a múltból) a csinos, a férfiszemet mágnesként vonzó virágáruslány.

A virágos virágkora

Budapesten a virágáruslány szakmája a hatvanas-hetvenes években éledt újjá, fénykora a nyolcvanas évekre tehető. A szerződéses üzletekkel nagyobb mozgásterük lett a vendéglátósoknak, ugyanakkor a fellendülő éjszakai élet jó piacnak számított. Akkortájt nem a munkanélküliség vitte e pályára a lányokat, inkább a keresetkiegészítés, a könnyű munkával járó zsebpénz, a kis „mellékes”. (Ne feledjük: sem APEH, sem munkaügyi felügyelő nem fenyegette őket, „fehér” feketemunka volt ez a javából). Azonban fontos kiemelni: a virágáruslány valóban virágot árult, még csak véletlenül sem saját magát…

Ízléstelen álnépviselet

Klári sokat tud erről a műfajról, hiszen már 1984-ben egyetemistaként csatlakozott évfolyama „virágcsapatához”, mert albérletre kellett a pénz. Nyelveket beszéltek, tudtak viselkedni, ezért szívesen alkalmazták őket taxis vállalkozók, akik nemcsak a szállításukat oldották meg, hanem beszerezték a rózsát, a jelmezt is. Ma már bevallja, borzasztóan utálták az osztrák drindlire emlékeztető álnépviseletet, amely rejtélyes oknál fogva akkortájt a formaruha volt. A fővárost felosztották a virágban „utazó” üzletemberek, senki sem sértette meg a másik territóriumát. Klárinak a Szent István körút, a Bajcsy-Zsilinszky út és környéke jutott.

Lovagok és fukarok


Kedvence a Bonbon volt a régi Marx téren, ahol a személyzet által csak „babazsúrnak” nevezett zenés ismerkedési esteket rendeztek társkereső klubok, általában az érettebb korosztálynak. A gálánsabb lovagok nem fukarkodtak szívük választottjának a virággal, gyakran elfogyott az egész kosár. Szívesen járt az újonnan nyílt, sokáig nagyon felkapott Bajcsy-Zsilinszky úti Gyertyába is. Extrán elegáns hely volt, viszont itt érte csalódás is. Egy konszolidált középkorú pár hölgy tagja – gyűrűje többe kerülhetett, mint Klári többéves ösztöndíja –, látva a gyönyörű, mélybordó, hosszú szárú rózsákat, megjegyezte: köszi, kicsim, de már vacsoráztunk… Jópofizás – parvenü módra.Szerencsésnek tartja Klári ezt az időszakot, mert korrekten elszámolt a munkaadóval, és a borravalót pluszként mindig megtarthatta. Senki sem „szólt be”, nem kapott tisztességtelen ajánlatot – igaz, tisztességeset sem –, az üzletekben a személyzet segítőkész és udvarias volt. Ja, és közben ráadásul elvégezte az egyetemet. Most ügyvéd, gyakran jár vacsorázni a klienseivel. Találkozik virágáruslányokkal, főként nyáron, az éttermek teraszain. Szerinte sok változás nincs a „szakmában”, csak nagyobb a konkurencia, nyúzottabbak a lányok. A rózsák továbbra is csodaszépek, tán még a taxisok is ugyanazok…

Somogyi Márta Vendég & Hotel

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?