hirdetés
hirdetés

Feléled a hagyomány a borsodi kisvárosban

Az elmúlt években jelentős fejlesztésekkel tették ismertebbé a turisták előtt Borsodnádasdot. A Heves-Borsodi Dombság területén, a Tarna-menti Tájvédelmi Körzet peremén fekvő kisvárost, korábban az iparáról ismerték. Ma már azonban a megváltozott a helyzetben inkább az idegenforgalomban látják a jövőt.

hirdetés

Az ipar és a turizmus jól megférnek egymással Borsodnádasdon - mondta a Turizmus Online-nak Kormos Krisztinán polgármester. Az egykor működött, országos hírű lemezgyár területén jelenleg is több ipari vállalkozás található. Idén másfél száz éve annak, hogy megalapították a gyárat. Erre az alkalomra színes kiadványt készítenek. A jubileumi ünnepet június utolsó hétvégéjén tartják, melyet a VII. molnárkalács fesztivállal kötnek össze.

Vadászok és kerékpárosok

A település vendégforgalmát jelenleg a vadászati és kerékpáros turizmus jelenti. Emellett az utóbbi időben az íjászat is meghatározóvá vált itt a szabadidő eltöltésében. A kerékpárosok örömére - összefogás eredményeként - nyitották meg a város határában emelkedő Mátéhegyi Ökoparkot és Sportcentrumot. Azóta ezen a helyen több országos kerékpáros és íjász bajnokságot rendeztek sok érdeklődő részvételével. A következő időszakban arra törekszenek, hogy továbbfejlesszék a park infrastruktúráját és bővítsék a szolgáltatásokat. Ma már a város központjából szilárd burkolatú úton közelíthetik meg ezt a turisztikai célpontot. Azt is tervezik, hogy az ökoparkban erdei iskolát is nyitnak, valamint még az idén gyógynövénykertet, valamint a hozzá kapcsolódó szárítóüzemet létesítenek.

A nádasdi helytörténeti gyűjtemény jelenlegi háza (Fotó: Mentusz Károly)
A nádasdi helytörténeti gyűjtemény jelenlegi háza (Fotó: Mentusz Károly)


Borsodnádasdon nagy múltja van molnárkalács készítésének. Ez egy ostyaszerű termék, amely a régi katolikus liturgiára vezethető vissza. Az erre utaló írásos bizonyíték a város helytörténeti gyűjteményében található. A molnárkalácsot speciális ollószerű vassal sütötték. A nádasdi vasak felületén pedig felületén valamilyen szimbólum rajza látható, amely egyedi néprajzi érdekességnek számít. Ez a rajzolat a molnárkalácson is megjelenik. Valamikor a helyben élt családoknál fellelhetők voltak ezek a sütővasak, amelyek más és más mintát hordoztak. A motívumok körében gyakran jelent meg a vallásos élet, az államiság jelképei. Mindezek mellett a a legnépszerűbb rajzok Borsodnádasd környéke növény- és állatvilágának, illetve az ipartörténetnek a szimbólumai voltak. Akik készítették ezeket a sütővasakat, arra is nagy gondot fordítottak, hogy a nevük, a településük és a készítés időpontja is rögzítésre kerüljön a saját vasukon. De az 1990-es évek végén és 2000 elején - a megváltozott életmód hatására - a hagyomány gyakorlása mindinkább az idősebb generációra korlátozódott. Az értékes sütővasakat pedig a padlásokról, illetve a lomtalanításkor a gyűjtők szedtek össze és értékesítették.

Egyedi molnárkalácssütő vasak, jelképekkel (Fotó: Mentusz Károly)
Egyedi molnárkalácssütő vasak, jelképekkel (Fotó: Mentusz Károly)
 

Új helyre kerül a múzeum

Ám Sági Tibor helytörténész ösztönző munkájának köszönhetően, Érsek Barnabás tanár segítségével sikerült megállítani ezt a kedvezőtlen folyamatot. A helyi általános iskola tanulóinak közreműködésével ugyanis a molnárkalács sütővasak mintáit elkezdték összegyűjteni. Másfél száz egyedi sütővas jelképet dolgoztak fel, amelyet könyv formájában adtak ki. A régi hagyományt tehát újraélesztették, és a borsodnádasdi fiatalok körében is egyre népszerűbbé vált ez a munka. Tíz sütőcsoportot alakítottak különböző korosztályok képviselőinek részvételével, akik ma már a fesztiválon nyilvánosan készítik a molnárkalácsot a turistáknak. A lelkes és áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy 2012 szeptemberében a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya felkerülhetett a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az idén június végén újra fesztivált tartanak Borsodnádasdon, és a várható parádés nyári hétvégén mutatják be a helyiek tudásukat a turistáknak.

Régi eszközök a nádasdi helytörténeti gyűjteményben (Fotó: Mentusz Károly)
Régi eszközök a nádasdi helytörténeti gyűjteményben (Fotó: Mentusz Károly)
 

Kormos Krisztián arra is utalt, hogy az önkormányzat a civilszervezetekkel a Leader-program keretében közösen pályázott a város központjában még az idén megnyíló molnárkalács házra, valamint a sütőtechnológia beszerzésére. A pályázattal 33 millió forint támogatás nyertek el, melyet az önkormányzat ötmillióval egészített ki. A leendő molnárkalácsház szomszédságában egy használaton kívüli épületet is felújítanak, ahová a város helytörténeti múzeumát költöztetik. Ezzel a gyűjtemény korszerűbb körülmények közé kerül. A felújításra 40 millió forintot költenek. A város központjában szintén ebben az évben nyitják meg a látvány piacot, ahol a helyi és a Borsodnádasd környéki termelők, gazdák és kereskedők árusítják majd portékáikat. Ezek között molnárkalácsot és sütővasakat is árulnak majd.

Az új  kutúrotthon sokféle rendezvényre várja a vend égeket (Fotó: Mentusz Károly)
Az új kutúrotthon sokféle rendezvényre várja a vend égeket (Fotó: Mentusz Károly)
 

Turistaút gyalogosoknak, lovasoknak

A településen jelenleg mintegy negyven vendégágy biztosítja a turisták elhelyezését. Ezek számát a következő években pályázati támogatásokkal szeretnék bővíteni. A polgármester a hosszabb távra szóló elképzelésekről is szólt, melyekkel a turizmus élénkítésére törekszenek. Új látványosság lesz a város alatt húzódó órási, úgynevezett légópince nyilvános bemutatása, ahol 4D-s mozit létesítenek. Emellett olyan turistautat is terveznek, ahol gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton is közlekedhetnek majd a vendégek, végigjárva Borsodnádasd környékét. Egyébként a Borsodnádasdon áthaladó 25-ös számú főközlekedési út közelében Bekölce felől érkezve több, száz éves korú fát találni a város határában. Ezek állapotát felmértek és mint attrakciót szeretnék bemutatni a vendégeknek is. A fák közelében autóparkolót létesítenek.

Színes kiadványok Borsodnádasdról (Fotó: Mentusz Károly)
Színes kiadványok Borsodnádasdról (Fotó: Mentusz Károly)
 

A tavaly átadott új kultúrotthonban pedig előadó- és színházi estekre, koncertekre, bálokra várják az érdeklődőket. Nemrég indították el Borsodnádasd Facebook oldalát is, melynek segítségével a turisták részletes információhoz juthatnak a helyi aktuális programokról.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai