MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre?

Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.

Március 21-én, a tavasz első napján tartotta tisztújító redkívüli közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Ahol azon kívül, hogy nevükben az „É” betű új értelmezést kapott, más fontos, a szakmai szervezet további munkáját meghatározó döntés született, és számos tetszetős ígéret is elhangzott.

A közgyűlésen - amelyet a Mercure Buda Hotelben tartottak - megjelenteket Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója köszöntötte, aki megemlítette, hogy az állam nevében van jelen, és pontosan tudja, hogy a szállodások turisztikai piaci szereplők, vagyis „ez az Önök harcterülete”, mint mondta, amelybe az állam nem beavatkozni akar, csupán segíteni a sikeres munkát, és ezért stratégiai partnerséget kínál.

Könnyid László alelnöki beszámolóját követően, mivel a délelőtti órákban a választáshoz még nem volt meg a szavazáshoz szükséges többség (19 százalék volt jelen), ezért a vezetőségválasztást Könnyid László alelnök, egyben elnök-aspiráns, délutánra halasztotta a szabályzat szerint. Két előadás következett. Az egyik a Booking.com fiatal munkatársaitól hangzott el, sok számmal, érdekes adattal, statisztikával, másik pedig, mintegy a vendéglátós oldal hangsúlyosabbá tételének előszeleként, a vendéglátósok, éttermesek javaslatait foglalta össze Nagy Gábor (Eventrend Holding), hiszen minden bizonnyal az MSZÉSZ munkájában mostantól hatékonyabban részt vesznek.

Délután kezdetét vette a szavazás.Eredmények: Könnyid Lászlót, eddigi alelnököt nagy többséggel (99 % igen, 1 tartózkodás mellett) 650 napra elnöknek választották, Flesch Tamást (aki korábban már jelentkezett alelnöknek, ám akkor Könnyid győzött) pedig 93 százalékos többséggel alelnöknek nevezték ki.

Ezután következett a legjobban várt döntés, az éttermi társelnök személyéről, ahol szintén egyetlen jelölt szerepelt, Hamvas Zoltán. Ő bemutatkozó beszédében saját életpályáját ismertette a többségében szállodás közönséggel. Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja az MTÜ-vel, és ezen keresztül az állami vezetéssel való párbeszédet, majd lehetséges, megoldandó feladatokról beszélt. Néhány közülük: áfacsökkentés, repiadó kérdése, 2021-ben a Vadászai Világkiállításon való aktív részvétele az MSZÉSZ-nek stb. A tagság ezt követően 78 százalékban bizalmat szavazott az új társelnöknek, 12 százalék nemmel voksolt, 10 százalékuk tartózkodott.

Végül Könnyid László elnök nemcsak az idei év teendőiről beszélt, hanem 2018-ról is, hiszen akkor lesz a szakmai szervezet éppen félévszázados- Ígértet tett arra, mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetése alatt az MSZÉSZ politkamentes szrevezet legyen, ámde olyan szakmai platform, amely a politikával, az állam vezetőivel beszélőviszonyban van és marad is.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?