hirdetés
hirdetés

Utaztatókat bírságolt és tiltott el a kormányhivatal

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFHK) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztálya az utóbbi két hónapban több határozatot hozott, amelyben utazási irodákat bírságolt vagy tiltott el a tevékenység végzésétől.

hirdetés

Október ötödikén töltötte fel a hivatal az mkeh.gov.hu honlapra azon határozatának kivonatát, melyben a budapesti székhelyű Elite Tours Kft-t 400 ezer forintos pénzbírság megfizetésére kötelezi és eltiltja az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység további végzésétől. A határozat indoklása szerint a BFKH mint kereskedelmi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a különböző hirdetési felületeken, értékesítési csatornákon megjelentett utazási hirdetéseket, és ellenőrzi, hogy az adott szolgáltatás nyújtója jogosult-e a tevékenységet végezni. Mint kiderült, a hivatal munkatársa érdeklődése nyomán olyan megrendelőlapot kapott az online felületről, amelynek alapján felmerült a jogosulatlan utazásszervezői és közvetítői tevékenység végzésének lehetősége.

Ezek után indított hivatalból eljárást a BFKH az Elite Tours által végzett tevékenység tisztázására. A kiküldött értesítésekre a társaság nem reált, nem tett eleget nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettségének. Mint kiderült, a weboldalt, a felszámolás alatt álló Palm Travel Kft. üzemelteti, a Palm Travel szerepelt a BFKH nyilvántartásában, mint utazásközvetítő, de a tevékenység folytatását a BFKH határozatban a jogosultság igazolásáig megtiltotta.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_edwardolive'>edwardolive / 123RF Stock fotó</a>

A jogosultság igazolására a Palm Travel kft. részéről a mai napig nem került sor – olvasható a határozat kivonatában. A honlapon 2018-as ajánlatok is szerepelnek és a közösségi oldalukon is aktívak. Utóbbin olyan külföldi programcsomagok is szerepelnek, amelyek kimerítik az utazásszervezés fogalmát, ami pedig bejelentésköteles tevékenység. A BFKH munkatársának érdeklődésére a társaság konkrét ajánlatot adott repülőjegyre és választható szálláshelyekre. Utóbbi kiválasztása és a repjegyajánlat elfogadása után a vállalkozástól megkapta a megrendelőlapokat. A megrendelőlap fejlécén a Palm Travel Utazási Irodák – Elite Tours kft. szerepelt.

A BFKH megállapította, hogy a vállalkozás a jogszabályokat megsértve folytatott utazásszervezői és -közvetítői tevékenységet, ehhez érvényes nyilvántartási számmal, illetve az előírt fogyasztóvédelmi garanciákkal nem rendelkezett. A határozat szeptember 27-én jogerőre emelkedett.

A közelmúltban további, utazási irodákkal kapcsolatos határozatok is felkerültek a BFKH honlapjára. A budapesti székhelyű Flair Travel and Media kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát visszavonta, és az irodát hivatalból törölte a hatósági nyilvántartásból mindaddig, amíg a jogosultságot megfelelő módon nem igazolják. A probléma az volt, hogy a vizsgálat elvégzésekor az iroda nem rendelkezett az előírt feltételekkel rendelkező tevékenységért felelős személlyel. A határozat 2017. szeptember 13-án emelkedett jogerőre.

Még augusztus végén született meg egy másik határozat, amelyben a debreceni székhelyű Geminus Lux kft-t a vagyoni biztosíték összegének nem megfelelő megállapítása miatt 80.910 forint bírság megfizetésére kötelezte a hivatal.

A budapesti Ciprus és Málta Specialista Utazás és Esküvőszervező Kft-nek az adatszolgáltatás többszöri elmulasztása miatt augusztus 18-án vonta vissza a hivatal az utazásszervezői és utazásközvetítői jogosultságát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai