hirdetés
hirdetés

Mire készülnek a múzeumok?

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára bemutatta a januárban kinevezett közművelődési intézményvezetőket kedden, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

A négy intézményvezető közül ketten hosszabbítottak, azaz maradtak további öt évre a helyükön. E. Csorba Csilla maradt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, és újabb öt évig Cseri Miklós lesz a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) főigazgatója. A Műcsarnok ügyvezető igazgatójává Gulyás Gábort, a debreceni Modem (Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ) vezetőjét nevezték ki, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum élére pedig Krámli Mihály, az intézmény eddigi osztályvezetője került.

A múzeumok vezetői beszéltek terveikről, amelyekben közös pont volt a fiatal nemzedékek iránti elkötelezettség.

„A Károlyi-palota piacképessé tételére készülünk a munkatársaimmal, olyan programokat szervezünk, amelyek az irodalomra nem kíváncsi turisták számára is figyelemreméltóak lesznek. Idegen nyelvű tárlatvezetéssel mutatnánk be a palotát, történetét, kis koncerteket rendeznénk, és elindítunk egy önkéntes programot is ezzel kapcsolatban” - árulta el E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.  

Gulyás Gábor 2014-ig szeretné teljes körűen előkészíteni, majd kétévente megrendezni a Budapesti Biennálét, amely térségünkben (Bécstől Bukarestig és Krakkótól Belgrádig) az egyedüli képzőművészeti seregszemle lesz.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum cselekvési programjában nagyszabású fejlesztések szerepelnek. Az akadémia, az erdélyi tudományos egyesületek és civil szervezetek segítségével Erdély népi építészetét és életmódját bemutató tájegység építésének előkészítő munkálatait zárják le. Cseri Miklós szerint, aki a negyedik ötéves ciklusát kezdi meg most, folytatni kell a Skanzen építését, amely a fejlesztések hatására zarándokhellyé válhat.

Látogatóközpontú múzeummá fejlesztené a 2009-ben két intézmény összevonásával megalakult Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot az új főigazgató. Krámli Mihály szerint nagy érdeklődésre tart majd számot a közlekedési témájú bemutató tárlat is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai