Újra vendégeket vár a füredi Baricska dűlő

Hároméves Csipkerózsika álmából ébresztették fel idén nyárra a Balaton északi partjának tán egyik legszebb, legfrekventáltabb helyén, a 200 éves füredi borvidék leghíresebb dűlőjének ormán, a Baricska dűlő tetején, ősszőlőkkel bélelt lugas árnyékában megbúvó Baricska Csárdát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Június 21-én, a közelgő turistainvázió előtt pár nappal nyitották meg új – a VOSZ Veszprém megyei Szervezetének vezetőjéből és a Pantani Kft. tulajdonosi köréből álló – tulajdonosai a csárdát, alig párhetes átalakítási munkálatokat követően.

“Dolgozott itt éjjel-nappal a családból, rokonságból, ismerősök, barátok és segítőink, megbízottaink közül mindenki, hogy időre elkészüljünk” - mondja a ház egyik tulajdonosa, Gazsi Attila, aki egyben a VOSZ megyei szervezetének elnöke, de a vendéglátós szakmának talán többet mond, hogy társával, Gál Dáviddal ők azok a helybéli fiatal vállalkozók, akik életre hívták és rövid időn belül sikertörténetté is vitték a veszprémi Chianti Éttermet.

“Nekünk ez tulajdonképpen hobbi, hiszen valójában munkaerő kölcsönzéssel foglalkozunk, meg persze a gasztronómia, a jó ételek, italok szeretete vezetett a döntésünk során” - mondja Gazsi Attila. “Igaz, a társamnál, Dávidnál ennél kicsit többről is szól, hiszen gyerekkori álma volt ez a csárda: mindig arra vágyott, hogy egyszer az övé legyen.”

Így aztán a Chiantisok nem óvatos duhajként csak pár évre bérelték ki a helyet (mint tették előttük jópáran, akik aztán viharosan távoztak), hanem “belecsapva a lecsóba” egyből vételi ajánlatot tettek a bankosoknak idén májusban. “Elindultunk egy egyirányú utcában, ahonnét nincs visszaút” - fogalmaz a vállalkozó kedvű tulajdonosok egyike.

“Nekünk, füredieknek különösen nagy öröm, hogy idén nyárra mindkét híres csárdánk – a Baricska mellett a Hordó is – végre ismét nyitva áll” - mondja az ünnepélyes újranyitás alkalmával a város polgármestere, dr. Bóka István. “Pedig a csárdakultusz leáldozóban volt egy ideig, azonban én különösen nagy híve vagyok a csárdai mulatságoknak” - kontráz a mondottakra Győrffy Balázs pápai országgyűlési képviselő.

Dr. Horváth Zsolt (szintén országgyűlési képviselő) ehhez hozzáteszi, különösen fontos, hogy a Baricska újranyitásával egy igazi hungarikum – a hazai étkek, italok – élvezetének egyik igazi tárháza nyílik ismét meg.

A ház üzletvezetője, Martonosi Zsolt pedig a csárda koncepciójáról szólva elmondja, nagyrészt tradícionális, régi magyar ételek kerültek az étlapra, amelyekhez az alapanyagokat főként a környékről szerzik be, és hozzá kizárólag magyar – elsősorban balatoni - borokat, pálinkákat kínálnak majd cigányzene kíséretében.

“Nekünk harmincmilliót bőven megér a patinás név, ugyanannyit az értékes konyhatechnológia, amit itt találtunk, még úgy tízmilliós nagyságredben ruháztunk be idáig a helybe, de természetesen a ráfordítást, a további költségeket az átalakításra – amelyet a szeptember végi idényzárást követően folytatunk majd tavaszig – bekalkuláltuk, amikor megvettük a Baricskát" - mondta el Gazsi Attila tulajdonos. "De azt hiszem, jó úton haladunk: a veszprémi éttermünk sous-chefjét, Takács Lórándot kértük fel a füredi konyhánk vezetésére, jó csapatot állítottunk össze, amelynek támogatásához van egy sikeresen működő belső oktatási rendszerünk, és gasztronómiai tanácsadói csapatunk is csupa nagyágyúból áll. Vendégkörként a 30-as, 40 év körüli vállalkozói kört – helybéli és főképp nyaralókat - várunk, nem kergetünk olyan illúziókat, hogy a korábbi buszos turista dömping majd csőstül visszatér. Árainkat a Chiantiban kínáltak alá “lőttük be”, reméljük, aki egyszer ide betér, és megkóstolja majd az előételként kínált hideg libamájat, vagy azt a harcsapaprikást túróscsúszával, aminek tésztáját az étteremvezetőnk anyukája személyesen gyúrja, és utána rendel az almás rétesünkből vagy somlói galuskánkból is, hozzá pedig valamelyik balatoni bort töltik a poharába, miközben a szeme elé tárul a tó legszebb panorámája – az a vendég elégedetten megy el tőlünk, és ami a legfőbb: hamarosan, amint teheti, vissza is tér” - tette hozzá. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.