hirdetés

Titkos kert nyitása Budán

Ahol még a legkínzóbb kérdésre is fény derül: miért éppen  "aMajomhoz" névvel illették?

hirdetés

Nehéz időszakon van túl a hazai vendéglátás, többek közt ezért is igazi felüdülés a Városmajor összefüggő zöld lombjai között felfedezni a  két hete megnyitott titkos kertet, ahol estére megtelnek az asztalok körüli székek, és olyan a hangulat, a családos miliő, mintha a covid sosem zilálta volna szét az életünket. aMajomhoz névre keresztelt udvar nem kisebb küldetéssel indult, minthogy minden este izgalmas zenei- és kultúrprogramokkal pezsdítse fel Budát.

Árnyas kert Budán

És ez már csak azért is dícséretre méltó, hiszen az utóbbi években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire a város másik oldalán, Pesten valósultak meg, viszont mi sem bizonyítja jobban a budai programok létjogosultságát, mint a nemrégiben próba jelleggel megnyitott kerthelyiség.

Miközben egy tökéletes négysajtos pizzát falatozgatunk és hozzá jéghideg fröccsöt gurítunk le, naná, hogy feltesszük az első kérdést: Értjük, hogy titkos kert, meg Buda eljövetele, és az itteni programok, lazulós helyek létjogosultsága, na de miért pont "aMajomhoz" nevet kapta ez a fákkal és food truck-okkal körülölelt kerthelyiség?

Érkezik is a válasz a hely pr-jáért felelős cég nevében Steiner Biankától, miközben a szomszédos, palánkokkal elbástyázott épületsorra mutat: ez volt régen, ősidőkben (még nagyanyáink sem emlékezhetnek rá, oly rég) "aMajomhoz elnevezésű ismert budai kocsma (mellette istállóval), és mivel a hely jelenlegi tulajdonosainak feltett szándéka, hogy nemcsak a kertet népeseítik be mostantól, hanem véges időn belül rendbe hozatják az örökségvédelem alatt álló romos épületet, így majd az is szervesen kapcsolódik a szórakoztatóegységbe.

Lazulós találkozóhely, fesztiválvonulattal

Az örökségvédelem alatt álló épületegyüttest is felölelő udvar rekonstrukciója különben, tudjuk meg, idén kezdődött volna, azonban a vírus átírta a terveket, a felszabadult kertet viszont – az összefogás égisze alatt– olyan ismert vendéglátó egységekkel töltötték fel és alakították ki három hét alatt, amelyeknek a korábbi fesztiválszezonokban meghatározó szerepük volt.

A tulajdonosok nem titkolt célkitűzése, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, és kicsiben teret adjon az idén mindenütt elmaradt fesztiváloknak vagy eseményeknek. Ennek érdekében minden este élőzenével várják a vendégeket, napi szinten lehetőséget adva így a különböző zenei műfajok előadóinak. Programok és fesztiválok tekintetében a Paloznaki Jazzpiknik is jelen lesz majd, de a későbbiekben olyan nosztalgikus estéket is megidéznek, mint a MokkaCukka, vagy a Süss fel nap.

Amellett, hogy Divinonak köszönhetően kizárólag fiatal, magyar borászatok tételeit kínálják, a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével közös együttműködés által olyan tematikus bor és pezsgőkóstolókat is terveznek, mint Hernyák Tamás, etyeki borász első pezsgőjének bemutatója. 

Vidéki és belvárosi éttermek a foodtruckokban

Nem csak kultúrprogramok, hanem gasztrovonalon is hétről-hétre újabb és újabb meglepetéssel készülnek a szervezők. A kovásszal kelesztett pizzáiról, fatüzeléses kemencéjéről, és izgalmas feltéteiről már jól ismert Blitz Pizza truckja és a Burger Market kézműves burgerei mellé a közeljövőben vidéki és belvárosi éttermek is helyet kapnak a kertben. Tervben van vegetáriánus vonal bővítése és olyan nevekkel találkozhat a közönség nemsokára, mint a például a Pomodoro, a MazelTov, sőt, vidéki nagykedvenceink is felbukkannak majd egy-egy hétvége erejéig.

(forrás: Socially / Turizmus Online, Fotó:Kiss Bálint / Socially)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai