Dél-Dunántúl Turizmusáért

A február 16-i hétvégén – a Pécs-Mecseki Borút által szervezett horvát-magyar helyi termék degusztációs gálavacsora keretében – adta át a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díjakat.

A díjátadót immár a 10. alkalommal rendezték meg. Az alkalmanként 5-5 turisztikai szereplőt díjazó szobor, Szabó János bükkösdi fafaragó stilizált angyalt ábrázoló alkotása.
A szakmai szervezetek jelölése alapján „Az év turizmusbarát települése” a leghősiesebb magyar város, Szigetvár lett, elismerve ezzel a városvezetés tudatos, elhivatott és eredményes turizmusfejlesztési tevékenységét. A díjat Mátyás Gergő, a Szigetvári Gyógyfürdő és Kumilla Hotel igazgatója, egyben a szigetvári TDM egyesület elnöke vette át.
„Az év legjobb fesztiválja” a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál volt, melyet a European Broadcasting Union is befogadott műsorába, így koncertjeit 15 ezer látogatóján túl további 100 millióan hallgathatják 74 országban. A díjat Jágerné Katona Zsuzsanna, Kaposvár város kulturális tanácsosa vette át, a szervezők társaságában.
„Az év turisztikai innovációja” kategóriában a Zsolnay Kulturális Negyedet díjazták, elismerve ezzel a régió kulturális turizmusában betöltött vezető szerepét. Azt a példamutató tevékenységet kívánták kiemelni, amely megmutatja, hogy az igényesség hogyan jeleníthető meg a nagyközönséget vonzó kulturális programokban. A díjat Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Márta István igazgató vették át.
„Az év turizmusbarát vállalkozása” díjjal ismerték el a pécsi Alexandra Kiadó sokéves támogatását, lokálpatrióta indíttatásból helyi kulturális értékeket felmutató, turizmust segítő tevékenységét, különösen Bartos Erika – több tízezer, gyermekes családot megszólító – „Hoppla meséi - Kirándulás Pécs városába” című könyvének kiadását. A díjat Matyi Dezső kiadó tulajdonos-igazgató, és Bartos Erika író vették át.
A régió borturisztikai klaszterének javaslatára a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díjjal ismerték el a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karának szakmai tevékenységét, borturisztikai szakember képzésének magas színvonalát és a borturizmust szolgáló aktivitását. A díjat Dr. Horváth Zoltán Dékán és Dr. Huszti Zsolt intézetigazgató vették át.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.