A badacsonyi borvidék signature tétele 10 pincészet kínálatában

Kéknyelű Zsendülés néven 10 helyszínen várják a borszerető érdeklődőket június 17-19. között. 

A közel egy évtizedes múlttal rendelkező, a már hagyományossá vált Bortriatlon keretén belül 2022-ben három hétvégén, három tematikus bortúrával, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, borkóstolókkal, valamint színes kulturális- és gasztronómiai programokkal várják autentikus környezetben a látogatókat. 

Badacsony méltán büszke lehet saját szőlőfajtájára, a kéknyelűre, amely sehol máshol a világon nem található. Igazi rejtett kincs ez számunkra, mely párját ritkítja a világon, eez most egy kiváló alkalom a tanúhegyek között lévő pincészetek megismeréséhez, valamint a borvidék felfedezésére”, mondta Váli Péter, badacsonyi borász.   

A kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő kéknyelű annak ellenére, hogy férfias, tüzes, karakteres, és határozott savgerincű borokat ad – általában zárkózottabb illattal, de jól felismerhetően ásványos ízvilággal –, mégis egy igazi hölgy. Szeszélyes tud lenni, de egyszerre kedves és bájos is, gondos odafigyelés mellett pedig olyan egyedülálló borok születhetnek belőle, melyek visszatükrözik a területek adottságait, ezáltal képesek visszaadni Badacsony minden értékét és szépségét. Az egykoron császárok és királyok italát, mely patikákban gyógyszerként is világhíres volt, például a Pannóniából származó Probus imperátor a III. században annyira kedvelte, hogy még hadvezéri teendőit is elhanyagolta a szőlőültetés miatt.  

A kéknyelűt a filoxéravész valamint a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodás kis híján majdnem örökre kiirtotta, de néhány elkötelezett gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken, és itt is termesztik a legnagyobb mennyiségben.  

A Kéknyelű Zsendülést követően a Bortriatlon követező állomása a Rizling Vakáció a strandszezon után, a szüret végén, október 14-16. között finom olaszrizling borokkal várnak mindenkit Badacsonyban. 

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony: Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz, Éliás AlaptáBOR, Istvándy Borműhely, Németh Pince, Málik Pince

Badacsonytomaj: Borbély Családi Pincészet, Fata Pince, Válibor Vinotéka & Presszó

Badacsonyörs: Folly Arborétum és Borászat

Gyulakeszi: von Beőthy Pince

Forrás: Badacsony Tourinform / Turizmus Online


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.