hirdetés
hirdetés

A repülő ember és a polihisztor automobilja

Pécs már eddig is az egyik leglátogatottabb város volt a turisták körében, köszönhetően a Zsolnay Kulturális Negyednek, a különböző kiállításoknak, koncerteknek, de keddtől több országból is érkezhetnek látogatók azért, hogy a most megnyílt kiállítást megnézzék.

hirdetés

Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum két helyszínén, a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban és a Káptalan utcai Martyn Ferenc Múzeumban április 15-től, keddtől szeptember 30-ig látogatható a Leonardo da Vinci tárlat, amely 1500 négyzetméter kiállítóterületen, majdnem hatvan mérethű találmányával, rajzaival és kézirataival várja az érdeklődőket.

Lószobor a főtéren

A kiállításra a Pécs főterén felállított 8,5 méter magas Sforza-lószobor, a Kolosszus hívja fel a figyelmet. A 8,5 méteres, 13 tonnás, műgyantából készített életnagyságú lószobor szintén jelentős darabja Leonardo életművének, így a tárlatnak is szerves része. A Leonardo-lovat két kamion, a kiállítási termek anyagait további négy, egyenként huszonnégy tonnás kamion szállította a baranyai megyeszékhelyre.

Hunyadi János és a Sforza-lószobor (Fotó: Bódi Ágnes)
Hunyadi János és a Sforza-lószobor (Fotó: Bódi Ágnes)

„Nem véletlen, hogy épp ma nyílik meg ez az egyedülálló kiállítás, hiszen 1452-ben e napon született Leonardo da Vinci. A reneszánsz zseni az élet minden területén igyekezett a dolgok mélyére ásni, ennek ismert és kevéssé ismert kutatásait tárja fel ez a különleges gyűjtemény. A Leonardo-kiállítással Pécs a figyelem középpontjába kerülhet – mondta a megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere megnyitja a kiállítást
Páva Zsolt, Pécs polgármestere megnyitja a kiállítást

A kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet. Giovanni Di Pasquale, az olasz intézmény szervezője és a nemzetközi tudományos kutatások lebonyolításáért és koordinációjáért felelős munkatársa elmondta, örül, hogy a tárlat da Vinci születésének 562. évfordulóján nyílik meg a fennállásának éppen 110. évfordulóját ünneplő Janus Pannonius Múzeumban.

Leonardo álma

A megnyitón Giovanni Di Pasquale tárlatvezetése közben a szakmai közönség többek között megtudta, hogy ez egy átfogó összeállítás a polihisztor mérnöki munkásságáról, valamint hogy a kiállítás méret- és korhű modelljeinek megépítését körültekintő tudományos kutatás előzte meg, „így valósulhatott meg Leonardo álma: mérnöki pontossággal megalkotott mesterművek, amelyek hűen bemutatják a tudomány születésének századát. A kiállítás Leonardo szemén keresztül a reneszánsz lángelme munkásságának teljes spektrumát mutatja be” - mondta Giovanni Di Pasquale.

Giovanni Di Pasquale Leonardo da Vinci automobiljának működését magyarázza
Giovanni Di Pasquale Leonardo da Vinci automobiljának működését magyarázza

A kiállítás várhatóan legnagyobb sikere Leonardo, az olasz festő, tudós, hadmérnök, feltaláló, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író automobilja és a „repülő ember” lesz, amelyet már az első napon is számosan megnéztek.

A repülő ember (Fotó: Bódi Ágnes)
A repülő ember (Fotó: Bódi Ágnes)


Leonardo autója (Fotó: Bódi Ágnes)
Leonardo autója (Fotó: Bódi Ágnes)

A tárlatra 3000 forintért kínálják a jegyeket, de számos kedvezményt is nyújtanak a szervezők. A MÁV-Start Zrt. a tárlatra utazóknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

További információ a Leonardo-kiállításról: www.leonardopecs.hu

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai