hirdetés
hirdetés

Középkori időutazást tehetünk Sümegen

A középkorba tehetnek időutazást azok, akik ellátogatnak a Sümegi vár közelmúltban átadott, több mint 80 milliós beruházással létrejövő kiállítóközpontjába.

hirdetés

Dicsőséges pillanatok, harcos hétköznapok, kalandos történelem. Ez jellemzi a sümegi várat, amelyet IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök emeltetett a sümegi hegyen. Az erődítmény jelentős szerepet játszott II. Rákóczi Ferenc kuruc szabadságharcában, amelynek elbukása után a császári parancsnokság hadgyakorlat ürügyén felgyújttatta a várat, amely ezt követően évszázadokon át az enyészeté lett.

Korhű bútorok, felsorakozó fegyverek

Régészeti feltárása és megóvása az 1960-as években kezdődött. A Sümegi vár az 1990-es évektől kezdte visszanyerni régi fényét: jelenlegi üzemeltetője fokozatosan újította fel, állította helyre az egykori építményeket, visszahozva falai közé az egykori végvárak életének hangulatát. A most befejeződött, Európai Uniós forrásokat is felhasználó fejlesztés eredményeként új – korhűi bútorokat, fegyvereket felsorakoztató -, kiállítóközponttal gazdagodott a patináns vár.

Átélhetjük a középkori várak hétköznapjait

A 12 bemutatóhelyen létrejött állandó kiállítás olyan időutazást ígér, amely a mai utazók számára is átélhetővé, kézzelfoghatóvá teszi a középkori várak hétköznapjait. A fejlesztés egyben újabb munkahelyeket teremtve, ahhoz is hozzájárul, hogy az utazók, a vendégéjszakák számát tovább gyarapítva újabb okot találjanak arra, hogy meghosszabbítsák sümegi tartózkodásukat.

Az új látványosságok megtekintését a Várba szóló belépőjegy magában foglalja.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai