Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!

A borászok április 19-től nevezhetnek a 2018. évi Országos Borversenyre.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. június 8-9. napjain ismét megrendezi az Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai megmérettetésének számít. Az 1955-ig visszanyúló hagyománnyal rendelkező esemény évről-évre átfogó képet ad hazánk bortermeléséről, és annak ellenére, hogy – a nemzetközi sztenderdekkel összhangban történő, szigorúan szakmai szempontokat érvényesítő bírálati rendszer miatt – elsősorban az ágazat „saját belső, szakmai megmérettetéseként” tekintenek rá, a 2017. évi fogyasztói szokásokat felmérő piackutatás alkalmával a legismertebb magyar borversenynek bizonyult. Ez a verseny büszkélkedhet a legszélesebb résztvevői körrel: 2017-ben közel 200 bortermelő összesen 628 tételét minősítették a bírálók (e számok minden korábbi nevezési rekordot megdöntöttek). A növekedés várhatóan tovább folytatódik: a rendezvény ez évben integrálja a korábban önálló Pusztai Bioborversenyt, valamint a kiemelt szakmai partnerként közreműködő Takarékbank is az Országos Borverseny keretében választja ki saját borválogatásának tételeit.


A rendezvénynek idén a városi rangját épp 50 évvel ezelőtt, 1968-ban elnyert Siófok ad otthont, a fővédnöki tisztséget Dr. Áder János köztársasági elnök, míg a főtámogató szerepét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vállalta.

A XXXIX. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2018. május 21-ig várja a szervező HNT a megújult www.orszagosborverseny.hu honlapon, ahol a jól átlátható, kényelmesen kezelhető nevezési felületet a WineData Kft., az OBV informatikai partnere alakította ki.

Légli Ottó, a HNT elnöke megerősítette, hogy a verseny egyik legfőbb erénye – egyúttal célkitűzése –, hogy átfogó és reprezentatív képet adjon a magyar bortermelés változatosságáról és gazdagságáról, ezért a szervezés során arra törekednek, hogy minél több borászat részére biztosítsák a részvétel lehetőségét. Ezzel összhangban a nevezési díjak összegét 2018-ban sem emelték, illetve megtartják azt az általános gyakorlatot, amelynek eredményeként az országos rendezvényt megelőző borvidéki versenyeken nagy arany-, vagy aranyérmet nyert bortételek a nevezési díj feléért, vagy akár nevezési díj fizetése nélkül vehetnek részt a XXXIX. Országos Borversenyen.

A nevezett bortételek mintái a HNT budapesti irodájában (1117 Budapest, Budafoki út 111.), illetve az országban további 7 gyűjtőponton adhatók le 2018. május 25-ig.

A nyertes borok – az előző évekhez hasonlóan – részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat külföldön népszerűsíti a HNT és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A nemzetközi promóció keretében 2017. októberében 8 bortermelő Prágában, 26 pedig idén februárban, Varsóban mutatkozhatott be a külföldi szakmai közönségnek (elsősorban kereskedőknek, borszakíróknak, vendéglátóipari szakembereknek). A 2017. évi Országos Borversenyen nagy arany-, vagy aranyérmet szerzett tételek nemzetközi sikerét bizonyítja a tavaly júniusi csehországi Oenoforum-on elnyert 2 kategóriagyőzelem, 1 nagy aranyérem és 8 aranyérem, illetve az, hogy a 2018. februárjában rendezett Berliner Wine Trophy-ra a HNT által benevezett 6 díjnyertes borászat 10 tételéből 7 arany minősítést kapott.

Forrás: Élelmiszer Online


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?