A ruhaszárító kötélre akasztott mangalica esete

Pénteken a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került megrendezésre az első Magyar Sonkafalat Verseny, melyek alkotásai nemcsak ízükben, de a látványban is felülmúltak mindent. A győztes Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje lett. A Magyar Konyha gasztromagazin által rendezett versenyen olyan sztárséfek indultak, mint Bíró Lajos, a Bock Bisztró, Ruprecht László, a SVÉT és Jahni László, a Kistücsök étterem színeiben. A rendezvény egyúttal az 1991-ben elkezdett spanyol-magyar mangalicasonka-gyártási program 25. évfordulójának ünneplése volt, melyen a mangalicasonkákat gyártó spanyol cég vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente és magyar partnere, Tóth Péter elevenítette fel a mangalica megmentésének kalandos történetét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még a spanyol séfet is meglepte a magyar kreativitás

A mangalica megmentésének megünneplésére rendezett sonkafalat versenyen a sztárséfek a 20 hónapos érlelt mangalicasonkából készítették el világraszóló sonkafalatjaikat. Kreativitásuk még a spanyol zsűritagot, Ignacio Garcia Perez spanyol séfet is meglepték, aki - annak ellenére, hogy életében már nem először látott sonkatapaszt – el volt képedve a magyar séfek kreációjától. Palágyi Eszter ruhaszárító kötélre emlékeztető, csipesszel felakasztott sonkakabátja egészen lenyűgözte a zsűri tagjait, akik külön-külön és egyhangúlag is mindannyian Esztert szavazták meg a verseny nyertesének.

4 versenyző, 4 zsűritag

A négy versenyző munkáját 4 zsűritag értékelte, melynek tagjai Ignacio Garcia Perez spanyol séf, Pintér Katalin, a Gerbaud, Onyx és Émile tulajdonosa, Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és üzletvezetője, valamint Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown Michelin-csillagos éttermek tulajdonosa.

Izgalmas kombinációk a sztárszakácsok kezeiben

Palágyi Eszter sonkafalatjainak összetevői az érlelt mangalicasonka, manchego curado sajt, mascarpone krém, lilahagyma, pirított sonka és érlelt sonka rózsa, Bricktészta tölcsér, rozskenyér csipsz, házi körözött, valamint friss és érlelt sonka voltak.

A másik 3 séf is nagyot alkotott, hiszen a legizgalmasabb alapanyagokból a legexkluzívabb falatokat készítették (3-3 kreációt minden séf), a zsűri döntése szerint mindannyian kiérdemelték a 2. helyezettet.

Ruprecht László például egyik tapaszában pácolt füstölt retekkel, bazsalikomvízzel, gyökérkrémmel párosította és málnaecetes fátyolban tálalta, Jahni László pedig olajos nyurgapottyal, szárított paradicsommal, sóban eltett citrommal, paradicsomecetes medvehagymával és fafülgombával kombinálta, míg Bíró Lajos véreshurkával töltötte a sonkát.

Megmentette a magyar mangalicát

A Magyar Konyha oklevelét Lévai Anikó, a gasztromagazin szerkesztőbizottságának elnöke, a fődíjat, egy méretes mangalicasonkát pedig Juan Vicente Olmos Llorente adta át Palágyi Eszternek. Juan Vicente Olmos Llorente nemrégiben kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a "Magyarország és a magyar gasztronómia iránti elkötelezettsége, elsősorban a mangalica sertésfajta magyarországi tenyésztésének újraindítása, a fajta megmentése, valamint a magyar sertéshús-export növelése érdekében végzett felelősségteljes munkája elismeréseként".

A mangalica megmentésének kalandos történetét is hallhattuk Juan Vicente Olmos Llorente és Tóth Péter filmbejátszásokkal fűszerezett beszélgetése során. Kiderült, hogy két fiatalember még 25 évvel ezelőtt, Spanyolországban ismerkedett meg, ahol Tóth Péter agrármérnökként, Juan Vincente pedig állatorvos hallgatóként tanult. Juan Vincente különleges minőségű, kifejezetten zsíros húsú sertések iránt érdeklődött a  Jamones Segovilla sonkacég várományosaként és elhatározta, hogy európai 'sertésnéző' körútra megy. 1991-ben hosszas keresés után a felszámolásra ítélt hajdúböszörményi sertéstelepen talált rá, Tóth Péter barátjával a mangalicára, a világ egyik legjobb sertésére, mely a kihalás szélén volt.

A 'sertésfejű birka' felfedezése

„ És akkor, mint a mesében, egy Debrecen melletti tanyán megláttam egy sertésfejű birkát. A gondozatlan nagy állatról egyből eszembe jutott a mi iberico sertésünk” - emlékezik vissza a spanyol Jamones Segovilla cég vezérigazgatója. Ekkor mindketten tudták, hogy azonnal cselekedniük kell, ha meg akarják menteni a magyar mangalicát. Internet híján újsághirdetésekkel is próbálták megtalálni a megmaradt példányokat, melynek tenyésztése akkoriban még be volt tiltva Magyarországon, a mangalicát lassan növő, zsíros, haszontalan állatnak tartották, mely nem felelt meg a kor trendjeinek (ekkor egész Európában előtérbe került az olaj használata a zsírral szemben).

Miguel Olemos Romano, Juen Vincente édesapja is megjelent az ünnepségen és bevallotta, hogy kezdetben őrültségnek tartotta az ötletet, hogy 3000 kilométert kelljen megtenni néhány zsírsertés miatt, amikor ott van a híres spanyol fajta, az iberico is, melyet 1963-ben már sikerült hosszas erőfeszítés után megmenteni. Elismerte, hogy az idő végül a fiát igazolta, hiszen nem csak megmentettek egy kihalásra ítélt ősi fajt, de a mangalica cégük egyik jelképévé vált, ma igazi ínyencségnek számít az egész világon.

Nem tudják megkülönböztetni a spanyol ibericotól

A találkozón megjelent Javier Perez gasztronómiai újságíró is, aki élelmiszeripari termékek importjával is foglalkozik. Szerinte a mangalica sonkát még a legnagyobb gasztroszakértők sem tudják megkülönböztetni a spanyol ibericotól. Ma már csak a szőke, a fecskehasú és a vörös fajta mangalicák léteznek, korábban jóval szélesebb volt fajtaszám. Ma a mangalicát tenyésztik például Hollandiában és az USA-ban is, Japánban pedig egyenesen rajonganak érte. 

Az első találkozás óta eltelt 25 év. Juan Vincente a Jamones Segovilla S.A. Monte Nevado sonkagyár vezérigazgatója, Tóth Péter pedig a Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének elnöke lett. Az összesen talált, mintegy 198 koca utódainak száma azóta több mint tízezerre gyarapodott. „Azt is mondhatnám, malacunk volt, a disznó örökre összekötötte sorsunkat. Én a világ legjobb ízű sertését akarom előállítani, Juan Vincente pedig a világ legjobb ízű sonkáját akarja érlelni. - állítja Tóth Péter.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.