MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre?

Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.

Március 21-én, a tavasz első napján tartotta tisztújító redkívüli közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Ahol azon kívül, hogy nevükben az „É” betű új értelmezést kapott, más fontos, a szakmai szervezet további munkáját meghatározó döntés született, és számos tetszetős ígéret is elhangzott.

A közgyűlésen - amelyet a Mercure Buda Hotelben tartottak - megjelenteket Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója köszöntötte, aki megemlítette, hogy az állam nevében van jelen, és pontosan tudja, hogy a szállodások turisztikai piaci szereplők, vagyis „ez az Önök harcterülete”, mint mondta, amelybe az állam nem beavatkozni akar, csupán segíteni a sikeres munkát, és ezért stratégiai partnerséget kínál.

Könnyid László alelnöki beszámolóját követően, mivel a délelőtti órákban a választáshoz még nem volt meg a szavazáshoz szükséges többség (19 százalék volt jelen), ezért a vezetőségválasztást Könnyid László alelnök, egyben elnök-aspiráns, délutánra halasztotta a szabályzat szerint. Két előadás következett. Az egyik a Booking.com fiatal munkatársaitól hangzott el, sok számmal, érdekes adattal, statisztikával, másik pedig, mintegy a vendéglátós oldal hangsúlyosabbá tételének előszeleként, a vendéglátósok, éttermesek javaslatait foglalta össze Nagy Gábor (Eventrend Holding), hiszen minden bizonnyal az MSZÉSZ munkájában mostantól hatékonyabban részt vesznek.

Délután kezdetét vette a szavazás.Eredmények: Könnyid Lászlót, eddigi alelnököt nagy többséggel (99 % igen, 1 tartózkodás mellett) 650 napra elnöknek választották, Flesch Tamást (aki korábban már jelentkezett alelnöknek, ám akkor Könnyid győzött) pedig 93 százalékos többséggel alelnöknek nevezték ki.

Ezután következett a legjobban várt döntés, az éttermi társelnök személyéről, ahol szintén egyetlen jelölt szerepelt, Hamvas Zoltán. Ő bemutatkozó beszédében saját életpályáját ismertette a többségében szállodás közönséggel. Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja az MTÜ-vel, és ezen keresztül az állami vezetéssel való párbeszédet, majd lehetséges, megoldandó feladatokról beszélt. Néhány közülük: áfacsökkentés, repiadó kérdése, 2021-ben a Vadászai Világkiállításon való aktív részvétele az MSZÉSZ-nek stb. A tagság ezt követően 78 százalékban bizalmat szavazott az új társelnöknek, 12 százalék nemmel voksolt, 10 százalékuk tartózkodott.

Végül Könnyid László elnök nemcsak az idei év teendőiről beszélt, hanem 2018-ról is, hiszen akkor lesz a szakmai szervezet éppen félévszázados- Ígértet tett arra, mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetése alatt az MSZÉSZ politkamentes szrevezet legyen, ámde olyan szakmai platform, amely a politikával, az állam vezetőivel beszélőviszonyban van és marad is.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.