hirdetés

Június a sajt sajtója

Júniusban ünnepeljük a sajt világnapját. A sajt tartalmazza a tej összesértékes alkotórészét, csak koncentrált formában, valamint hosszabb ideig eltartható a többi tejterméknél. A benne található víz mennyisége határozza meg a sajt keménységét, a magasabb zsírtartalom pedig a sajt ízét „hozza ki”.

hirdetés

Kevesen tudják, hogy a sajtokban a tejcukor folyamatosan lebomlik az érés során, így minél tovább érlelt egy sajt, annál kevesebb tejcukrot tartalmaz. Táplálkozás-élettani szempontból a sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrások. Tudta, hogy 1 kg minőségi sajt 10 liter tejből készül?

A sajtokat több szempont szerint lehet csoportosítani:

  • Típusszerint: tehén-, juh-, kecskesajtok
  • Keménység szerint: lágy, félkemény, kemény sajtok
  • Zsírtartalom szerint: sovány, félzsíros, zsíros sajtok
  • Érettségeszerint: friss (érés nélküli) és érlelt sajtok

Mennyit eszünk, mennyit kéne?

A legújabb táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, sajtból például 6-7 dkg-ot kellene fogyasztanunk. Ennek a hazai fogyasztás alatta marad. A legfrissebb adatok szerint évente14,2 kg/fő mennyiség fogy, szemben az európai listavezető Dániával, ahol ennek a kétszerese, 28 kg, a hollandok 21,6 kilogrammot, de az osztrákok is 20 kg körül fogyasztanak. Pedig a hazai fogyasztásban a vizsgált élelmiszertípusok közül a maga 90 milliárdos piacával a harmadik helyen áll a sajt a feldolgozott húskészítmények és a sör mögött.

A fogyasztók 92 %-a havonta, 72 %-a hetente eszik sajtot, viszont szinte mindig ugyanazt az 1-2 sajt típust választjuk.

 Noha a kínálat hazánkban is nagyon sokszínű, csak a legkedveltebb félkemény kategóriában a jól ismert Trappista mellett ott van az enyhén érett, világos színű, semleges ízvilágú Gouda sajt. Másik ismert és kedvelt sajtfajta a lágy, semleges ízű Edámi, és végül, de nem utolsó sorban a lyukacsos állományú, édeskés, dióra hajazó Maasdam sajt. A füstölt sajtok ugyanakkor nagyon népszerűek, úgy tűnik, a magyar konyhában elterjedt füstölt ízt a sajtok esetében is szívesen vesszük, ezért több típusnak füstölt változatát is kínálják a gyártók. Mégis a magyar bevásárló listákon többnyire csak a „sajt” szó szerepel a fajta helyett.

A sajt ételeinkben számtalan formát ölt, sokan nem is tudják, hogy egy újabb sajtfajta kipróbálásával milyen plusz ízélményt is kaphat a mindennapi étkezések során. Legyen szó hideg vagy meleg ételekről a Frico holland sajtok között mindegyikhez megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet. Például a korábbi megszokott szendvics még finomabb lesz a Gouda vagy Maasdam sajttal, sőt a Mimolette sajt egyedi narancsos színe, és enyhe ízvilága bármilyen ételt képes megszínesíteni. Ugyanakkor a vegetáriánus ételek tökéletes kelléke lehet a lágy ízű Chevrette kecskesajt is.

A semleges ízvilágot nyújtó Trappista mellett bátran próbáljunk ki akár egy lágy, krémes Goudát, vagy egy csábítóan intenzív aromájú karakteres holland sajtot, ugyanis ezek már önmagukban is gasztronómiai ízélményt nyújtanak, de egy főétel összetevőjeként is garantált a siker.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai